På ett år stod NFT för 100 miljoner dollar i bedrägeri

NFT © amhnasim / Pixabay

Dåliga nyheter för NFT-marknaden… Kryptovalutaanalytikern Elliptic har publicerat en studie som uppskattade stölden av icke-fungibla tokens mellan juli 2021 och juli 2022 till 100 miljoner dollar.

Som en påminnelse såg denna extremt volatila marknad sin försäljningsvolym explodera i slutet av 2021 och nådde nästan 6 miljarder dollar i transaktioner i januari 2022. Men dessa digitala bilder, ibland värderade till flera hundra tusen euro, har varit målet för flera spektakulära stölder, inklusive den av CryptoPunk #4324 som sedan såldes vidare för en “liten” summa av $490 000.

Väl genomtänkta bedrägerier som lönar sig stort

Fallet med CryptoPunk är långt ifrån isolerat. Dessa inkluderar stölden av Bored Ape från Yuga Labs-samlingen, uppskattningsvis 3 miljoner dollar, den av två CloneXs uppskattade till 50 000 $ vardera, och den av 16 NFT som anses “ Blåa chips (validerad), till ett belopp av 2,1 miljoner USD.

Dessa siffror gör dig yr, speciellt när du vet att detta bara är toppen av isberget och att många stölder relaterade till NFT-världen inte har identifierats av Elliptic-rapporten. Till exempel spelet Axie Infinitysom låter dig samla Pokémon-liknande NFT-varelser, var målet för en stöld på 500 miljoner dollar.

Stölderna som nämns här är de mest spektakulära, men kom ihåg att även små plånböcker har blivit offer för dessa metoder. Förlusterna är förvisso mer måttliga, men de visar ändå säkerhetsproblemen som kvarstår i Web 3.0.

Olika metoder för att återställa dessa värdefulla bilder

Alla medel är bra för att monopolisera NFT i omlopp. Majoriteten av stölderna gjordes med hjälp av nätfisketekniker, genom att lura användare att fylla i ett formulär med deras identifieringsuppgifter. Hackarna ansluter sedan till offrets konto och behöver bara överföra alla NFT:er som finns till en annan plånbok. När transaktionen är klar finns det ingen återvändo och offret blir avklädd.

Andra hackare använder “gratis NFT” som bete. Deras mål är att skriva ett virtuellt kontrakt som offret kommer att godkänna för att få sin gratis NFT. Enda problemet, detta dokument ger också tillgång till hela hans plånbok, och väl inuti kan hackaren göra överföringen.

Som en påminnelse representerar siffrorna som nämns i den här artikeln den uppskattade värderingen vid tidpunkten för stölden av NFT:erna, och inte vid tidpunkten för detta. NFT-marknaden har fallit avsevärt under de senaste månaderna, så denna data kan nedgraderas.

Källa: Väktaren

Relaterade Artiklar

Back to top button