PlayStation Now (2021) recension: vad är Sonys molnspeltjänst värd?

PlayStation Now-logotypen

Som en del av en kommande rapport om tillståndet för molnspel i Frankrike är Clubic denna vecka intresserad av PlayStation Now, Sonys hemtjänst som officiellt lanserades i Frankrike i slutet av oktober 2017..

Resultatet av Sonys förvärv av Gaikai 2013, PlayStation Now kom äntligen till våra breddgrader 2017, efter en lång sekvens av beta-tester.

Sonys tjänst illustrerar perfekt själva konceptet molnspel : i utbyte mot ett månatligt abonnemang har användaren en stor katalog med spel som han kan njuta av utan att äga dem eller behöva installera dem. Titlar spelas verkligen på serversidan, som också får instruktioner från spelarens kontroller för en smidig och smidig spelupplevelse.

Det är på pappret. Eftersom upplevelsens smidighet och kvalitet beror helt på potatisen i din internetanslutning. Dessutom, och även om den är mycket komplett, lider PlayStation Now av några något invalidiserande tekniska begränsningar för en tjänst som faktureras för 14,99 € per månad.

Playstation Now recension
N PlayStation Now-startskärmen. Krediter: Sony

Se erbjudandet 1 månads prenumeration på PlayStation Now (PS4/PS5)

PlayStation Now: hur fungerar det?

PlayStation Now är en applikation tillgänglig på PlayStation 4-konsoler och nyligen på Windows. Det tillåter, mot en månads- eller årsprenumeration, att dra nytta av 648 PS4- och PS3-spel. En redan mycket generös katalog, till vilken nya titlar läggs till varje månad.

När du startar appen första gången ger Sony dig 7 dagars provperiod för att bekanta dig med tjänsten och bedöma om det är klokt att fortsätta prenumerationen eller inte. Observera också, och detta är en utmärkt poäng, att varje registrering till tjänsten gör att du klarar ett obligatoriskt anslutningstest vars syfte är att säkerställa att din internetuppkoppling är tillräckligt stark för molnspel.

Författaren till dessa rader har en “liten” optisk fiber på 90 Mb/s, testet klaras ändå utan problem. Ett tecken på att Sonys nätverksinfrastruktur har gjort stora framsteg sedan tjänsten öppnade 2017.

Playstation Now recension

Omöjligt att ha fel: innan du prenumererar på tjänsten låter Sony dig klara ett obligatoriskt anslutningstest. Krediter: Sony

När din prenumeration har startat (akta dig för automatisk förnyelse efter 7-dagars provperioden), kommer PlayStation Now-applikationen att låta dig ta mått på den enorma katalog som erbjuds av Sony. Senaste, mindre nya, spel första festspel från tredjepartsutgivare… det finns något för alla, och listan finns i sin helhet på PS Now-webbplatsen.

Vi noterar också att Sony verkar ha familjer som en prioritet med sin tjänst. Faktum är att kategorin “För hela familjen” är väletablerad, och ett mycket lättillgängligt sorteringskriterium gör att du kan välja den maximala PEGI-klassificeringen för titlarna som visas.

Att starta ett spel är då en barnlek: välj den titel du vill ha och tryck på play. Nyligen, Sony tillåter också att PS4-titlar från sin katalog laddas ner lokalt för att inte vara beroende av en nyckfull anslutning och för att njuta av spelen i sin maximala upplösning (vi återkommer till detta).

Playstation Now recension

Sedan i somras är det möjligt att ladda ner PS4-spel lokalt från PlayStation Now-katalogen. Krediter: Sony

Observera att lanseringen av PS2- och PS3-spel på grund av emulering drar ut på tiden, även om spelupplevelsen är intakt.

Praktiskt: när du har spelat ett spel via PS Now läggs det automatiskt till på din konsols startskärm. Så det finns ingen anledning att gå tillbaka till PlayStation Now-appen för att återuppta ditt spel.

Playstation Now recension

Spel som nyligen lanserats via PS Now läggs automatiskt till på din startskärm. Krediter: Sony

Hur är det med PC-versionen?

Funktionen för PC-versionen av PlayStation Now skiljer sig endast något från den ursprungliga applikationen. Tillgängligt för nedladdning på den officiella webbplatsen kommer programmet att be dig att logga in på ditt PlayStation-konto och kommer att erbjuda dig ett gränssnitt anpassat till tangentbordsmusen.

Kompatibel med PS3, PS4-kontroller via USB eller via en Bluetooth-dongel som säljs separat (och inte tillgänglig för närvarande), PlayStation Now är också kompatibel med många andra kontroller inklusive Xbox One (mer information om kontroller här ).

Liksom Steam erbjuder PlayStation Now på PC dig också ett “Big Picture”-läge för navigering med handkontrollen och tar därmed över gränssnittet för PS4-versionen.

Playstation Now recension

PS Now for PC-appen fungerar som en charm och erbjuder möjligheten att spela från en mängd olika kontroller. Krediter: Sony

Resten av operationen liknar PS4-applikationen, förutom att det är omöjligt att ladda ner PS4-spel lokalt (logiskt), och därför dra nytta av det i en upplösning högre än 720p.

Observera dock att dina spel synkroniseras i molnet, det är fullt möjligt att starta ett spel på PS4 och återuppta det på PC. En annan anmärkningsvärd fördel: du behöver inte köpa en PlayStation 4 till ett högt pris för att spela vissa exklusiva titlar som Bloodborne, Until Dawn eller The Last of Us.

Playstation Now recension

Starta ett spel av Red Dead Redemption på PS4 och fortsätta det på PC? Det är möjligt. Medverkande: Sony / Rockstar Games

PlayStation Now: fungerar det?

Det fungerar, och det fungerar väldigt bra. Som vi skrev ovan är PlayStation Now-nätverksinfrastrukturen stabil och Sonys tjänst verkar inte vara för bandbreddskrävande. En 90 Mb/s-anslutning är mer än tillräckligt för att njuta av alla spel i katalogen.

Under våra tester led vi inte av några ingångsfördröjning som kan göra handlingen i ett spel oprecis eller obehaglig. Notera också det i detta avseende PS Now låter dig spela konkurrenskraftiga spel online som Battlefield Hardline, Killzone: Shadow Fall eller Mortal Kombat X. Du behöver dock ett PlayStation Plus-abonnemang för att göra detta. Lokalt samarbetsspel är också möjligt, utan svårare än solo.

Med 648 spel på klockan, och en liten poäng som läggs till varje månad, PlayStation Now-katalogen är betydligt större än Nvidias GeForce Now, om vi utesluter tillgängligheten (i beta) av Steam-, Battle.net- och Uplay-spel som inte ingår i prenumerationen. Det finns även PS4- och PS3-spel samt några PS2-referenser som Primal och Forbidden Siren.

Playstation Now recension

PS Now-katalogen är välfylld och ger PS3- och PS2-spel en plats. Krediter: Sony

Vi känner också att Sony har hittat ett sätt (visserligen att betala) för att tillfredsställa spelare som är frustrerade över bristen på bakåtkompatibilitet hos PlayStation 4. Större delen av katalogen består verkligen av titlar från föregående generationvilket kommer att glädja de som är nostalgiker inför PS3/Xbox 360-eran.

De dåliga upplösningarna på PlayStation Now

Summan av de goda poängen som samlats på Sonys molnspeltjänst stöter ändå på några konstigheter som det är svårt att förlåta. Börjar med dess mest inaktiverande: den maximala upplösningen för strömmande spel är 720p. Omöjligt att klättra utöver det, även om du har en PS4 Pro och en 4K-skärm i oanständig storlek. Vi är därför ljusår ifrån de ansträngningar som Microsoft har gjort för att producera – åtminstone – en liten uppskalning på några av dess bakåtkompatibla Xbox 360-spel (det här är visserligen inte molnspel).

Endast den lokala nedladdningen av ditt spel låter dig njuta av det i maximal upplösning (1080p på PS4 och 2160p på PS4 Pro). För närvarande är cirka 250 PS4-spel i katalogen kompatibla med den här funktionen.

Playstation Now recension

Vill du njuta av dina spel i 1080p eller 4K? Du måste gå igenom nedladdningsrutan. Synd för en molnspeltjänst. Krediter: Sony / Ubisoft

Observera att upplösningen inte är den enda begränsningen när du använder molnspel. Även om du har ett toppmodernt 7.1 ljudsystem, spel som spelas från molnet kommer bara att spelas i stereosåvida du inte laddar ner dem till din hårddisk.

Dessutom, med tanke på omöjligheten att ladda ner sina spel lokalt från PS Now för PC, kommer spelet nödvändigtvis att vara begränsat till 720p. Men till skillnad från PS4-iterationen av tjänsten kommer PC-applikationen att kunna startas i fönsterläge och därför spara dig från pixlar som är för grova, till nackdel för ett mer generöst visningsområde.

Playstation Now recension

På PC är den maximala upplösningen för strömmande spel inställd på 720p. Krediter: Sony / EA

Vi känns alltså som en dissonans i tjänsten som lanserades 2017 av Sony. Å ena sidan vill tillverkaren positionera sig bland pionjärerna inom molnspel, och å andra sidan hindrar det de med tillräcklig anslutning från att njuta av spelen i sitt bästa ljus utan att ladda ner dem. Vi uppskattar att det japanska företaget är så hänsynsfullt och gynnar stabiliteten i sitt nätverk framför pixlarnas utsvävningar på skärmen, men vi har fortfarande intrycket av att Sony kommer undan med det för en tjänst som faktureras för 14,99 € per månad. i foten.

PlayStation Now: Clubics åsikt

Sonys molnspeltjänst är en av de mest övertygande på marknaden. Den utmärker sig särskilt på två punkter: kvaliteten på dess nätverksinfrastruktur och generositeten i dess katalog.

Det är dock svårare att acceptera de tekniska villkoren som Sony har infört för sin PlayStation Now. Vid molnuppspelning kommer endast 720p-upplösning och stereoljud att vara tillgängligt. Lokal nedladdning (250 PS4-spel tillgängliga för närvarande) kan öka upplösningen och “låsa upp” surroundljud. Som om molnspel i slutändan bara var en demonstration; ett medel och inte ett mål.

Även om vi särskilt uppskattar möjligheten att ladda ner våra spel, i synnerhet för att undvika potentiella fluktuationer i vår internetanslutning, har vi svårare att föreställa oss att vi betalar 14,99 € per månad för att njuta av den senaste generationens spel online. HD Ready-kvalitet för oss tillbaka till tiden. av PlayStation 3.

Sony har därför fördelen av att erbjuda en tjänst som fungerar som en charm, och en som dessutom har en generös katalog idealisk för nostalgiska spelare. Men när det gäller strategi har vi intrycket att den japanska firman fortfarande letar efter sig själv.

Se erbjudandet 1 månads prenumeration på PlayStation Now (PS4/PS5)

Playstation nu

7

Mest

  • 7 dagar gratis och obligatoriskt anslutningstest
  • Katalogens generositet
  • Möjligheten att ladda ner vissa spel…
  • Spela exklusiva Sony på PC

De mindre

  • Oanvändbar på Mac
  • Laddar PS2- och PS3-spel ganska länge
  • … faktiskt en skyldighet att spela i 1080p eller 4K
  • Kanske lite dyr

Relaterade Artiklar

Back to top button