“Propaganda, de nya manipulatorerna”, en utredning av Arte om spridningen av hat och lögner på nätet

Propaganda de nya manipulatorerna © Arte

Under en begränsad tid erbjuder Arte-kanalen en spännande utredning om spridningen av hat och lögner på nätet.

“Propaganda, de nya manipulatorerna”: detta är namnet på denna rapport som är tillgänglig på Arte.tv-plattformen fram till den 10 december 2021. I denna undersökning av Alexandra Jousset och Philippe Lagnier, bjuder kanalen in tittarna att upptäcka hur USA förenar, Italien, Brasilien och Indien har utnyttjat bristerna i sociala nätverk för att sprida hat, lögner och framför allt falska nyheter att manipulera den allmänna opinionen.

Kraften hos algoritmer och sociala nätverk i hjärtat av en undersökning

Från framgången för italienska ligaledaren Matteo Salvini till stormningen av Capitolium i Washington, passerande genom Brasiliens president Jair Bolsonaros regeringstid eller offensiverna riktade mot muslimer i Indien, rapporten tar oss till fyra platser i världen och visar hur en propaganda fabriken har skapats tack vare kraften hos algoritmer och sociala nätverk.

Före TV-sändningen av rapporten gav regissören Alexandra Jousset en intervju till Europa 1 radio där hon särskilt nämnde datautvinning (bättre känd som data mining). Under intervjun får vi veta att regissören skapade det falska populistiska och antiabortpartiet “Les femmes pour la France”. Under en dold kamera kunde Alexandra Jousset filma hackare som återställer data med enkla hashtags.

65 % av nyheterna om falska vaccin som cirkulerar på sociala medier kommer från bara 12 personer

De finns i överflöd på sociala nätverk men skulle i verkligheten inte ha ett särskilt stort antal distinkta källor. Fake news, denna falska information som gynnar spridningen av felaktiga uppgifter till nackdel för verkligheten, skulle i slutändan endast vara en handfull individers privilegium.
Läs mer

Källa: konst

Relaterade Artiklar

Back to top button