PrintNightmare sårbarhet: Microsoft distribuerar en patch på Windows 10, 8 och 7

Windows 10 Clubic © Clubic.com

PrintNightmare-säkerhetsbristen åtgärdas med säkerhetskorrigeringar på Windows 10, Windows 8.1 och Windows 7 samt många versioner av Windows Server.

Microsoft har omgående släppt en korrigerande patch för att stänga ett säkerhetsfel som påverkar alla versioner av Windows. Detta är PrintNightmare-sårbarheten, som kan tillåta hackare att fjärrexekvera kod på en dator med administratörsbehörighet.

Läs också:
Windows Print Spooler: en ny sårbarhet påverkar alla versioner av Windows

PrintNightmare: fixar på Windows 10, 8 och 7

På Windows 10, den mest installerade versionen av operativsystemet i världen, är säkerhetsuppdateringen KB5004945 redan tillgänglig. Den laddas ner och installeras automatiskt på datorer som kör Windows 10 version 2004 eller senare.

För Windows 10 version 1909 distribueras en annan patch, KB5004946, också installerad utan användaringripande. På Windows 1809 och Windows Server 2019 är detta patch KB5004947.

Microsoft har också tänkt på datorer som fortfarande kör Windows 8.1 och Windows 7 med säkerhetskorrigeringar KB5004954 respektive KB5004953.

Läs också:
Windows 11: det nya uppdateringssystemet visar hur länge datorn startas om

En kapplöpning mot tiden som påtvingats Microsoft

Patcharna distribuerades omedelbart, säkerhetsbristen har redan utnyttjats aktivt av hackare. Sårbarheten offentliggjordes mycket tidigare än väntat. Microsoft skulle kommunicera om det den 31 juli, när en uppdatering redan skulle ha patchat PrintNightmare.

Men en kapplöpning om exklusivitet mellan datasäkerhetsforskningsföretag ledde till att koden släpptes på GitHub mycket tidigare än väntat av koden som utnyttjade sårbarheten, som därför inte var åtgärdad ännu.

Artikeln har sedan dess tagits bort, men skadan skedde och Microsoft befann sig i en bindning, tvingad att påskynda sitt schema för utrullning av patch.

Källa: Senaste Windows

Relaterade Artiklar

Back to top button