OTT förklarar: Hur såg den första webbläsaren ut?

Utan internet världen skulle inte vara vad den är idag. (världen skulle) Den uppkopplade världen har tillåtit människor att arbeta för ett företag 10 000 miles bort, tillåtit vänskap att skapas mellan människor på motsatta sidor av jordklotet och kopplat ihop nästan 4,54 miljarder människor med en fördröjning på bara några millisekunder.

Men denna skapelse hade ödmjukt ursprung, och de första webbläsarna var inte som Chrome eller Firefox Quantum(Chrome eller Firefox Quantum) . Om du någonsin undrat hur den första såg ut webbläsare(webbläsare) får du en överraskning.

World Wide Web(The World Wide Web)

Konsortium world wide web(World Wide Web Consortium), eller W3C välkänd för de som har erfarenhet webbdesign och utveckling(webbdesign och utveckling). Till sist, W3C är en organisation som sätter standarden för vad den “rätta” synen ska vara webbsidor.(“webb)

Organisationens grundare Tim Berners-Lee(Tim Berners-Lee) skapade också den första webbläsare(webbläsare).

År 1990 Berners Lee(Berners-Lee) lanserade The World Wide Web , den första (och vid tillfället enda) webbläsaren som existerade. Det var också den första HTML-redigerare (HTML-redigerare)WYSIWYG (Vad du ser är vad du får, uttalas som Wizziwig ) . World Wide Web behöll inte sitt namn länge och byttes till Nexus kort efter lanseringen ,(Nexus) för att undvika förvirring mellan webbläsare och world wide web eller Internet.

Webbläsare World Wide Web(WorldWideWeb-webbläsare) modellerad efter Operations rum(NeXTSTEP-drift) av NeXTSTEP-systemet. Den hade inte några av de förenklingar och bekvämlighetsgenvägar som användarna känner till idag. Faktum är att dess gränssnitt var nästan kryptiskt. Det finns inte många webbläsarskärmdumpar tillgängliga, och de som kan hittas är svåra att tyda. Bara(Bara) ta en titt på den nedan.

Han ser mer ut Textdokument(word-dokument) än en webbläsare, men om du tittar noga kan du hitta förfäder till moderna element. Ta till exempel en titt på fönstret Länkar. ‘Mark All’ är satt till ‘A’, liknande hur etiketten för ‘Select All’ idag också har ‘A’.

“Unlink” är satt till “Z”, liknande hur den moderna “Unlink”-funktionen är “CTRL+Z”. Överst i fönstret kan du också se “Föregående” och “Nästa” på navigeringsfält(Navigeringsruta) , som lägger grunden för framåt- och bakåtfunktionaliteten i moderna webbläsare.

World Wide Web skulle kunna(WorldWideWeb) visar grundläggande stilmallar och kan ladda filer av vilken som helst typ (filtyp)MIMA ( multifunktionell e-posttillägg för Internet(Multipurpose Internet Mail Extension) ) som stöds av systemet Nästa(NeXT-system). Bara senare World Wide Web-webbläsare(WorldWideWeb webbläsare) fick möjligheten att visa bilder.

Vid den tiden hade andra webbläsare baserade på samma ursprungliga formel dykt upp. Den första webbläsaren som många minns var Netscape Navigator 1994, men den berömda (eller ökända, beroende på hur man ser på det) Internet Explorer debuterade 1995.

Självklart, World Wide Web var den första webbläsare(webbläsare), men inte det första sättet som människor fick åtkomst till Internet. För detta måste vi titta på BBS (anslagstavlasystem) och usenet .

BBC(BBS)

Tidigt BBS var föregångare till moderna forum. Användare kan skicka förfrågningar, söka efter specifika typer av innehåll och interagera med varandra i nästan realtid. När du växer BBS vissa användare kunde skapa chattar.

Naturligtvis tidigt BBS användes främst av datorentusiaster, så samtalet blev mer tekniskt – i de tidiga dagarna hade den genomsnittlige personen inte riktigt nytta av BBS-system.(BBS-system)

Som det moderna Internet, BBS(BBS) Det fanns också mörka sidor. Några BBS var tillägnad de hackade programvara och phreaking,(programvara och phreaking-in) med andra ord, stulet innehåll. Även om många BBS kontrollerade de nedladdade filerna för att säkerställa att upphovsrättslagarna inte kränks. Användare har skapat speciella områden som liknar den moderna mörkt nät för att sömlöst dela stulet innehåll.

Yunet(usenet)

namn usenet kommer från “användarnätverk”. Usenet-servrar(Usenet) var mer allmänt tillgängliga och tillgängliga än system BBS , tack vare ett mer lättanvänt gränssnitt. Användare kan ladda upp inlägg till specifika grupper som kallas nyhetsgrupper. Det var en tidig form av internetorganisation. Ett liknande samtida exempel finns på Reddit och hans subreddits.

Usenet-servrar(Usenet) var inte centralt kontrollerade, vilket gjorde dem mer som vilda västern än servrar BBS. Många vanliga datortermer, inklusive “spam” och “vanliga frågor”, har sitt ursprung till servrar usenet.

Usenet-servrar finns fortfarande kvar långt före de första webbläsarna. Faktum är att de är mer aktiva idag än någonsin tidigare eftersom de ger ett säkrare och privatare sätt att kommunicera än de flesta sociala nätverk.

Internet hade ödmjukt ursprung, men ingen kan förneka det idag inflytande(påverkan idag).

Är Internets tidiga dagar lite mer meningsfulla nu? Vad skulle du vilja veta mer om? Låt oss veta i kommentarerna nedan.(Gör de första dagarna av internet lite mer mening nu? Vad skulle du vilja veta mer om? Låt oss veta i kommentarerna nedan.)

Världen skulle inte vara vad den är idag utan internet. Den uppkopplade världen har gjort det möjligt för människor att arbeta för ett företag på 10 000 mils avstånd, möjliggjort vänskap mellan människor på motsatta sidor av jordklotet och kopplat samman nästan 4,54 miljarder människor med några millisekunders fördröjning.

Men denna skapelse kom från ödmjukt ursprung, och de första webbläsarna såg inte ut som Chrome eller Firefox Quantum. Om du någonsin har undrat hur den första webbläsaren såg ut, kan du få en överraskning.

World Wide Web

World Wide Web Consortium, eller W3C, är en bekant organisation för dem med erfarenhet av webbdesign och utveckling. När allt kommer omkring är W3C organisationen som sätter standarderna för vad en “riktig” webbupplevelse ska vara.

Organisationens grundare, Tim Berners-Lee, är också ansvarig för att skapa den första webbläsaren.

1990 lanserade Berners-Lee The WorldWideWeb, den första (och vid den tiden enda) webbläsaren som fanns. Det var också den första WYSIWYG (What You See Is What You Get, uttalas Wizziwig) HTML-redigerare. WorldWideWeb behöll inte sitt namn länge och bytte till Nexus kort efter lanseringen för att förhindra förvirring mellan webbläsaren och World Wide Web, eller internet.

Webbläsaren WorldWideWeb var modellerad efter operativsystemet NeXTSTEP. Det saknade någon av de förenklingar och användarvänliga genvägar som användarna känner till idag. Faktum är att dess gränssnitt var nästan svårbegripligt. Det finns inte många skärmdumpar av webbläsaren tillgängliga, och de som kan hittas är svåra att tyda. Ta bara en titt på den nedan.

Det ser mer ut som ett word-dokument än en webbläsare, men morföräldrarna till moderna element kan hittas om du tittar noga. Ta till exempel en titt på fönstret “Länkar”. “Mark All” är inställd som “A”, på samma sätt som genvägen för “Select All” idag också är “A”.

“Ta bort länk” är inställt på “Z”, liknande hur dagens “Ångra”-funktion är “CTRL+Z.” Längst upp i fönstret kan du också se “Föregående” och “Nästa” i navigeringsfönstret, vilket skapar grunden för funktionerna “Framåt” och “Tillbaka” i moderna webbläsare.

WorldWideWeb kan visa grundläggande stilmallar och kan ladda ner vilken MIME-fil (Multipurpose Internet Mail Extension) som stöds av NeXT-systemet. Först senare fick webbläsaren WorldWideWeb möjligheten att visa bilder.

Vid den tiden hade andra webbläsare anlänt som byggde på samma ursprungliga formel. Den första webbläsaren många kommer ihåg är Netscape Navigator 1994, med den berömda (eller ökända, beroende på hur man ser på det) Internet Explorer som debuterade 1995.

Naturligtvis var WorldWideWeb den första webbläsaren, men inte det första sättet som människor kom åt webben. För det måste vi titta på BBS (anslagstavlasystem) och Usenet.

BBS

De tidiga BBS var föregångare till moderna forum. Användare kan skicka förfrågningar, söka efter specifika typer av innehåll och interagera med varandra nästan i realtid. När BBS växte kunde vissa användare skapa chattrum.

Naturligtvis användes tidiga BBS mest av datorentusiaster, så samtalen tog en mer teknisk vändning – den genomsnittliga personen hade inte mycket användning av ett BBS-system under de tidiga dagarna.

Liksom det moderna internet fanns det mörkare sidor av BBS också. Vissa BBS var dedikerade till knäckt programvara och phreaking – med andra ord stulet innehåll. Även om många BBS inspekterade uppladdade filer för att säkerställa att inga upphovsrättslagar bröts. Användare skapade dedikerade områden som liknar den moderna Dark Web för att dela stulet innehåll utan störningar.

usenet

Namnet Usenet kommer från “användarnätverk”. Usenet-servrar var mer allmänt tillgängliga och tillgängliga än BBS-system tack vare ett enklare att använda gränssnitt. Användare kan ladda upp inlägg till specifika grupper som kallas nyhetsgrupper. Det var en tidig form av internetorganisation. För ett liknande modernt exempel, titta på Reddit och dess subreddits.

Usenet-servrar hanterades inte centralt, vilket gjorde dem lite mer lik vilda västern än BBS-servrar. Många vanliga datortermer, inklusive “spam” och “FAQ”, har sitt ursprung till Usenet-servrar.

Usenet-servrar existerar fortfarande långt bortom ursprunget till de första webbläsarna. Faktum är att de är mer aktiva idag än någonsin eftersom de erbjuder ett säkrare och privatare sätt att kommunicera än de flesta sociala medier.

Internet kom från ödmjukt ursprung, men ingen kan förneka dess inflytande idag.

Relaterade Artiklar

Back to top button