ProRes-videor kommer till iPhone 13 Pro via iOS 15.1

iPhone 13 Pro - iPhone 13 Pro Max test © © Pierre Crochart för Clubic

Detta är en av nyckelfunktionerna i det nya iPhone, men det är fortfarande frånvarande från modellerna som marknadsfördes förra veckan. Videor i ProRes-format kommer via nästa iOS-uppdatering, dock bekräftar Apple.

En funktion som, som en påminnelse, är reserverad för iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max.

ProRes på iOS 15.1-menyn

Personer som är inskrivna i Apples beta-testprogram har kunnat ladda ner den tredje versionen av iOS 15.1 och rapporterar att ProRes-videoformatet verkligen finns med i spelet.

ProRes är ett så kallat “okomprimerat” videoformat, som gör att videografer kan återställa filer som förvisso är mycket större, men också mycket rikare på detaljer. Detta är särskilt användbart för alla efterproduktionsuppgifter. I detta kan ProRes, för video, jämföras med vad ProRaw-formatet erbjöd fotografen på iPhone 12 Pro.

iOS 15.1 prores © © 9to5mac

Kom dock ihåg att vissa gränser kommer att införas på iPhone 13 Pro med endast 128 GB lagringsutrymme. I det här fallet kommer endast 1080p-upplösningen att erbjudas i ProRes. Och anledningen är enkel: 10 minuter av en 10-bitars Full HD HDR-video i ProRes kommer redan att ta upp 1,7 GB utrymme. Användningen av 4K (vid 30 fps) kommer alltså att vara exklusiv för modeller med minst 256 GB lagringsutrymme.

En ny knapp dedikerad till makrot

En annan ny funktion i iOS 15.1: en knapp dedikerad för att aktivera makroläge kommer att visas i kameragränssnittet.

Även exklusivt för iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max, detta läge erbjuds för närvarande i en dynamisk form. Det är klart att du bara måste komma tillräckligt nära ditt motiv för att utlösa makroobjektivet. Men vissa användare tycker att denna operation är oprecis, och framför allt ganska frustrerande i vissa fall. En switch gör att den kan aktiveras manuellt i nästa version av iOS.

iOS 15.1 makro © © 9to5mac

iOS 15 har varit tillgängligt på iPhone 6S och tidigare sedan mitten av september. Enligt statistik publicerad av Mixpanel skulle endast 8,59% ha tagit steget på sina enhet inom 48 timmar efter publiceringen. För iOS 14 var denna siffra 14,68 %.

Källa: 9to5mac

Relaterade Artiklar

Back to top button