Pressrecension: kan Oppo Find N få Samsung Galaxy Fold att vackla?

Oppo Hitta N 5 © Oppo

Tillkännagav i mitten av december OPPO Hitta N är den första smart telefon vikning utvecklad av den kinesiska tillverkaren. En sen ankomst till en marknad där Samsung är kung, men som just gör att den inte kan reproducera konkurrenternas ungdomliga misstag.

Flera anglosaxiska medier har fått chansen att ta Find N i hand, och leverera sina entusiastiska intryck i artiklar som vi kommer att sammanfatta här.

En kompakt och lätthanterlig mapp

Efter att ha testat Samsung Galaxy Fold, Galaxy Z Fold 2 och Galaxy Z Fold 3, uppenbarar sig en inneboende defekt i denna typ av enhet tydligt för oss: de är nästan aldrig trevliga att använda stängda. Felet hos en formfaktor mycket smal, vilket kräver stor precision av användaren. Ett problem som OPPO Find N föreslår att rätta till, enligt XDA-utvecklare.

Enligt reportern som fick en testkopia hittade OPPO ” den perfekta kompromissen mellan “för stor” och “för liten” med sitt Find N. Som en påminnelse erbjuder den en 5,5″ skärm i 18:9-format när den är hopfälld. Detta gör den till en ännu mer kompakt smartphone än en iPhone 13 Pro!

OPPO Hitta N Galaxy Z Fold 2 XDA © © XDA-utvecklare

OPPO Hitta N iPhone 13 Pro © © XDA-utvecklare

Ett format som journalisten inser att det låter dig skriva i samma hastighet och med samma självförtroende som på alla vanligare smartphones. Tyvärr är den lilla frontskärmen begränsad till en uppdateringshastighet på 60Hz, vilket orsakar viss fördröjning när man växlar mellan skärmar (den inre skärmen tillåter 120Hz).

OPPO Hitta N att skriva © © XDA Developers

Den bästa skärmen för en hopfällbar smartphone?

Till skillnad från Samsungs produkter kräver Find N inte att du vänder den för att dra fördel av ett liggande format när den är utfälld. Om du öppnar den som en bok avslöjas en 7,1-tumsskärm (även designad av Samsung), utstansad i det övre vänstra hörnet (för att hysa en 32-megapixelkamera), som är redo att användas för att läsa eller titta på videor. särskilt tilltalade 9to5Google.

OPPO Hitta N 9to5Google © © 9to5 Google

En annan detalj som är särskilt uppskattad av amerikanska testare: gångjärnet på OPPO Find N är exemplariskt. Designad annorlunda jämfört med sina motsvarigheter hos Samsung, Xiaomi eller Huawei, skulle det tillåta att de två delarna av skärmen gifter sig nästan perfekt; på så sätt undviker utrymmet som finns på en Galaxy Z Fold, till exempel. Och det gör också stor skillnad när du viker upp Find N. Anledningen? Det besparar oss utseendet på det karakteristiska vecket hos denna typ av smartphone.

OPPO Hitta N veck © © Android Police

Samsung Galaxy Z fold 3 veck © © Android Police

En skillnad, skrivet Android Centralhelt enkelt monumental i dagligt bruk “. I hans grepp, Gränsen tillägger att vi kan känn vecket under fingret, men det är svårt att se det om du inte tittar på skärmen på långt avstånd och från en viss vinkel “.

Ännu mer att göra på mjukvarusidan

Vi vet: festen programvara är minst lika viktig som komponenten hårdvara för våra smartphones. Och detta är desto mer sant när vi pratar om hopfällbara smartphones. Så hur går det för OPPO Find N i detta avseende?

Vi måste börja med att upprepa att den här enheten körs på ColorOS 12, baserat på Android 11. Den drar därför ännu inte nytta av de nya funktionerna som Android 12L kommer att tillföra i framtiden. Med det sagt erbjuder OPPO Find N en mycket flytande surfupplevelse (tack vare sin Snapdragon 888 och dess 8 till 12 GB RAM, i synnerhet), som anpassar sig väl till det vikbara formatet. Tillverkaren har också arbetat med genvägar som gör det möjligt att, till hands, dela skärmen i två för att visa flera applikationer utan att behöva gå vilse i komplexa menyer.

OPPO Hitta N-gränssnitt © © XDA Developers

OPPO Hitta N UI © © XDA-utvecklare

Ändå, och OPPO är inte den första att skylla här, är Android fortfarande inte en särskilt lämplig plattform för den hopfällbara smartphonen. I hans grepp, Android-polisen skriver att Find N har en ” fantastisk hårdvara, neddragen av mjukvarudelen “. Journalisten beklagar särskilt applikationer som inte anpassar sig korrekt till skärmförhållandet, eller helt enkelt ett användargränssnitt designat framför allt för den kinesiska marknaden. Marknad som, låt oss komma ihåg, kommer att vara den enda som drar nytta av Find N.

En smartphone avsedd för Kina

För om de flesta av greppen som vi har förmedlat här är entusiastiska, ångrar alla eller nästan alla att OPPO Find N absolut inte är avsedd att lämna sitt territorium. OPPO bekräftade det för de journalister som bjudits in för att upptäcka telefonen: Find N kommer inte att lanseras på andra marknader.

Importlösningen finns fortfarande kvar, men man bör komma ihåg att Googles tjänster och applikationer är naturligt frånvarande från kinesiska smartphones (vilket bara komplicerar användarupplevelsen ännu mer för västerländska testare).

Ändå bör det noteras att OPPO, för ett första försök, uppenbarligen gör mycket, mycket bra. Och erbjuder sin Find N till ett attraktivt pris (jämfört med konkurrenterna): från 7 699 yuan, eller cirka 1 068 € (exkl. moms). Samsung Galaxy Z Fold 3 säljs i Frankrike från 1 799 €.

Relaterade Artiklar

Back to top button