Pegasus: det amerikanska försvaret skulle ha stött förvärvet av spionprogrammet (men misslyckades)

smartphone hacka

En amerikansk aktör inom elektronisk krigföring har försökt köpa NSO, Pegasus förlag, trots att det israeliska företaget finns på den amerikanska svarta listan.

Detta är ett reportage som, förutom att sätta eld på krutet, sätter NSO Group i hjärtat av nyheterna. Det hade dock placerats på listan över enheter som utför skadliga cyberaktiviteter av Biden-administrationen den 3 november, men New York Times avslöjar att det israeliska företaget NSO, med ett svavelhaltigt rykte sedan avslöjandena kring spionprogrammet Pegasus, var föremål för ett allvarligt och omfattande övertagandeförsök av en amerikansk övervaknings- och krigsaktörs elektronik, L3Harris Technologies.

L3Harris, ett amerikanskt underrättelseföretag, ville ta tag i den försvagade NSO

Innan vi går vidare, låt oss vara medvetna om vilket företag vi pratar om. Okänd för allmänheten i Frankrike (och förmodligen även i USA), L3Harris är ändå nästan jämförbar med en gigant av teknologier, en förstahandsunderleverantör till det amerikanska försvaret baserad i Florida, som väger nästan 20 miljarder dollar i årliga intäkter .

Detta företag, mycket nära det amerikanska försvarsdepartementet, försökte köpa NSO Group, det israeliska datorhackningsföretaget som ligger i framkanten av övervaknings- och spionageteknik. Pegasus, ett hackverktyg med nollklick som kan extrahera allt innehåll från en smartphone på distans utan att dess ägare behöver klicka på en länk eller märker det, hjälper till att göra NSO, i L3Harris , till ett särskilt attraktivt företag, även om det försvagats sedan avslöjandena av världspressen för ett år sedan.

Projekt Pegasus

Skandalen som ledde till avslöjanden av att spionera på regeringar, ledare, journalister och politiska aktivister som använder programvaran ledde till att USA:s regering svartlistade NSO Group, tillsammans med den kinesiska jätten Huawei och ZTE. Det hindrade inte L3Harris från att skicka ett team av chefer för att diskutera det potentiella övertagandet av det israeliska företaget. Men det var utan att räkna med fem vittnesmål från personer som definieras som ” bekant » förhandlingar.

Washington skällde ut L3Harris

De vittnesmål som samlats in av New York Times rapport, och detta är utan tvekan den mest överraskande delen av filen, ett verkligt intresse för detta övertagande, som kommer från amerikanska underrättelsetjänstemän som skulle ha stött operationen. I andra tider skulle detta inte ha varit särskilt överraskande, eftersom FBI och CIA alltid har haft ett stort intresse för NSO:s teknik. Förutom att skandalen och sedan passagen på företagets svarta lista har varit där.

Samtalen förblev hemliga fram till juni, då ryktet om en försäljning av NSO läckte ut och lade en tjock dimma över förhandlingarna.

Vita huset för sin del uttryckte sin indignation över att få veta att ett amerikanskt försvarsföretags underleverantör till en av dess flaggskeppsavdelningar höll ögonen på det israeliska företaget som grundades av Shalev Hulioco. I Washington hävdades då att Oval Office skulle motsätta sig ett hårt motstånd mot varje försök till maktövertagande. Låt oss fortsätta framåt i tiden.

Misslyckade försök att förnya dialogen, men utestående frågor

Några dagar senare informerade L3Harris direkt Biden-administrationen om sitt val att avbryta förhandlingarna med NSO. Det måste sägas att företaget egentligen inte längre hade något val, dess kontrakt och inkomster beror till stor del på staten (för 70%), förutom att viljan till buyout har blivit offentlig. Och ändå fanns det fortfarande försök att återupptäcka förhandlingarnas låga.

L3Harris avböjde att kommentera samtalen, medan en taleskvinna för amerikansk nationell underrättelsetjänst avböjde att säga om dess tjänstemän verkligen godkände samtalen. Ändå förblir frågan obesvarad: vad var den verkliga viljan från var och en av parterna, inklusive Biden-administrationen? Vissa undrar till exempel om vissa delar av den amerikanska regeringen, med eller utan Vita husets vetskap, kunde ha försökt utnyttja detta för att försöka ta kontroll över NSO. På den israeliska sidan vägrar vi också att kommentera.

L3Harris-representanter vars vittnesmål samlades in av NYT hävdar ändå att de har fått tillstånd från USA:s regering att förhandla med NSO, under förutsättning att alla sårbarheter i källkoden som tillåter Pegasus att hacka smartphones kan säljas till alla amerikanska partners i Five Eye, nämligen Storbritannien, Australien , Kanada och Nya Zeeland. Detta sista element antogs inte enhälligt, långt ifrån.

de New York Times påminner om att USA själv var kund till NSO genom att köpa, testa och distribuera Pegasus, och detta år innan dess utgivare blev svartlistad. Redan 2019 hade FBI köpt Pegasus-mjukvaran, och det var då en debatt mellan enheten och justitiedepartementet om spridningen av spionprogrammet i nationella utredningar. Samma sak för CIA som 2018 ville att regeringen i Djibouti skulle utföra kontraterroristoperationer.

Ändå är NSO nu i tvivel, medan det israeliska företaget inte längre har rätt att köpa någon amerikansk teknologi, eller ens att använda Amazon Web Services-molnet eller Dell-servrar. Bolaget hoppas kunna lyckas med ett övertagande av ett amerikanskt företag, vilket då skulle uppmuntra till upphävande av sanktioner mot det.

Källa: New York Times

Relaterade Artiklar

Back to top button