På nästan 60 år har Jupiter aldrig varit så nära, observera det!

Jupiter Juno © NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill CC-BY

Så länge vädret är bra nuförtiden är det ett utmärkt tillfälle att gå ut och observera den största planeten i solsystemet. Tack vare deras banor, den Jorden och Jupiter är bara 590 miljoner kilometer från varandra, tillräckligt för att till och med lägga märke till några detaljer som vanligtvis är svåra att urskilja utan bra utrustning.

Och självklart fungerar det bäst i ett lite mörkt område.

Jupiter, lätt att upptäcka

Solen har gått ner, du bor inte i Thiercelieux och det finns inga moln? Varför inte gå ut och observera Jupiter en stund? Bra tillfälle att dra nytta av det, det är inte för kallt än, och den gasformiga planeten reser sig vid horisonten i öst runt den tid då solen försvinner.

Så länge man inte är direkt under en lyktstolpe (eller längst ner i en ravin) är Jupiter inte riktigt svår att hitta, den lyser starkare än alla andra objekt på himlen idag. Bortsett från det stora runda så finns det Månen, men den borde inte komma i vägen. Kort sagt, ta med en kikare och ett stativ eller annan utrustning för att stabilisera din observation (huvudet på ett stilla barn är bra, men lycka till att hitta ett stilla barn).

Liten optik, stor planet

Jupiter är därför närmare jorden än vanligt. Och till och med den närmaste jorden på 59 år! De två planeternas banor är inte exakt cirkulära runt vår gemensamma stjärna, så beroende på motsättningarna är den stora gasen mer eller mindre avlägsen. Medeldistansen är 778 miljoner kilometer, och för närvarande är vi bara runt 590 (minsta uppnåddes måndagen den 26 september), så det är ett bra tillfälle att bli motiverad.

Med en bra kikare och en stabil observationspunkt är det möjligt att särskilja Jupiter och dess så kallade “galileiska” månar, Europa, Io, Ganymedes och Callisto, och möjligen även att se de mörka band som sträcker ytan på planet. Om du inte lyser med detta på kvällen…

Det är fortfarande väldigt vackert

För att observera Jupiter mer i detalj kan du ta med dig ett astronomiskt teleskop eller ett litet teleskop (titta noga på vinden). Du kommer då att kunna visa upp dig genom att upptäcka den stora röda fläcken eller genom att påminna din publik om att det bara tar 9 timmar och 56 minuter för Jupiter att rotera på sig själv. Eller att Juno-sonden som just nu befinner sig i jättens omloppsbana tar tillfället i akt att flyga över Europa, vilket borde ge oss de mest detaljerade bilderna av den frusna månen och dess repade yta.

Inte illa är det inte? Så ja, dina fötter är blöta, kikaren har immat och Gaétan har inte tittat upp från sin smartphone, men du har sett den största planeten i solsystemet! Vi är få saker…

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button