PSVR 2: vad greppen på Sonys nya virtuella verklighetsheadset säger oss

PlayStation VR2 © Sony

Innan den lanserades 2023 kontaktades PlayStation VR2 av fackpressen. Detta är ett tillfälle att lära sig lite mer om detta VR-headset väldigt lovande.

Den goda nyheten är att alla förhandstittar är överväldigande positiva.

Tekniska specifikationer reviderade uppåt

När den tillkännagavs i början av året imponerade PS VR2 redan med sitt tekniska datablad. Kom ihåg att den här enheten för PS5-ägare har två 4K OLED-skärmar (2 000 x 2 040 pixlar för varje öga), ett 110-graders synfält och en bildhastighet som sträcker sig från 90 till 120 Hz. är naturligtvis inte allt, eftersom enheten har “dolda” funktioner.

PlayStation VR2 © The Verge

Under dessa tester har våra kollegor från CNET, Gränsen eller Vägen till VR kunde använda headsetet (logik) och testa fyra nyligen annonserade spel. I denna pressrecension kommer vi därför att återkomma till testarnas intryck samtidigt som vi listar de stora nya funktionerna som introducerats i PS VR2. Och vi börjar med kontrollerna.

Mer intuitiva kontroller

Med det här headsetet släpper Sony definitivt PlayStation Move-kontrollerna för den orb-formade Sense. I synnerhet erbjuder de mer avancerad ergonomi tack vare sin lätthet. CNET förklarar till och med att ha haft en svävande känsla i händerna tack vare ringen som sitter på baksidan av kontrollen. Dessutom finns alla vanliga nycklar där och stickorna är något mindre än på en klassisk DualSense. En rem kan läggas till och styrenhetens yta har en kornig beläggning.

Sony PSVR-kontroller © WCCFTech

En annan bra poäng, den haptiska feedbacken från PS5-kontrollern finns också i Sense of PS VR2 för att ge ytterligare nedsänkning. Rörelserna som utförs är också mer naturliga och instinktiva. Gränsen notera samma brister i förverkligandet av vissa manipulationer som att plocka upp ett vapen i ett spel. Annars är bytet till en mikro-USB-kontakt (istället för mini-USB på PlayStation Move) märkbar.

En revolutionerande hjälm?

När det gäller själva headsetet, Gränsen känt ” ett sant nöje att använda den. Återigen är ergonomin i bra form eftersom PS VR2 endast är ansluten till PS5 via en enkel USB-C-kabel. Det är mycket mindre besvärligt än den tråkiga enheten av den första modellen, som var tvungen att gå igenom en låda. Pannbandet gör comeback för att justera hjälmen och ett hjul används för att justera sikten i allmänhet.

PlayStation VR2 © Sony Interactive Entertainment

Vissa testare noterar att inget yttre ljus kommer in i hjälmen tack vare ny mjuk stoppning. Den japanska tillverkaren erbjuder till och med en knapp för att justera avståndet mellan skärmarna och ögonen. Dessutom är PlayStation VR2 utrustad med externa kameror, vilket inte längre kräver köp av en extra kamera för att placera headsetet i rymden. De används framför allt för att se (svart på vitt) miljön omkring oss utan att behöva ta bort hjälmen från huvudet.

Alla applåderar därför den omfattande anpassningen och komforten som denna modell erbjuder. Observera också att vibrationerna var direkt placerade i hjälmen… och förnimmelserna finns förmodligen där. När det gäller defekter nämns en ganska uttalad suddighetseffekt på bildens kanter, liksom en förlust av spårning på kontrollerna och PS VR2. Men detta problem kan vara löst när enheten släpps.

Riktigt fantastiska spel?!

Som vi nämnde i början av artikeln testades fyra spel av pressen. Detta är’Horizon Call of the Mountain, Resident Evil Village, Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge och The Walking Dead: Saints and Sinners Kapitel 2. Naturligtvis var det korta demos som inte nödvändigtvis är representativa för de slutliga versionerna.

Det är så klart så dyrt Horisont som verkar ha tillfogat den största tekniska smällen. Det måste sägas att denna spin-off var speciellt designad för PS VR2. Det är grafiskt mycket imponerande med en skala som anses ” oproportionerlig » när spelaren möter de största maskinerna (sagans robotdinosaurier). Världen är mycket interaktiv med förmågan att plocka upp vilket föremål som helst och sedan kasta det från en klippa till exempel.

Horizon Call of the Mountain © Sony Interactive Entertainment

Samma observation på porteringen av Resident Evil Village vilket är väldigt bra grafiskt. Miljöerna är vidsträckta, belysningen realistisk och uppsättningarna vimlar av detaljer. De andra två mer anekdotiska titlarna verkar ganska effektiva. Men enhälligt, inget särskilt revolutionerande att rapportera för tillfället.

Först mycket positiva slutsatser

Sammantaget hade testarna en bra tid med PS VR2. Oavsett om det gäller ergonomi, kraft eller funktioner ombord, uppfyller hjälmen förväntningarna. Den går till och med så långt att den överträffar den berömda Quest 2 med ett bredare synfält och högre skärmupplösning.

Men vi vet ännu inte priset (som inte bör vara under 400 euro) eller ens det exakta releasedatumet för hörlurarna. Vi vet bara att PlayStation VR2 kommer att lanseras i början av 2023. Utnämningen är gjord!

Källor: Gränsen, CNET, Vägen till VR

Relaterade Artiklar

Back to top button