På Facebook förlorar leverantörer sitt kontrakt på en myntkastning

Facebook Shadow © AlexandraPopova / Shutterstock.com

Flera dussin anställda skulle godtyckligt ha blivit uppsagda av en algoritm.

Automatisering verkar inte ha några gränser för Meta, som skulle hantera sina mänskliga resurser på samma sätt som sina olika sociala nätverk.

Sextio anställda avskedas av en algoritm utan någon annan förklaring

Dussintals anställda i företaget Accenture skulle ha haft den smärtsamma upplevelsen av det för några dagar sedan. Vi får reda på att de anställda på detta företag som övervakar modereringsteamen för det sociala nätverket Facebook fick sparken blixtsnabbt av sin arbetsgivare. Enligt dem skedde uppsägningen på bara några minuter via ett videosamtal som organiserades i katastrof av representanter för Accenture.

Under detta virtuella möte gavs ingen förklaring till de anställda om orsaken till deras uppsägning. De fick bara veta att deras profil inte hade valts utifrån deras prestation, utan helt enkelt hade valts ut slumpmässigt av en algoritm.

Ingen utväg föreslogs, men Accenture erbjöd de berörda möjligheten att ansöka igen inom en snar framtid eller att intervjua för ett nytt jobb hos företaget.

Meta står inför sjunkande intäkter när metaversen åker

Kontaktad, Accenture förnekar kategoriskt all neddragning av sin personalstyrka. Meta, Facebooks moderbolag, avböjde att kommentera ärendet.

Tiden är ändå allvarlig för företaget Mark Zuckerberg som går igenom ett stormigt år 2022. Facebook upplevde sin första nedgång i antalet användare i början av året och för bara några dagar sedan meddelade Meta-gruppen något lägre försäljning och rasande vinster på 36%. Dessutom har börsen och värderingen av bolaget sjunkit med hälften sedan årsskiftet.

Metas planer för metaversen har också omintetgjorts av den ekonomiska krisen. Koncernen investerar nästan 10 miljarder dollar per år i ämnet för en nästan noll avkastning på investeringen och förutser inte en vändning av denna trend på tio år.

Meta har redan aviserat en drastisk minskning av anställningen samt ett stopp för många projekt, men inga direkta uppsägningar. Men internt befarar vissa en nära förestående minskning av arbetsstyrkan med cirka 10 %.

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button