PCIe 7.0-specifikationsutvecklingen har börjat, med 512 GB/s i sikte

Intel PCIe - PCI-Express-kortplatser

Standarderna följer varandra med allt högre hastigheter för våra grafikkort och vår SSD.

Om PCI Express 5.0 äntligen stöds av moderkort (endast Intel Alder Lake) kan ingen enhet utnyttja denna nya teknik. Strunt i, PCIe 6.0 är redan färdigställd och PCIe 7.0 kommer…

En planerad release för 2025

Faktum är att PCI-Special Interest Group, en grupp med mer än 900 företag inom sektorn som ansvarar för att utveckla framtida förändringar av standarden, meddelar att arbetet med den nya standarden har påbörjats.

PCI Express 7.0 bandbredd © Videokortz

Det kommer förstås fortfarande att ta ett tag för alla att komma överens om att specifikationerna ska behållas och för att dessa sedan ska valideras. I fallet med PCIe 5.0 tog det knappt 2,5 år, och lite mer i fallet med PCIe 6.0.

Det är därför inte förvånande att se PCI-SIG indikera att de slutgiltiga specifikationerna för PCI Express 7.0 inte förväntas före 2025. Vid detta datum kommer partnerna att verkligen kunna utveckla sina produkter.

512 GB/s på en x16-länk

Vem säger utvecklingen av PCI Express, säger naturligtvis ökning av auktoriserad bandbredd och i detta lilla spel kommer PCIe 7.0 återigen att vara mycket stark: vi pratar om 128 GT/s per linje.

Evolution PCI Express 1992-2028 © Videocardz

Detta motsvarar en fördubbling av vad PCIe 6.0 tillät, medan den senare redan fördubblade PCIe 5.0-erbjudandet. Utökat till den maximala teoretiska genomströmningen av en x16-länk, motsvarar detta att erbjuda inte mindre än 512 GB/s. Som visas i grafen ovan skulle utvecklingshastigheten sedan PCIe 4.0 således bibehållas: fördubbling av genomströmningen vart tredje år.

En sådan progression möjliggörs av pulsamplitudmodulering (PAM) på 4 nivåer, vilket redan var fallet med PCIe 6.0. PCI-SIG framkallar också bättre elektrisk effektivitet, låg latens och, naturligtvis, bakåtkompatibilitet av standarden.

Om samma ämne:
Phison demonstrerar 12 GB/s för sin nya PCIe Gen 5 SSD-kontroller

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button