Pegasus spionprogram dyker upp igen, denna gång mot aktivister i Thailand

Projekt Pegasus

Pegasus spionprogram har återigen slagit ner mot prodemokratiska aktivister i Thailand. Cyberspionprogram utvecklat av staten Israel är en exploateringskod (eller “exploatering”) som kan spionera på textmeddelanden, samtal, plats och lösenord lagrade på smarttelefonen.

Pegasus är ett “no-click” spionprogram som inte kräver användarinteraktion för att infektera telefonen.

Minst 30 personer smittade

Minst 30 individer tros ha smittats med spionprogrammet mellan oktober 2020 och november 2021. Alla är på ett eller annat sätt inblandade i protester för demokratiutvecklingen i Thailand, och är aktivister, journalister, advokater eller NGO-anställda. De har också det gemensamt att de öppet har kritiserat monarkin, och de kräver ett regimskifte i en kampanj som förmedlas på Internet under hashtaggarna #WhyDoWeNeedAKing och #FreeYouth. Många av dem arresterades och fängslades efter rörelsen.

Ministeriet för digital ekonomi och samhälle sa ” vet ingenting om en påstådd statlig användning av Pegasus spionprogram mot demonstranter. Men Apple-meddelanden har varnat aktivister, särskilt genom att visa meddelanden som varnar för en ” statlig attack “.

Attacker på prodemokratiska aktivister

Attackerna har erkänts, eftersom de har använt FORCEDENTRY no-click exploit sedan februari 2021 (utvecklad av den israeliska gruppen NSO), en sårbarhet som sedan dess har korrigerats av Apple i iOS 14.8. Exploateringen KISMET användes först i oktober 2020 på versioner av iOS som inte hade uppdaterats. Apple lämnade också in ett klagomål i november 2021 mot NSO-gruppen för att ha utvecklat FORCEDENTRY.

Trots påståenden från ministeriet, som förnekar statens inblandning i fallet, sammanfaller infektionerna med en våg av prodemokratiska protester i Thailand, följt av massgripanden och åtal för majestät. Dessutom hör infekterade smartphones i prioritet till rörelsens ledare.

Amnesty International fortsätter att varna för farorna med att sälja spionprogram för demokrati och yttrandefrihet.

Källa: Hacker News

Relaterade Artiklar

Back to top button