Punch-Out på NES: barndomens boxningsspel… Med eller utan Mike Tyson?

Punch Out © Stéphane Ficca för Clubic

I slutet av 80-talet kanske du (förmodligen) spelade en del Punch Out på NES. Ett helt oförglömligt boxningsspel, i slutet av vilket du kunde möta en viss Mike Tyson… Om det inte var Mr Dream… Explanations.

1987 välkomnades Nintendos NES Punch Out, ett boxningsspel anpassat från en arkadversion med samma namn, som finns kvar i många spelares minne idag. Men i den här titeln slutboss » var en viss Mr Dream för vissa spelare, medan det för andra var en fråga om att möta legenden inom disciplinen: Mike Tyson.

Tillbaka till skapandet av denna hit, och om varför och hur av närvaron av Mike Tyson i de första versionerna av spelet.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO-klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade upp världen för de 10e konst…

Punch Out NES

Knockout innan Punch Out

Vi befinner oss i mitten av 1980-talet och Nintendo vill utveckla ett helt nytt arkadspel som kan upprepa framgången från Donkey Kong. Uppdraget anförtros Genyo Takeda, generaldirektör på RD3, redan vid arkadspelets ursprung EVR Race på uppdrag av Nintendo.

Men ändå mycket populär, boxning var då väldigt (för) lite representerad i videospel, bara genom titlar som Tungviktsmästare på SEGA eller Boxare vid Atari. Det är därför bestämt, baserat på de tekniska framstegen som gjorts vid RD3, för denna nya nisch att ockupera, Nintendos nästa spel kommer att vara ett boxningsspel, som kommer att visas på två skärmar!

Punch Out Arcade

För karaktär designbestämmer sig Nintendo för att skicka en viss Shigeru Miyamoto till undsättning, som kommer att erbjuda olika karaktärer, innan han vänder sig till Studio Junio, som framför allt arbetade med drak boll
, för att levandegöra de boxare som föreställts av studions stigande stjärna. Det är samma Shigeru Miyamoto som förklarar för RD3 hur det är en dålig idé att erbjuda ett boxningsspel på två skärmar. Konceptet kommer därför att omarbetas, för att visa åtgärden på den nedre skärmen, och statistik, tid och poäng på den övre skärmen.

På RD3-sidan ber vi om hjälp från Nintendo of America att göra spelet mer “attraktivt” för spelare, och laget kommer särskilt att erbjuda detta berömda perspektiv så specifikt för Punch Out (vänd mot motståndaren, med karaktärens kropp förkroppsligad i tråd). Redan 1983 bjöds några proffs in av Nintendo för att testa detta boxningsspel för första gången, då kallat Knockout.

Punch Out Arcade

Det var den 17 februari 1984 som den slutligen namngavs Punch Out lanseras officiellt, i arkadversion, i USA. Framgången var omedelbar, så mycket att en uppföljare snabbt startade: Super Punch Outmed nya karaktärer.

Och boxning för alla!

Men om du kommer ihåg (som jag förresten) Punch Out, det är förmodligen inte för att ha spelat det på en arkadterminal, utan såklart på NES. Faktum är att 1985 inledde Nintendo ett nytt skifte och övergav arkadspelet för att föra videospel direkt in i spelarnas vardagsrum. Snabbt övervägde bolaget därför möjligheten att bära Punch Out på sin 8-bitarskonsol.

Punch Out NES

Uppenbarligen var det otänkbart att föreställa sig en hamn ” pixel-perfekt “av Punch Out arkadversion, på Famicom/NES. Det är därför Nintendo bestämmer sig för att “uppfinna på nytt” Punch Outsamtidigt som du njuter av fördelarna med ett helt nytt chip som ingår i spelkassetten och gör det möjligt att “boosta” konsolens minne.

Punch Out Mike Tyson

Studion lägger också till närvaron av en karismatisk hjälte, nämligen Little Mac, mindre och mer ömtålig till utseendet än sina motståndare, och som spelaren kommer att kunna identifiera sig med. Låt oss i förbigående komma ihåg att serien av filmer på 80-talet och fram till början av 90-talet klippig var ett riktigt popkulturfenomen. Punch Out föll alltså i rätt tid för att tillfredsställa den ädla konstens dyrkare.

Spelare kommer oundvikligen ihåg råd från Doc Louis, som gavs under slagsmålen, denna tidlösa intromusik, dessa joggingsessioner i rosa träningsoveraller, inträdet i ringen av de olika motståndarna…

Punch Out NES

På spelsidan, Punch Out är ett fightingspel, ja, men det är också ett spel som kräver mycket observation, reflexer och strategi. Många slagsmål kräver att du väntar på rätt ögonblick för att slå till.

För ordens skull gavs ibland indikationer direkt av allmänheten i bakgrunden, med till exempel en blixt från en kamera, som indikerade för spelaren det perfekta ögonblicket att slå till.

Punch Out NES

Vissa slag gjorde det möjligt att få en stjärna, synonymt med en super uppercut som utlöses via nyckeln Start. På samma sätt var humor allestädes närvarande i Punch Out ; du kommer till exempel att minnas den här kära kungflodhästens fallande byxor, eller till och med de roliga ansiktsuttrycken hos många karaktärer. Ett spel som är relativt lätt att komma åt, men tillräckligt tekniskt för att betraktas som ett “riktigt » boxningsspel, på den tiden, med en utmaning som ökar i intensitet, crescendo.

Punch Out NES

Och Mike Tyson i allt detta?

NES-versionen av Punch Out innehåller många karaktärer som redan finns i arkadversionen av spelet (med vissa varianter som den ryska boxaren Vodka Popinski omdöpt till Soda Popinski), men också några originalfigurer, som Don Flamenco, Piston Honda eller till och med den tidigare nämnda King Hippo… utan att glömma en viss Mike Tyson!


Faktum är att under porteringen av Punch Out på NES, presidenten
av Nintendo of America deltar i Konsumentelektronikmässaunder vilken han såg en boxningskamp med en särskilt lovande ung 19-årig boxare: Mike Tyson.

För Minoru Irakawa råder det ingen tvekan om att den här Mike Tyson kommer att gå långt, och det är absolut nödvändigt för Nintendo att besegla ett partnerskap, inte bara för att visa boxaren på omslaget av spelet, utan också för att göra honom till en karaktär att möta i. spelet. NES port av Punch Out.

Nintendo och Mike Tyson skriver alltså på ett treårskontrakt, innan den sistnämnde samlar på sig världsbälten.

Punch Out Mike Tyson

För anekdoten, till en början, 1987, erbjöd sig Nintendo att vinna Punch Out via en tävling och olika lotterier, som gjorde att 10 000 spelare kunde få en gyllene patron från spelet… men utan Mike Tyson ombord. Den sista fightern då var Super Macho Man.

Vi måste vänta till slutet av året, så att Nintendo äntligen lanserar den kommersiella versionen av Punch Outden här gången med Mike Tyson på omslaget, och i spelet.

Punch Out NES

I slutet av 1989 löpte kontraktet mellan Nintendo och Mike Tyson ut. Istället för att förnya kontraktet, mycket dyrare än tre år tidigare (för att inte tala om Mike Tysons personliga motgångar), bestämmer sig Nintendo för att återlansera en ny version av Punch Out… utan boxern alltså.

Den nya versionen har sedan ett helt nytt omslag, utan det minsta spår av den amerikanska mästaren… vars närvaro också har tagits bort från spelet.

Punch Out NES

I dess ställe hittar vi en karaktär som heter Mr Dream. Det är därför som du under din barndom kunde se förbigående versioner av Punch Out med Mike Tyson, och andra utan.

Punch Out NES
Punch Out NES

Punch Out och F-noll… Samma kamp?

Efter Arcade-versionen från 1983, sedan NES-versionerna från 1987 och 1990, Punch Out bjöds också på ett avsnitt ” Bra på Super Nintendo, 1994, som också låter som en direkt uppföljare till 1983 års arkadopus, snarare än Punch Out av NES. Det är då nödvändigt att vänta inte mindre än 15 år innan du ser ett helt nytt opus falla, denna gång på Wii, 2009.

Punch Out Wii

Från och med nu undrar vi fortfarande om Big N en dag kommer att erbjuda en ny opus av denna franchise som är mycket uppskattad av spelarna men som t.ex. F-nollverkar inte riktigt visas i ” högsta prioritet på inköpslistan från Nintendo…

Relaterade Artiklar

Back to top button