Optisk fiber: Nokia och Vodafone har framgångsrikt etablerat en 100 Gbit/s-anslutning

Nokia © Nokia

Den finska utrustningstillverkaren och den brittiska operatören arbetar med morgondagens optiska fiber och de första experimenten går förvånansvärt snabbt.

En liten sympatoche optisk fiber på 100 Gbit/s, drömmer du om det? Det kommer inte att vara just nu, men Nokia och Vodafone har gjort det! Dessa två företag och historiska partners meddelade för några dagar sedan att de framgångsrikt hade testat en ny passiv optisk nätverksteknik, kallad PON (för Passivt optiskt nätverk). Den är kapabel till galna hastigheter och kännetecknas av sin punkt-till-multipunkt-arkitektur där en optisk linje är uppdelad i flera optiska splitters, som kan betjäna flera abonnenter. Teknik i motsats till P2P, punkt till punkt, som erbjuder varje abonnent sin egen fiberanslutning. Detta kallas last mile-teknik. Men låt oss komma till saken.

Läs också:
Regeringen lägger mer än en halv miljard euro på att generalisera fiberoptik

En optisk fiber potentiellt 100 gånger snabbare än den nuvarande fibern och mindre energikrävande

Nokia och Vodafone genomförde ett test vid operatörens Eschborn-laboratorium i Tyskland. Detta var avsett att testa kapaciteten hos ett 100G PON-nätverk, och därmed ge bevis på kapaciteten hos denna teknik, som kan visa sig vara både mer ekonomisk och mer konkurrenskraftig.

För att uppnå sitt mål om 100 Gbit/s genomströmning på en enda våglängd använde Nokia 25G-optik (redan marknadsförs för operatörer) genom att kombinera dem med DSP:er (Digital signalprocessor), digitala signalbehandlingsmikroprocessorer som möjliggör dataöverföring med ännu högre hastighet. Då behövdes avancerade DSP-möjligheter som gjorde det möjligt att byta till 50G och sedan 100G. En sådan hastighet (100 Gbit/s) skulle alltså vara 100 gånger högre än en “bra” 1 Gbit/s optisk fiber.

Free bäddar redan in 10G-EPON-anslutning i servern till sin Freebox Delta, som hyllades av Xavier Niel och hans team under presentationen av den senare för mer än två år sedan. Vi har sedan dess insett att förutsättningarna för tillgång till en sådan hastighet var väldigt, väldigt många.

Läs också:
Fiber: ARCEP löser konflikten mellan Free och SFR FTTH om medfinansiering av teknologi

En teknologi kommersialiserad 2025?

När det gäller Nokia och Vodafone, Nokia Bell Labs 100G PON-prototyp är världens första tillämpning av överföring med flexibel hastighet i ett PON-nätverk säger Nokia, som framhåller användningen av överföring med flexibel hastighet som ett sätt att njuta av lägre latens och halvera strömförbrukningen. Det är uppenbarligen två betydande fördelar i ett samhälle där datakonsumtion blir allt viktigare.

Vodafone, å andra sidan, ser 100G PON som ” ett potentiellt sätt att skapa mycket flexibla och skalbara PON-nätverk som kommer att minska risken för framtida trafikstockningar under högtrafik och möjliggöra förtätning av trådbundna och mobila nätverk “.

De två företagen tror att 50G PON och 100 PON kan kommersialiseras under andra halvan av decenniet, runt 2025.

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button