PCIe 5.0-strömkontakten dyker upp på Asus (hej NVIDIA!)

Asus PCIe 5.0 strömport © Asus

Detta kommer sannolikt inte att ändra historiens gång, men PCI Express-strömporten kommer verkligen att modifieras.

Så det är sant, det är förmodligen inte dagens nyheter, men det bekräftar vad vi har vetat i några veckor nu: med (snart?) lanseringen av PCI Express Gen 5-grafikkort tog branschen det in i hans huvud att designa om strömporten.

Upp till 600 watt på en kabel

Målet med ett sådant företag är uppenbarligen att stanna kvar på de framtida särdragen för grafikkort som alltid lovar mer kraft för alltid mer intagna watt.

PCI Express 5.0-kontakt © Eteknix

Under årens lopp hade det alltså varit nödvändigt att multiplicera de berömda 8-poliga kontakterna som är inkopplade i grafikkortet. Från en enda port gick vi till en port med ett 6-stifts komplement, sedan kunde vi se kort med två 8-stiftsportar och till och med, för inte så länge sedan, kort med tre 8-stiftsportar.

PCI Express 5.0 strömförsörjning © Asus

För att förenkla och kanske se lite lugnare på framtiden talas det nu om en ny 12-stiftsport som ska kunna erbjuda upp till 600 Watt på en enda kabel/en enda kontakt. I teorin är det till och med en fråga om 648 Watt.

En nick till NVIDIA?

Upptäckt av Eteknix, den nya 12-stiftsporten har förevigats tack vare foton av den senaste THOR-strömförsörjningen från Asus. Blocket är ett kraftmonster (1600 W) certifierat 80 PLUS Titanium, vilket som tur är ganska tillräckligt för nästa grafikkort.

PCI Express 5.0-kontakt © Eteknix

Bland de många kablar som levereras med denna 100 % modulära strömförsörjning är det därför möjligt att upptäcka 12-stiftsporten. Detta är mycket likt vad NVIDIA hade föreslagit, som en föregångare, när GeForce RTX 3080 kom ut. Båda använder effektivt en Molex Micro-Fit 3.0-design.

Observera i förbigående att på strömförsörjningssidan förblir kabeldragningen densamma och att möjligheten att använda två 12-stiftsportar för totalt mer än 1 200 Watt redan har nämnts!

Källa: WCCFTech
, Eteknix

Relaterade Artiklar

Back to top button