Optisk fiber, drottningen av abonnemang nu i Frankrike

fiber-optics-cables-orange.png © Alexandre Boero för Clubic

Medan takten för fiberoptiska abonnemang håller på att stabiliseras i Frankrike, har hög- och mycket höghastighetskontrakt ändå äntligen blivit de mest talrika, berättar ARCEP.

Electronic Communications Regulatory Authority (ARCEP) har precis publicerat resultaten av sin övervakning av marknaden för fast bredband och mycket höghastighetstjänster, stoppad i slutet av juni 2022. Med dem kommer stora nyheter i världens telekom: fiberoptiska abonnemang är nu majoriteten i Frankrike.

51 % av hög- och mycket höghastighetsabonnemang är kopplade till optisk fiber

Den 30 juni 2022 nådde antalet prenumerationer på mycket höghastighetserbjudanden 20 miljonerstrecket, med en tillväxt under andra kvartalet 2022 med cirka 685 000 nya abonnemang, om än lägre än det som noterades ett år tidigare (+925 000).

Tillväxten av antalet mycket höghastighetsabonnemang drivs fortfarande till stor del av fiberoptikkunder. ARCEP registrerade 825 000 nya abonnemang under det senaste kvartalet, jämfört med 980 000 under andra kvartalet 2021. Vi är dock fortfarande på ganska höga baser.

Och antalet fiberabonnemang nådde till och med 16,3 miljoner i slutet av juni. Totalt står optisk fiber för 82 % av det totala antalet mycket höghastighetsabonnemang och framför allt för 51 % av höghastighets- och mycket höghastighetsinternetabonnemang. Optisk fiber blir därför majoriteten i Frankrike för första gången, med ett genombrott på 11 % under ett år.

Linjeutbyggnaden saktar ner, men fibern går fortfarande framåt

Utbyggnadstakten för FttH-linjer tappar fart. Antalet ytterligare anslutna lokaler uppgick till 1,2 miljoner andra kvartalet 2022, för vilket vi noterar en nedgång på 20 % jämfört med samma period föregående år. Den 30 juni 2022 var 32 miljoner lokaler kvalificerade för FttH-erbjudanden i Frankrike. Det är 16 % mer än för ett år sedan.

mycket höghastighetsanslutning till internet © ARCEP

Ur teknisk synvinkel och bakom fiberoptik och dess 16,3 miljoner abonnemang hittar vi DSL (bredbands)-abonnenter, med 11,1 miljoner kontrakt, och VDSL2-abonnenter, koaxialterminering, fast 4G, satellit och THD-radio, som tillsammans är 2,7 miljoner idag. .

Totalt fanns det nästan 32 miljoner hög- och mycket höghastighetsabonnemang i Frankrike i slutet av andra kvartalet. Det är 110 000 fler än föregående kvartal och 705 000 fler än för ett år sedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button