Plastpåsar: den grönare råvaran för anti-svetttyger än bomull

Plastpåsar är särskilda typer av förpackningar gjorda av tunn och flexibel plastfilm, vanligtvis polyeten. Det verkar som att dessa märkliga förpackningar kan användas för att skapa anti-svetttyger som är ännu grönare än bomull.

För att presentera denna möjliga användning av plastpåsar är en studie publicerad på sidorna av den auktoritativa vetenskapliga tidskriften Naturens hållbarhet. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) i samarbete med forskare från Yrkeshögskola i Turin och INRIM. I sitt arbete fann amerikanska och italienska forskare att polyeten plastpåsar och matfilmer kan vara återvunnet Att producera lätta tyger som siden som inte håller värmen och som till och med lyckas avdunsta fukt snabbare än bomull, nylon och polyester.

Det är om anti-svett tyger och fläckbeständig som kan produceras genom att spara energi, utsläpp av växthusgaser och kemiska behandlingar för färgning. Hittills representerar plastpåsar en en viktig riskfaktor för miljöns hälsa eftersom de utgör en mycket farlig förorening, särskilt i den marina miljön. Genom att återvinna dem kunde vi dock ge dem ett nytt liv genom att producera en sweatshirt, ett par skor, en jacka och mycket mer. Detta skulle vara möjligt eftersom polyeten, i sin omvandling från råpulver till fibergenomgår en oxidation vilket gör det svagt hydrofiladet vill säga kan dra till sig vatten.

Så även plastpåsarna som vid en första anblick kan tyckas oss onödigt de skulle faktiskt kunna få ett andra liv och vem vet, kanske en dag skulle vi kunna bära en skjorta eller ett par sneakers tillverkade med den där väskan som vi skulle ha slängt utan att tänka två gånger.

Relaterade Artiklar

Back to top button