Pengiga Pegasus-utvecklare ville enligt uppgift sälja sina spionprogram

Pegasus

Inför betydande skulder skulle ledaren för NSO Group ha velat sälja Pegasus till företag som klassificeras som “i riskzonen”.

Pegasus-mjukvaran har skapat rubriker de senaste månaderna efter spioneri av kommunikation från många politiska personer.

Pegasus spionprogram erbjöd stater och företag med tvivelaktiga avsikter

Detta program, utvecklat av det israeliska företaget NSO Group, används av fyrtio stater runt om i världen. Företaget indikerar att Pegasus endast används för att övervaka individer som misstänks för terroristverksamhet, men många skandaler har brutit ut de senaste månaderna och har visat att programvaran har använts för att spionera på politiker och journalister. Närmare 50 000 telefonnummer och lika många individer skulle påverkas.

Så sent som i maj 2022 fick vi också veta att Pegasus hade använts för att infiltrera den spanska premiärministern Pedro Sanchez smartphone våren 2021. De spanska underrättelsetjänsterna använde även programvaran för att övervaka katalanska separatister.

En ny rapport idag indikerar att Shalev Hulio, VD för NSO Group, också har flirtat med den gula linjen genom att erbjuda sig att sälja Pegasus till vilket företag som helst, till och med anses vara riskabelt av hans tjänster, oavsett resultatet.

NSO Group går igenom betydande ekonomiska svårigheter och strävar efter att fortsätta sin verksamhet

År 2021 hamnade NSO Group i ekonomiska svårigheter och ställdes inför återbetalning av en stor skuld men också av betalning av lönerna till sina anställda. Det är i detta sammanhang som Shalev Hulio antog att han skulle kringgå sin lista över riskabla kunder för att snabbt få in kontanter på sina företags konton.

Det oberoende företaget Berkeley Research Group, som representerade en del av investerarna i NSO Group, lade slutligen in sitt veto mot en sådan idé och släppte ett nytt lån på 10 miljoner dollar för att fortsätta verksamheten i företaget.

Svårigheterna är dock reella för företaget, särskilt med stämningsansökan från Apple i november 2021. NSO Group avslutade nästan Pegasus-mjukvaran men överväger nu en ny handlingsplan, som skulle bestå av att dela upp företaget i två distinkta enheter, en för utvecklingen av Pegasus som skulle sammanföra företagets ingenjörer och den andra avsedd för dess marknadsföring.

NSO Groupe försöker också ta sig ur den amerikanska svarta listan, som förbjuder den att sälja Pegasus till företag etablerade på amerikansk mark.

Källa: Apple Insider

Relaterade Artiklar

Back to top button