Piratkopiering: Googles städning av piratnedladdningssidor skulle löna sig för studior

strömningsgränssnitt

ISP:s och Googles gemensamma agerande verkar visa viss effektivitet i kampen mot piratkopiering.

Enligt Motion Picture Association (MPA), en organisation som försvarar de största Hollywood-studiornas intressen, minskar Googles avlistning av piratsajter avsevärt mängden illegala nedladdningar av filmer och serier, såväl som strömmande visningar.

Efter internetleverantörer blockerar Google piratsidor

I spetsen för MPA välkomnar Charles Rivkin Googles agerande, koordinerat med hjälp av dess team. Enligt honom avskräcker försvinnandet av den här typen av sidor i sökresultaten internetanvändare från att ta till olagliga metoder för att se produktionerna.

En studie har genomförts för att uppskatta effekten av hänvisningar på frekventeringen och användningen av dessa webbplatser och upptäckten är tydlig: för dem innebär det att inte längre visas på Google en mycket större minskning av trafiken än att bara blockera domäner, som kan beställas av staternas rättvisa, av tillgångsleverantörerna.

Charles Rivkin förklarar att en streamingsajt som inte visas på Googles resultatsidor visas i genomsnitt 50 % mindre än en sajt som bara är förbjuden av internetleverantörer. Andelen är lägre för nedladdningssajter, men de känner också konsekvenserna av Googles tillvägagångssätt.

Pirate Bay upphörde

En avnoteringskampanj i Frankrike

Alphabets dotterbolag har avnoterat piratsajter i ett dussin länder, inklusive Frankrike. Bestämmelsen gjordes inte efter ett domstolsbeslut, Google bistod frivilligt MPA med att bekämpa piratkopiering av verk från Hollywood-studior.

Utöver Frankrike är länder som Nederländerna, Norge och Storbritannien särskilt drabbade. Vad har dessa stater gemensamt? De beordrade alla internetleverantörer att blockera illegala nedladdnings- och streamingsidor. Sökmotorer berörs inte av dessa åtgärder, men Google har ändå gått med på att bidra till insatsen. Totalt togs cirka 10 000 domännamn bort från sökresultaten.

Läs också:
Fotbollsströmning: beIN SPORTS erhåller blockering av dussintals illegala sajter

Källa: TorrentFreak

Bästa streamingplattformen, 2022 års jämförelse

Under de senaste åren har videostreaming blivit ett av de mest populära sätten att se eller konsumera filmer och serier, oavsett om det är gratis VOD eller genom prenumeration (SVoD). Idag erbjuder många onlinetjänster olika kataloger, mellan originalproduktioner och storsäljare. Hur hittar du din väg genom denna djungel av prenumerationer och streamingtjänster? Vi gör en inventering av alla plattformar som är tillgängliga 2022 (uppdaterat 3 juni 2022).
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button