Philips Hue Smart Plug-test: den idealiska anslutna kontakten?

Philips Hue Smart Plug

Philips Hue-sortimentet inkluderar inte bara lampor och anslutna glödlampor. Flera tillbehör finns tillgängliga för hemautomationsentusiaster, inklusive kontakten anslutet uttag Smart Plug som vi testar idag.

Hue-sortimentet har länge varit känt av fans av Smart hem. Glödlampor, lampor, ljuslister och annan ansluten belysning finns i ett oändligt antal varianter. Philips glömmer dock inte människor som vill ge sig ut på äventyret men som inte vill byta favoritlampor.

Smart Plug-anslutet uttag är alltså utformat med tanke på att tillföra nya funktioner till objekt som inte drar nytta av en internetanslutning. Fortfarande är konkurrensen hård i branschen och det finns anslutna pluggar mycket billigare än denna Smart Plug som säljs för 29,99 euro…

Som vi kommer att se har detta tillbehör några fördelar som är värt det. Detta beslut är dock fortfarande begränsat till en specifik målgrupp. Vi berättar allt i följande stycken.

Sammanfattning

Philips Hue Smart Plug: tekniska specifikationer

Philips är tydlig i sin kommunikation: dess anslutna uttag är avsett att hantera “klassiska” lampor, utan anslutning till Wi-Fi eller en befintlig brygga. Smart Plug är också relativt kompakt med måtten 51 x 51 x 80,6 mm.

Philips Hue Smart Plug recension

Den holländska kontakten kan alltså kopplas in i ett grenuttag utan alltför stora problem. Den når dock inte upp till samma kompakta nivå som Konyks Priska Max Easy, ett av de minsta hållarna på marknaden.

Philips Hue Smart Plug recension

Smart Plug innehåller i sina tarmar en ganska atypisk anslutning. Här, inget Wi-Fi, utan Bluetooth och speciellt ZigBee, lågeffektprotokollet som används av de flesta Philips-enheter. Du behöver inte använda Philips Hue-bryggan för att dra fördel av Smart Plug, men den rekommenderas starkt för bästa resultat.

Philips Hue Smart Plug recension

När det gäller den tillåtna effekten anger Philips att dess anslutna uttag kan stödja upp till 2 300 W vid 230 V, dvs en maximal ström på 10A. Detta är mer begränsat än uttag till samma pris, i allmänhet kan stödja minst 16A…

Philips döljer det inte, Smart Plug är framför allt designad för att ansluta lampor till den.

Anläggningen

Du har två alternativ när du först ansluter Smart Plug: gå via Bluetooth eller länka den till en Philips Hue-brygga. Den andra är den bästa, som erbjuder större integration med Hue-ekosystemet samtidigt som den tillåter en mer stabil anslutning tack vare ZigBee.

Philips App - Installation 1 © Johan Gautreau
Philips App - Installation 2 © Johan Gautreau
Philips App - Installation 3 © Johan Gautreau

Du behöver bara välja Philips Hue Bluetooth-appen om du vill ta bort anslutningsbryggan. För detta test gick vi igenom Hue Bridge som fortfarande rekommenderas för att få ut det mesta av Smart Plug.

Oavsett vilket du väljer tar den första installationen bara några sekunder. Det anslutna uttaget detekteras omedelbart av applikationen. Som alltid måste du ge den ett namn och en plats i huset. Räkna bara cirka trettio sekunder för att få en fungerande Smart Plug.

Använder Philips Hue Smart Plug

När den väl har konfigurerats är Smart Plug lätt att navigera. För det här testet använde vi en iPhone SE med iOS 14.7.

Välkommen

Nu när den holländska pluggen är konfigurerad återstår bara att implementera den dagligen. Som ofta är Smart Plug mycket lätt att använda. Philips-applikationen förhåller sig dock på ett ganska atypiskt sätt.

Philips App - Hem 1 © Johan Gautreau
Philips App - Hem 2 © Johan Gautreau

Således ger menyn “Hem” inte åtkomst till själva uttaget, utan till rummet som det är kopplat till. För att styra Smart Plug separat, klicka på namnet på rummet, i det här fallet rummet för detta test.

Menyn “Mina scenarier” kommer inte att vara till stor nytta för dig för Smart Plug. Den är tillägnad Hue-lampor och fungerar inte med Philips-sockeln.

Automatisera

Den näst mest användbara fliken i applikationen är den som är dedikerad till automatisering. Som namnet antyder låter den dig skapa rutiner för att automatisera vissa åtgärder.

Philips App - Automation 1 © Johan Gautreau
Philips App - Automation 2 © Johan Gautreau
Philips App - Automation 3 © Johan Gautreau

Jag rekommenderar dock att du håller dig till anpassade scenarier. Philips automatiska scener är verkligen designade för att fungera främst med dimbara lampor, inte anslutna uttag.

Bortsett från det är vi inne på något ganska klassiskt. Du kan programmera uttaget att slå på eller av vid specifika tider, på de dagar du vill. Du kan till och med “randomisera timmarna” för att skapa en illusion av närvaro, ungefär som med bortaläget på TP-Link Tapo P100. Start- och sluttiderna kommer sedan att ändras slumpmässigt för att undvika att producera ett alltför repetitivt mönster som skulle varna alla skadliga observatörer…

Det är ganska olyckligt att notera att programmeringen av uttaget förblir ganska grundläggande. Applikationer som de som finns hos Konyks eller TP-Link erbjuder mer avancerad automatisering, såsom aktivering beroende på väder eller ändrat tillstånd för en annan enhet. För en gångs skull verkar Philips satsa allt på sin belysning till nackdel för sitt anslutna uttag.

Integration med tredjepartstjänster

Om automatisering inte är den starka sidan med Smart Plug, kompenserar det lilla anslutna uttaget för det med sin starka integration med tredjepartstjänster. Du kan inte bara styra den med rösten med Alexa och Google Assistant, utan också dra nytta av tjänsterna från HomeKit och Cortana. Var dock medveten om att du måste använda Philips Hue-anslutningsbryggan för att dra nytta av kompatibilitet med Apples och Microsofts tjänster.

Philips App - Alexa © Johan Gautreau
Philips App - HomeKit © Johan Gautreau

När bryggan är kopplad till din tredjepartsassistent är anslutningen till uttaget omedelbar. Ge det bara ett namn och en plats som vanligt. Tack vare ZigBee kommer Smart Plug även att kunna fungera med produkter som Echo Studio-högtalaren utrustad med ett chip som är kompatibelt med detta trådlösa protokoll. I detta fall behövs ingen anslutningsbrygga.

Absolut, vi rekommenderar starkt att du använder Hue Bridge. Den garanterar en stabilare och snabbare anslutning än Bluetooth, samtidigt som den erbjuder bred kompatibilitet med de flesta hemautomationstjänster för konsumenter för tillfället. Det kommer att vara viktigt för dig i alla fall om du planerar att använda anslutna lampor från det holländska märket.

Philips Hue Smart Plug: Clubics dom

Philips Hue Smart Plug7

Philips smarta plugg för småformat är uppenbarligen inte för alla. Om du inte har en Hue Bridge kommer det att vara svårt för oss att rekommendera den till dig: det finns mer kompletta och billigare på marknaden…

Å andra sidan, om du redan har anslutningsbryggan från det holländska märket eller om du vill anta flera lampor från Hue-sortimentet så är saker annorlunda. Smart Plug kommer att dra fördel av Hue Bridge som möjliggör integration med många tredjepartstjänster samtidigt som du använder ZigBee, ett mer tillförlitligt protokoll än Bluetooth. Även om det är dyrt, kommer detta uttag att vara idealiskt som ett tillägg för ett rum där en del av belysningen inte är ansluten med Hue-lampor.

Smart Plug är främst avsedd för användare av Philips Hue-produkter och sticker ut tack vare sitt relativt kompakta format och användarvänlighet. Även om den använder Bluetooth, är det idealiska att associera den med Philips anslutningsbrygga för att dra nytta av ZigBee och ekosystemet som förknippas med det nordiska varumärket.

Mest

  • Kompakt storlek
  • Enkel användning
  • Hög integration med Hue-ekosystemet och tredjepartstjänster
  • Bluetooth för att klara sig utan Hue Bridge

De mindre

  • Inget Wi-Fi
  • Mycket högt pris
  • Begränsad automatisering utan Philips Hue-tillbehör

Driftsättning10

Funktioner (med Hue Bridge)8

Ansökan7

Pris5

49,21 €

49,21 €

Relaterade Artiklar

Back to top button