Punk Rock Jesus: a Truman Show med biblisk sås

Punk Rock Jesus cover © Sean Murphy / Urban Comics

Om Kristus landade i XXIe århundradet, vad skulle han tycka om det samhälle som människor har byggt? Serieförfattaren Sean Murphy föreställer sig, inom en snar framtid, en reality-TV med Jesu klon i centrum och signerar utan tvekan ett av de mest slående verken i hans bibliografi.

Clubic älskar vetenskap, Clubic älskar framtiden, Clubic älskar science fiction. Med S | F ·
vi kommer regelbundet att dela med oss ​​av våra rekommendationer inom det imaginära området: litteratur, serier men också filmer…

Vi ger oss själva 5 citat och 5 stycken för att övertyga dig.

Punkrock Jesus (2013)

av Sean Murphy

Historien börjar 2019, när reality-TV-producenter driver det läskiga konceptet med sina program ännu längre. Deras senaste innovation: att klona Jesus! Från en bit av DNA, som skulle ha hittats på Turins hölje, skapade de Chris, en baby som presenterades som klonen … av Kristus.

Från sin födelse kommer Chris sedan att vara föremål för ett speciellt tv-program, så att hela världen kan följa det minsta av hans handlingar, live.

“Blodet från jävlarna som gjorde detta kommer att rinna genom gatorna i Belfast”

Berättelsen öppnar dock inte med Chris födelse. Vi följer faktiskt Thomas, framtida livvakt för barnet och hans mamma, Gwen. Thomas växte upp på Irland, i Belfast, mitt under inbördeskriget. En blodig konflikt som ser katoliker och protestanter sammanstöta, och av vilken Thomas av omständigheterna kommer att bli en olycksbådande soldat.

Scenen utspelar sig: på de dimmiga gatorna i Belfast eller i den högteknologiska byggnaden av reality-tv som följer Chris liv, Punkrock Jesus kommer att ifrågasätta monoteistiska religioner och det våld de framkallar.

Punk Rock Jesus bild 1 © Sean Murphy / Urban Comics

“Om jag måste väcka Kristus tillbaka till livet för detta, då gör jag det”

År senare erbjuder Thomas, på jakt efter förlösning, sina tjänster till Ophis, det berömda företaget som bär det galna projektet att skapa Jesu klon. Där träffar han sedan Gwen, den unga jungfrukvinnan som valts ut att vara Chris mor, redan attackerad av föreställningens belackare.

Och av goda skäl, från födseln, och till och med lite innan, står barnet i centrum för debatterna, och Thomas har mycket att göra. Å ena sidan ser tillbedjare Chris som messias återvände till jorden, innan den slutliga domen. Å andra sidan trängs fanatikerna vid porten till Ophis för att sätta stopp för instängningen av sin “guide”.

Med sin kantiga och bepansrade linje av mörk kläckning ifrågasätter Sean Murphy kristendomen, monoteismerna och genom dem, själva begreppet religion, i ett land där de flesta presidenter har avlagt en ed på Bibeln.

“Det finns inga verkliga bevis för existensen av en man som heter Jesus Kristus”

Punkrock Jesus utspelar sig under flera år, under vilka vi ser Chris växa upp och bli tonåring. Möjligheten för författaren att presentera för oss, över tid och sidor, de olika parter som är närvarande: på tv chockerar en professor med stort skägg alla genom att påpeka att vi inte ens vet om Jesus Kristus verkligen existerade. Daisy Milton, ledare för det “nya kristna Amerika”, kläcker allt mer komplicerade planer för att befria “messias”, även om hela världen tittar på varje minut av Chris liv… Går det bortom religiösa frågor, Punkrock Jesusskildrar faktiskt historien om en föränderlig värld, och inte på ett bra sätt.

När Chris växer upptäcker vi ett samhälle som härjats av dess motsägelser, där vi klamrar oss fast vid denna reality-tv som om det vore hans sista chans till återlösning. Olyckliga händelser avlöser varandra, förstärkta av en produktion som är törstig efter betyg och pengar, och så småningom inser vi att det inte längre är “Guds son”, utan tv, som har blivit den främsta religionen för alla tittare.

“Vi är det nya kristna Amerika och vi kräver ett omedelbart slut på denna bedrägeri! »

I det här albumet lyckas Sean Murphy skapa en catchy, spännande historia, samtidigt som de flesta av hans karaktärer är relativt avskyvärda. Thomas har en hel del dödsfall på sitt samvete, Slate, initiativtagaren till tv-programmet, är ett pengahungrigt monster; Chris försvarare stöds av ultrareligiösa lobbylobbyer och pro-vapen, hans belackare föraktar andras religiösa samfund… Kort sagt, varje “sida” är felaktig, och till och med Chris och Gwen, hjälplösa verktyg för denna maskerad, kommer att vara något korrupt.

Punk Rock Jesus bild 2 © Sean Murphy / Urban Comics

Författaren bevisar det här, han är ett ess när det kommer till att representera drama och våld. I Tokyo Ghost, med Rick Remender i manuset skildrade han redan framtidens Japan, där mänskligheten har fångats upp på skärmarna och skapat ett verkligt beroende. I dessa verk tar var och en för sin rang, och det värsta är att vi vill ha mer.

I Punkrock Jesus återigen, hans syn på samhället stör inte något filter, det är både ärligt och hemskt. Med sina stora motorcyklar, sina rakade huvuden och sina automatgevär stolt slängda över axeln, målar den grafiska romanen ett våldsamt porträtt av ett fanatiskt Amerika.

“Jag försökte gå på vattnet! Jag utförde ett mirakel

Och mitt i allt är Chris.

Hur kan vi utvecklas hälsosamt när hela världen har blicken fäst på oss, och vi inbillar oss att mannen på korset är vår pappa? Jag säger inte mer, för att inte förstöra resten av historien för dig, men du kommer att notera att omslaget till boken är ganska utvecklande.

Sean Murphy är en välrepresenterad serieförfattare i Frankrike: du hittar lätt verk som t.ex av vägen, Joe det inre äventyret, The Wake och naturligtvis batman whiteknight. Men ur min synvinkel, Punkrock Jesus är hans mest slående och personliga verk. Ett kraftfullt album som inte lämnar någon oberörd…

Punk Rock Jesus Cover

Punkrock Jesus (2013) ges ut av Urban Comics.

Relaterade Artiklar

Back to top button