PC vs konsolspel: För- och nackdelar

Om du vill spela de senaste och bästa AAA-videospelen måste du bestämma dig för var du står i debatten mellan PC och konsol. (konsol) Varje dag blir datorer och konsoler mer lika varandra. Så vad är de faktiska skillnaderna som spelar roll när du bestämmer dig för hur du ska använda din spelbudget?

Vi kommer att beröra de tio viktigaste skillnaderna mellan PC och konsoler för att göra det lättare att välja vilken som är rätt för dig.

Konsoler lättare(Lättare) för spelare(Spelare) som inte är det är tekniskt kunniga(Tekniskt kunniga)

Konsolen är designad för att användas som hemelektronik såsom en brödrost eller dvd – spelare.

Du startar spelet på din konsol och börjar spela det. Du behöver inte veta något om tekniken inuti konsolen, hur spelet fungerar på en teknisk nivå. Bara(Bara) spela och njut av spelet.

Konsolhårdvara är billigare

Om du var tvungen att köpa en PC med jämförbara specifikationer som de senaste Playstation 5 och Xbox Series X (Playstation 5 och Xbox Series X) konsoler, skulle du sluta med en mycket högre PC-räkning. Den initiala kostnaden för konsolspel är mycket lägre än för PC. Om du bara begränsas av kostnaden för att frakta själva maskinen till ditt hem, är konsoler den klara vinnaren.

Naturligtvis är saker och ting mer komplicerade i verkligheten. För en mer utförlig diskussion, kolla in Är en speldator verkligen dyrare än en konsol?

Konsoler har begränsade funktioner

Konsoler är spelautomater. En modern konsol kan spela spel, surfa på Internet, köra applikationer som t.ex Netflix och spela DVD-skivor(DVD) eller BluRay. På PC kan du installera vilka program du vill, paketera kontor emuleringsprogram eller videoredigeringsverktyg, bara för att nämna några.

Tänk på att många behöver en PC för andra ändamål, som till exempel jobbet. Det kan vara vettigt att kombinera dina spelande och icke-spelande aktiviteter på samma enhet.

Konsolspel kan vara dyrare

Även om detta inte alltid är sant för vissa plattformsspel, tenderar konsolspel att ha högre priser, särskilt över tid på grund av plattformslicensavgifter och bristande konkurrens i digitala butiker. Digital(Digitala) PC-spel säljs av flera konkurrerande företag. Fallande priser(Pris) och försäljning tenderar att vara djupare och mer frekvent än med konsoler.

Konsoler är pålitliga och uppväga deras vikt(Punch över deras vikt)

Konsoler är mycket mindre komplexa än datorer eftersom de har ett fast operativsystem och hårdvaruplattform. Konsoltillverkaren har full kontroll, och användare kan inte göra ändringar på systemnivå, vilket innebär att något kan hända konsolen av en anledning. . Datorn kan plötsligt misslyckas på grund av en drivrutinsuppdatering (drivrutinsuppdatering), Update Center Windows(Windows Update) eller ett virus, bland annat.

PC har bättre bakåtkompatibilitet(Bättre bakåtkompatibilitet)

Bakåtkompatibilitet mellan generationer av konsoler är en fråga om slumpen.

Till exempel:

 • PS5 kompatibel med spel för PS4 men inte med PS3, PS2 eller PS1 (inte PS3, PS2 eller PS1-spel) .
 • Xbox det finns kompatibilitet upp till originalet Xbox men inte för varje enskilt spel.
 • På PC kan du spela vilket spel som helst från de allra första spelen. Det kan ta lite arbete att köra äldre spel, men det finns nästan alltid ett sätt att göra det. Datorer kan emulera spel från konsoler, så det erbjuder verkligen det bredaste urvalet av spel på en enda maskin.

Hårdvara(Hårdvara) och spelinställningar(Spelinställningar är) Datorer är mer flexibla

Konsolutvecklare väljer noggrant vilken hårdvara som ska användas i deras maskiner, men de kan ha andra prioriteringar än du. Om du föredrar höga bildhastigheter framför 4K-bilder kan du anpassa din PC med till exempel en kraftfullare processor (CPU) och en mer blygsam grafikprocessor (GPU) .

Detsamma gäller spelinställningar. På konsolen har du ingen kontroll över hur spelet spenderar den tillgängliga hårdvarubudgeten. På PC kan du ändra spelets inställningar för att passa vad du vill få ut av det.

PC saknar fysiska spel

Medan konsoler sakta rör sig mot en helt digital framtid kan du just nu fortfarande köpa spel på skiva. När du är klar kan du sälja dem vidare. Du kan även köpa begagnade konsolspel som kan vara väldigt billiga om du får en bra affär. De flesta datorer har inte längre hårddiskar. Och även om du har köpt ett datorspel på en skiva är det troligtvis en engångskopia med en kod som för alltid är knuten till en onlinetjänst.

PC-spel har färre dolda kostnader

Eftersom datorer är en öppen plattform behöver du inte betala för grundläggande tjänster som du skulle göra med onlinespel. Prenumerationstjänster krävs inte längre på konsolen. Du behöver dem för multiplayer, molnbesparingar och tillgång till de bästa rabatterna i spelet.

Även om konsolprenumerationstjänster vanligtvis är värda det tack vare dessa erbjudanden och de inkluderade gratisspelen, är det fortfarande synd att du inte har möjlighet att sänka just den kostnaden.

Datorer har den bästa kringutrustningen

Konsoltillverkare har rätt att kontrollera vem som tillverkar gamepads och annan kringutrustning till sina system. På PC har du ett otroligt urval av produkter. Tangentbord, möss, gamepads, joysticks och racinghjul kommer från olika företag till olika priser och kvalitetsnivåer. Detta gör det enkelt att skapa precis den setup du vill ha på en budgetnivå som passar dig.

PC vs konsol: Vad (Vilket borde)köpa(köpa)?

Som du förstår, när det kommer till PC och konsoler, ingen klar vinnare(ingen klar vinnare). Följande är viktigt:

 • hur mycket bryr du dig om valet,
 • få en avancerad spelupplevelse,
 • och om du har en tolerans för de mer tekniska aspekterna av datorspel.

Samtidigt har det blivit mycket lättare att spela på PC nu för tiden, och de flesta nya spel anpassar sig automatiskt till din hårdvara. Valet är i slutändan ditt, men nu har du en praktisk lista över styrkor och svagheter som hjälper dig att fatta det bästa beslutet för dina behov.

Om du vill spela de senaste och bästa triple-A-videospelen måste du bestämma var du står i PC vs. trösta debatten. Datorer och konsoler blir mer och mer som varje dag. Så vad är de faktiska skillnaderna som spelar roll när du bestämmer dig för hur du ska använda din spelbudget?

Vi kommer att beröra tio av de viktigaste skillnaderna när det kommer till datorer vs. konsoler, vilket gör det enkelt att välja vilken som passar dig.

Konsoler är enklare för spelare som inte är tekniskt kunniga

En konsol är designad för att vara en del av hemelektronik, som en brödrost eller en DVD-spelare.

Du startar ett spel på din konsol och du börjar spela spelet. Du behöver inte veta något om tekniken inuti konsolen, hur spelet fungerar på en teknisk nivå. Bara spela och njut av ditt spel.

Konsolhårdvara är billigare

Om du var tvungen att köpa en dator med jämförbara specifikationer som de senaste Playstation 5 och Xbox Series X-konsolerna, skulle du sluta med en räkning som är mycket högre på PC-sidan. Den initiala kostnaden för konsolspel är mycket lägre än en PC. Om du begränsar dig till enbart prislappen för att få in själva maskinen i ditt hem, är konsoler den klara vinnaren.

Naturligtvis är saker och ting mer komplicerade än så i verkligheten. För en mer komplett diskussion kolla in Är en speldator verkligen dyrare än en konsol?

Konsoler har begränsade funktioner

Konsoler är videospelmaskiner. En modern konsol kan spela spel, surfa på internet, köra appar som Netflix och spela DVD- eller BluRay-skivor. På en PC är du fri att installera vilka program du vill, en Office-svit, emuleringsprogram eller videoredigeringsverktyg, för att nämna några.

Tänk på att många människor behöver en PC för andra ändamål som till exempel arbete. Det kan vara mer meningsfullt att konsolidera dina spel- och icke-spelaktiviteter till en enda enhet.

Konsolspel kan bli dyrare

Även om detta inte alltid är sant för vissa plattformsoberoende spel, tenderar konsolspel att ha högre priser, särskilt över tid på grund av plattformslicensavgifter och brist på konkurrens inom digital skyltfönster. Digitala PC-spel säljs av flera konkurrerande företag. Prisfall och försäljning tenderar att vara djupare och oftare än med konsoler.

Konsoler är pålitliga och slår över sin vikt

Konsoler är mycket mindre komplicerade än datorer eftersom de har ett fast operativsystem och hårdvaruplattform. Konsoltillverkaren har full kontroll och användarna är uteslutna från förändringar på systemnivå, vilket innebär att saker och ting inte bara går fel med en konsol. . En dator kan plötsligt drabbas av bland annat en drivrutinsuppdatering, Windows Update eller ett virus.

Datorer har bättre bakåtkompatibilitet

Bakåtkompatibilitet mellan konsolgenerationer är en hit-and-miss-affär.

Till exempel:

 • PS5 är kompatibel med PS4-spel, men inte PS3-, PS2- eller PS1-spel.
 • På Xbox finns det kompatibilitet hela vägen tillbaka till den ursprungliga Xbox, men inte för varje enskilt spel.
 • På datorer kan du spela vilket spel du gillar hela vägen tillbaka till de allra första spelen. Det kan ta lite arbete att få igång gamla titlar, men det finns nästan alltid ett sätt att göra det. Datorer kan emulera spel från konsoler, så det erbjuder verkligen det bredaste urvalet av titlar på en enda maskin.

PC-hårdvara och spelinställningar är mer flexibla

Konsoldesigners väljer noggrant vilken hårdvara som ska användas i deras maskiner, men de kan ha andra prioriteringar än du. Om du föredrar höga bildhastigheter framför 4K-bilder kan du till exempel konfigurera din dator med en bättre CPU och en mer blygsam GPU.

Detsamma gäller inställningarna i spelet. På en konsol har du inte kontroll över hur ett spel spenderar den tillgängliga hårdvarubudgeten. På en PC kan du ändra inställningarna för ett spel för att matcha det du vill få ut av det.

Datorer saknar fysiska spel

Medan konsoler sakta går mot en helt digital framtid, kan du just nu fortfarande köpa spel på disk. När du är klar kan du sälja dem vidare. Du kan även köpa begagnade konsolspel, vilket kan vara väldigt billigt om du får en bra affär. De flesta datorer har inga hårddiskar längre. Och även om du köpte ett PC-spel på disk, är det troligtvis en engångskopia med en kod som blir permanent kopplad till en onlinetjänst.

PC-spel har färre dolda kostnader

Eftersom datorer är en öppen plattform behöver du inte betala för grundläggande tjänster som du gör med onlinespel. På en konsol är prenumerationstjänster inte riktigt valfria längre. Du behöver dem för multiplayer, molnbesparingar och för att få tillgång till de bästa spelrabatterna.

Även om konsolprenumerationstjänster vanligtvis är värt det tack vare dessa erbjudanden och de inkluderade gratisspelen, är det fortfarande olyckligt att du inte får valet att sänka just denna kostnad.

Datorer har bättre kringutrustning

Konsoltillverkare har rätt kontroll över vem som får tillverka gamepads och annan kringutrustning till sina system. På en PC har du ett otroligt utbud av produkter att välja mellan. Tangentbord, möss, gamepads, joysticks och racinghjul kommer från många olika företag till olika priser och kvalitetsnivåer. Detta gör det enkelt att bygga exakt den typ av installation du vill ha på en budgetnivå som du är bekväm med.

PC vs. Konsol: Vilken ska du köpa?

Som du kan se när det kommer till datorer vs. konsoler finns. Det som är viktigt är:

 • hur mycket du bryr dig om val,
 • få den senaste spelupplevelsen,
 • och om du har tolerans för de mer tekniska aspekterna av PC-spel.

Med detta sagt är PC-spel mycket enklare nuförtiden och de flesta nya spel konfigurerar sig automatiskt för din hårdvara. Valet är i slutändan ditt, men nu har du en praktisk lista över styrkor och svagheter som hjälper dig att fatta det bästa beslutet för dina behov.

Relaterade Artiklar

Back to top button