Pixel: kan Googles ekosystem konkurrera med Apples?

Sammanfattning
  • Apple: hårdvaru-/mjukvaruintegrering i hjärtat av varje produkt
  • Google berikar sitt Pixel-sortiment och erbjuder alltid fler produkter
  • Google måste arbeta dubbelt så hårt för att påtvinga allmänheten sitt Pixel-ekosystem

Google Pixel Range © © Google

Med tillkännagivandet av PixelWatch och nya smartphones verkar Google vilja trampa Apple mer och mer på tårna genom att erbjuda en familj av sammankopplade produkter.

Om Google först och främst är ett tjänsteföretag, har sökmotorn erbjudit produkter designade som boxar i flera år nu, vilket ger användarna den bästa möjliga upplevelsen.

Webbjätten, efter att ha främjat öppenhet för så många människor som möjligt med sitt Android-operativsystem, verkar nu följa den väg som Apple spårat, med ett ekosystem av produkter och mjukvara som samverkar.

Apple: hårdvaru-/mjukvaruintegrering i hjärtat av varje produkt

Sedan de allra första åren har Apple implementerat vertikal integration, med absolut kontroll över produktionen av sina produkter, från design till komponenttillverkning, inklusive design av sin egen mjukvara.

Varumärket utvecklar även sina egna operativsystem, iOS för iPhones och iPads, och macOS för datorer, som därmed drar nytta av liknande funktioner. Apple utvecklar även egna processorer för mobila enheter och nu för datorer för att på bästa sätt optimera sina produkter efter deras behov.

Apples ekosystem © © Apple

Slutligen, med iCloud, kan Apple kommunicera via molnet de olika enheterna för samma användare, så att all hans information synkroniseras från en enhet till en annan, transparent för användaren.

Du kan skicka ett meddelande från din iPhone och få svaret på din iPad; använd sedan din Apple-surfplatta som din Macs andra trådlösa skärm. Placera din iPhone på din HomePod mini, musiken går automatiskt från smartphonen till din anslutna högtalare, vilket också låter dig styra dina HomeKit-anslutna objekt med Siri. Och det här är bara några exempel på de funktioner som aktiveras av ekosystemet som implementerats av Apple i hela sitt utbud.

Google berikar sitt Pixel-sortiment och erbjuder alltid fler produkter

Sedan flera år tillbaka har Google producerat sina smartphones under varumärket Pixel, med försäljningsargumenten för fotokvalitet förbättrad av märkets interna algoritmer, men också dess anslutna högtalare, samlade under varumärket Google Nest, och trådlösa hörlurar, PixelBuds.

Med Google I/O 2022, dess stora årliga konferens ägnad åt tjänster, har sökmotorn visat att den vill fortsätta i denna riktning genom att tillkännage nya produkter för att stärka sitt ekosystem.

Google kommer därför, efter år av väntan och rykten, att gå in på den uppkopplade klockmarknaden med Pixel Watch innan årets slut. Tillverkaren gick inte in på detaljerna kring funktionerna utan lovar en 100 % Google-upplevelse med integrationen av operativsystemet Wear OS, samt olika flaggskeppstjänster som Google Maps eller Google Pay för mobilbetalning.

Google I/O © Clubic

Områdena sport och hälsa bör också vara i centrum för produkten med tillägg av funktioner utvecklade av varumärket Fitbit, köpt av Google 2019.

Jätten kommer också att återlanseras på surfplattan med Pixel Tablet, som inte kommer att finnas tillgänglig före 2023. Även här lovar varumärket en helt kontrollerad användarupplevelse och indikerade under sin presentation att gränssnitten för många av dess applikationer skulle vara helt omarbetade för att hålla sig till enhetens stora skärm.

Pixel surfplatta

På smartphonemarknaden kommer Google även att fortsätta sina ansträngningar med Pixel 6a, en mellanklassmodell som kommer att finnas tillgänglig i mitten av sommaren, utrustad med Google Tensor in-house-processor. Varumärket gav också en smak av sina Pixel 7 och Pixel 7 Pro, fortfarande fokuserade på fotokvalitet.

Slutligen kan vi nämna Google Pixel Buds Pro, trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering som integrerar Google Assistant och konkurrerar direkt med Apples AirPods Pro.

Google Pixel Buds Pro © © Google

Google måste arbeta dubbelt så hårt för att påtvinga allmänheten sitt Pixel-ekosystem

Efter att ha famlat i många år verkar Google redo att utveckla ett verkligt ekosystem av produkter kring sina onlinetjänster, men det kommer fortfarande att behöva gå igenom några steg innan de presenterar sig som ett verkligt alternativ till Apple.

För det första verkar det angeläget för Google att kommunicera mer om sina produkter till allmänheten. Pixel 6 är en mycket bra smartphone, varmt välkomnad av pressen och särskilt i våra spalter, men utanför kretsen av teknikälskare verkar knappast någon veta att Google designar telefoner. Gör testet med dina nära och kära, resultatet är utvecklande…

Google Pixel 6 och Pixel 6 Pro © © Pierre Crochart för Clubic

När det gäller kommunikation är tillverkaren förvånansvärt blyg och använder inte sina miljarder dollar i årliga vinster för att köpa reklam eller samarbeta med mobiloperatörer för att göra sitt utbud känt för så många människor som möjligt, till att börja med sina mellanklassprodukter som borde fungera som ett lockbete för att locka konsumenter till Pixel-familjen. Trots sin allestädesnärvaro i våra dagliga liv framkallar inte Google-varumärket något idag hos användaren som letar efter en ny telefon och märket skulle verkligen tjäna på att råda bot på detta.

Google bör också ge några klor till sin politik för öppenhet och reservera vissa funktioner för sin hårdvara, till att börja med dess framsteg inom fotografering som möjliggjorts av Google Tensor-processorn.

Faktum är att om Apples ekosystem fungerar beror det också på att det är exklusivt för varumärket. Google skulle därför ha alla intressen av att göra detsamma med Android-funktioner som endast är reserverade för användare av dess produkter för att skilja dem från de som designats av Samsung eller Xiaomi, som körs på Android, även om det innebär att man förolämpar några av sina partners i förbigående.

Google Store New York © © Google

Pixel Watch med Fitbit verkar vara ett steg i rätt riktning och kan rädda smartklockan från att bara vara ännu en Wear OS-smartklocka. Man skulle kunna tänka sig ett riktigt fitnessstöd med ett erbjudande om sportinnehåll som endast är reserverat för dess användare.

Slutligen måste Google lära sig att hålla ut. Företaget har en tendens att mycket snabbt överge sina produkter och tjänster som inte möter deras publik på vägen. Google Stadia är det senaste exemplet och ett av de mest talande. Om varumärket vill påtvinga sitt ekosystem kommer det att behöva möta gipset och potentiellt nedslående försäljning men inte stanna vid den första generationen. Pixel 6 verkar, enligt varumärket, vara en fin framgång i butiker men det tog sju år att komma dit.

Och du, vilka Google Pixel-produkter ser du mest fram emot? Skulle du vara villig att ge upp din smartphone eller surfplatta för en modell gjord av Google ? Berätta allt i kommentarerna!

Relaterade Artiklar

Back to top button