QNAP släpper officiellt QTS 5.0 med Wireguard VPN och gratis exFAT-stöd

QNAP Turbo Station 5.0 © QNAP

QNAP Turbo Station utvecklas för att i synnerhet integrera Linux 5.10-kärnan och tillhandahålla olika funktioner.

Några veckor efter Synology och uppgraderingen av dess Disk Station Manager (DSM) till version 7.0, uppgraderar QNAP i sin tur programvaran för sin NAS: QNAP Turbo Station (QTS) uppgraderar officiellt till version 5.0 med flera ändringar av nyckeln, men ett överlag ganska liknande gränssnitt.

Läs också:
QNAP TVS-675: dess första NAS med Zhaoxin-processor kommer till Frankrike

Linuxkärna 5.10

I början av sommaren lanserade QNAP den första betaversionen av QTS 5.0 med många nya funktioner. Under månaderna juli, augusti och september har tillverkaren experimenterat, förbättrat och optimerat sin mjukvara så att den idag distribuerar den slutliga versionen, som naturligtvis kommer att ändras.

QNAP Turbo Station 5.0 © QNAP

Första nyheten, QTS 5.0 säkerställer övergången till Linux-kärnan 5.10 medan dess huvudkonkurrenter finns kvar på äldre versioner: Synology är nöjd med den (mycket gamla) versionen 4.4 med sin DSM 7.0 och även Asustor erbjuder bara version 5.4 på ADM 4.0.

Produktchef på QNAP, Tony Lu tillägger att ” Tack vare Linux 5.10-kärnan med större hårdvarustöd, med framsteg inom säkerhet, visar QTS 5.0 utmärkta möjligheter för QNAP NAS att dra fördel av den senaste tekniken och skydda digitala tillgångar “.

Tony Lu tillägger: Förutom att automatiskt uppdatera appar innehåller QTS 5.0 mer omfattande säkerhetsinställningar, aviseringar och relaterade appar för att hålla NAS-enheten uppdaterad och redo för ständigt föränderliga miljöer och förhållanden. “.

Förbättrad säkerhet

Bland de många nya funktioner som introduceras med QTS 5.0 lägger QNAP särskild tonvikt på säkerhetsfrågor. Han förklarar särskilt att hans mjukvara nu stöder TLS 1.3 och att ett system för att tillhandahålla SSH-nycklar för autentisering gör det möjligt att säkra åtkomsten till NAS:en.

QNAP Turbo Station 5.0 © QNAP

Dessutom specificerar QNAP att det nu pratas om att integrera Wireguard VPN i sin QVPN 3.0-lösning. Tanken här är att dra fördel av Wireguards lätthet och tillförlitlighet för att erbjuda användarna en säkrare anslutning. QNAP betonar att VPN också är väldigt lätt att använda tack vare dess tydliga gränssnitt.

QNAP Turbo Station 5.0 © QNAP

Slutligen är frågan om säkerhet fortfarande i rampljuset med QuFTP. Mjukvaran gör det möjligt att göra NAS:en till en FTP-server utrustad med en krypterad SSL/TLS-anslutning. QoS-bandbreddskontroll, konfiguration av FTP-överföring eller hastighetsbegränsningar står också på agendan.

Läs också:
Radera Western Digital My Book Live-diskar: en andra brist upptäckt

exFAT, TeamViewer och bättre prestanda

På ett mer “stökigt” sätt återgår QNAP äntligen till flera förbättringar som påverkar olika delar av sin mjukvara. Han nämner det kostnadsfria stödet för exFAT på sin x86 NAS. Filsystemet tillåter hantering av filer upp till 16 exabyte (1018) och är optimerad för flashlagring (SD-kort, USB-enheter).

QNAP Turbo Station 5.0 © QNAP

QNAP drar fördel av denna nya version för att ge support för TeamViewer som möjliggör säker fjärranslutning till alla QNAP NAS från en Windows-dator. Mer anekdotiskt betonar tillverkaren att användargränssnittet är optimerat med ” smidigare navigering, bättre visuell design, en anslagstavla för att förenkla förstagångsinstallationen av NAS och ett sökfält i huvudmenyn för att snabbt hitta appar “.

Slutligen, om QNAP inte utökar mycket på prestanda för sin programvara, nämner den fortfarande NVMe SSD-cachehantering ” förstärkt tack vare användningen av den nya kärnan. Används mer effektivt, hjälper SSD-cachen också till att lasta av systemresurser, särskilt minne.

QTS 5.0 kan laddas ner från QNAP:s nedladdningscenter nu, och QuTS hero 5.0 förväntas följa snart.

Asustor Drivestor 4 AS1104T recension: det låga priset på 4-bay NAS gör allt för att göra oss nöjda

Efter att ha gett oss möjligheten att testa Drivestor Pro med AS3302T-referensen, erbjuder Asustor oss en ännu mer ekonomisk version, av med den berömda “Pro”. Drivestor är den billiga och problemfria NAS från den taiwanesiska tillverkaren. Vi kunde uppleva besten med dess version med fyra fack, AS1104T.
Läs mer

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button