Pegasus: Facebook (Meta) har rätt att stämma det israeliska företaget NSO

Metalogotyp © Meta / Facebook

Anklagas för att ha utnyttjat ett kryphål WhatsApp att injicera spionprogram PegasusNSO Group kan nu bli föremål för rättsliga åtgärder, vilket Metagruppen, tidigare Facebook, vill väcka.

Efter att nyligen lägga till NSO Group, den israeliska tillverkaren av Pegasus, till sin svarta lista, kommer USA att kunna öka en växel. Och det är genom Facebook som de kommer att kunna göra detta. En amerikansk appellationsdomstol, baserad i San Francisco, sade på måndagen att Meta-gruppen hade fått tillstånd och möjligheten att vidta rättsliga åtgärder mot NSO Group.

WhatsApp tål inte att användas som ett verktyg för att övervaka hundratals människor mot deras vilja

Om Meta är ute efter NSO Group beror det på att det anklagar företaget som publicerar Pegasus för att ha utnyttjat en sårbarhet i sin WhatsApp-instant messaging-applikation för att installera spionprogrammet där. Utnyttjandet av buggen skulle verkligen ha resulterat i att 1 400 personer placerades under övervakning mot deras vilja.

Bland dem som spioneras på finns människorättsaktivister, journalister och politiska motståndare. En talesperson för WhatsApp, Joshua Breckman, reagerade på den amerikanska appellationsdomstolens dom och kallade det en “Betydande steg för att hålla NSO ansvarig för sina attacker mot journalister, människorättsförsvarare och regeringsledare “, rapporterar byrån Reuters.

NSO Group hävdade, till sitt försvar, att den var immun mot alla rättsliga förfaranden, i den meningen att den hade agerat som agent för en utländsk regering. United States Court of Appeals for the Ninth Circuit, en federal appellationsdomstol, accepterade inte detta argument.

USA:s domstol vägrar att ge NSO-gruppen “utländsk suverän immunitet”

Meta, då Facebook, hade lämnat in en stämningsansökan mot NSO Group tidigare. Redan i oktober 2019 anklagade det amerikanska företaget NSO för att ha åtkomst till WhatsApp-servrar utan tillstånd, i början av året, för att installera sitt Pegasus-spionprogram direkt på offrens smartphones.

I argumentet mot argumentet argumenterade NSO då att dess programvara bara hjälper Israels brottsbekämpande och underrättelsetjänster att bekämpa brott och bevara nationens nationella säkerhet. I juli 2020, i första instans, vägrade den amerikanska domaren att bevilja suverän immunitet till NSO Group, som hävdade en doktrin om vanlig lag avsedda att skydda utländska tjänstemän som agerar i deras officiella egenskap. Det israeliska företaget överklagade sedan detta beslut.

Idag anser hovrätten att NSO Group inte är skyddad, eftersom den federala lagen råder över vanlig lag, lagen går därmed före domstolarnas praxis. ” Vad NSO:s statliga kunder än gör med dess teknologi och tjänster gör inte NSO till en byrå eller ett instrument för en främmande stat. “, reagerade domaren Danielle Forrest.

I det här fallet, som därför kommer att gå tillbaka till “distriktsdomaren”, stöds Meta av Alphabet (Google), Microsoft och även Cisco, som alla har beskrivit övervakningsmjukvaran som används av Pegasus som ” kraftfull och farlig “.

Källa: Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button