Prover från Asteroid Ryugu avslöjar närvaron av aminosyror

Ryūgu

Dessa “livets tegelstenar” togs tillbaka av rymdsonden Hayabusa2, och studerade mycket noggrant i ett renrum förra året. Det japanska forskarteamet upptäckte 20 olika aminosyror, vilket skulle kunna stärka hypotesen om uppkomsten av liv på jorden efter ett asteroidbombardement.

Låt oss inte glömma att fler prover är på väg tillbaka!

Ett äventyr för några gram

Den 5 december 2020 nådde Hayabusa2-uppdraget slutet av sitt huvudmål: att få prover som samlats in två gånger till ytan av asteroiden Ryugu. En resa som varade i sex år och studerade i detalj ytan på denna lilla asteroid med en diameter på 950 meter. Som inte är en sten, utan ett agglomerat av block som gravitationen har samlat i en långsam balett under hundratals miljoner, till och med miljarder år.

Med 5,4 gram insamlade kan man ha intrycket att det inte kommer att finnas tillräckligt att studera, men i verkligheten har sonden fört tillbaka en riktig skatt: även mikroskopiska korn av materia räcker. En del av den hade skördats från en krater bildad av en höghastighetsimpregnator skickad av Hayabusa2.

Att ta hem syror

Prover tagna från Ryugu representerar det mest primitiva material vi någonsin har studerat i solsystemet “, förklarar Hisayoshi Yurimoto, geolog vid University of Hokkaido och ansvarig för den kemiska analysen.

Till skillnad från terrestra organiska molekyler, förändrades inte element tagna från Ryugu (en asteroid av C- eller koltyp) av en fuktig, salthaltig miljö eller atmosfär, vilket gjorde deras sammansättning närmare solsystemets sammansättning som han var under sina första år. Forskarna upptäckte många organiska föreningar, inklusive proteinogena aminosyror (som är “livets byggstenar”), men också polycykliska aromatiska kolväten, som spelar en stor roll i interstellärt damm. 20 olika aminosyror har identifierats.

Andra studier i sikte

Att bevisa närvaron av aminosyror på ytan och under ytan av en asteroid ökar sannolikheten för att dessa föreningar har anlänt till jorden från rymden “, beskriver Kensei Kobayashi, även om det inte gör det till ett formellt bevis.

Detta är dock goda nyheter för exobiologin, för om bombardemangen av jorden för miljarder år sedan förde dit aminosyror, så hamnade dessa förmodligen på andra planeter, och processen kan ha funnits i vårt solsystem som på andra håll.

Efter denna upptäckt är de vetenskapliga teamen desto mer angelägna om att återvinna andra prover som är på väg. Faktum är att en annan kolhaltig asteroid (Bennu) har tagits via NASA OSIRIS-REx-uppdraget som är på väg tillbaka för att deponera sin skörd den 23 september 2023. En fantastisk möjlighet att veta mer…

Om samma ämne:
En skatt: dyka in i figurerna i Gaia-teleskopets tredje katalog

Källa: sciencealert

Relaterade Artiklar

Back to top button