Pluto: Stora vulkaner 7000 meter höga som spottar islava!

Solsystemet rymmer stora överraskningar och stora vulkaner men de är inte alltid som vi föreställer oss dem, särskilt på Pluto.

Criovulcani Pluto: 7000 meter hög och spottande is

De nya rymduppdragen och sonderna som vi har lanserat in i vårt solsystem och därefter tillåter oss en djupgående studie av utomjordisk geologi.

De steg som tagits hittills har varit viktiga och vi är skyldiga allt till de nya teknologier som införts, som möjliggör insamling och exakt bearbetning av data som aldrig förr.

Forskarnas uppmärksamhet vände sig denna gång till Pluto. En av de yttersta kropparna i solsystemet, länge betraktad som en planet men sedan nedgraderad på grund av sin ringa storlek.

Att vara så långt borta var svårt att studera ordentligt dess hemligheter, men tack vare New Horizons-sonden idag har vi gjort fantastiska upptäckter.

Sonden mellan 2015 och 2016 genomförde nära passager, tog många foton och förevigade stora vulkaner.

Dessa vulkaner är aktiva men bryter inte ut lava som de terrestra utan ett slags slask som en gång släppt stelnar och fryser.

Den detekterade geologiska aktiviteten ger oss bevis på att Pluto är geologiskt aktiv även om mycket annorlunda än vad man kan föreställa sig. Utbrotten som fryser ger liv till högre och högre vulkaner som når 7000 meter högaett rekord för en dvärgplanet av den storleken.

Kryovulkaner är inte unika för Pluto men har hittats på andra platser som på Jupiters månar, särskilt på Europa.

Studien publicerades nyligen i Nature Communications, och lyfter fram dvärgplaneten som en plats som är allt annat än död och inert, men som fortfarande behöver djupgående studier och kan rymma nya överraskningar.

Om du gillade den här artikeln kan du ta en titt på: Life found on a moon of Jupiter? Europa kan överraska oss.

Relaterade Artiklar

Back to top button