OPPO X 2021: vår version av den första smartphonen med en rullbar skärm


Presenterades i november förra året, OPPO X 2021 är en telefon koncept utrustad med en upprullbar skärm. Vi kunde under några timmar ta i hand en funktionell prototyp av detta smart telefon inte riktigt som de andra. Första intrycken.

Vi visste att den var styv, sedan böjd och till sist vikbar. Den är nu också rullbar! Skärmen på smartphones utvecklas ständigt för att uppfinna nya användningsområden. OPPO demonstrerade detta i november förra året underInnoDay, dess årliga tekniska höga massa. Och det minsta vi kan säga är att konceptet hade gjort intryck. Vi var nyfikna (och ivriga) att se hur det skulle se ut i verkligheten. När OPPO kontaktade oss för att visa oss en fungerande prototyp tog vi naturligtvis chansen.

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani
Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani
Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Många utmaningar att övervinna

Att designa OPPO X 2021 – eftersom det är dess namn – krävde att man skulle övervinna många utmaningar. Totalt lämnade tillverkarens forskning och utveckling inte mindre än 122 patent, varav 22 enbart är dedikerade till mekanismen för att rulla upp displaypanelen. Med hjälp av OLED-teknik mäter den 7,4” och visar 1 785 x 2 592 pixlar i 3:2-format, samma som en traditionell surfplatta. När den är ihoprullad mäter den 6,7 tum och visar 1 175 x 2 592 pixlar. Panelen genererar sedan en bild i formatet 21:10, ganska vanligt på traditionella smartphones. Även om företaget erkänner att det inte tillverkas i dess fabriker, kommunicerar OPPO inte om ursprunget till panelen som används.

Oppo X 2021 © Oppo
Oppo X 2021 © Oppo

Att gå från en storlek till en annan krävde utvecklingen av en precisionsmekanism bestående av två motorer och en “bana” vars funktion påminner om de som är monterade på tankar eller vissa anläggningsfordon… Mindre så klart. För att inte böja eller skada skärmen bör diametern på krökningen inte falla under 6,8 mm. Detta förklarar tjockleken på OPPO X 2021, nödvändigtvis tjockare än traditionella skärmmodeller… Men fortfarande tunnare än hopfällbara skärmenheter från Samsung eller Huawei.

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Mekanismen aktiveras på två sätt. Du kan dubbelklicka på strömbrytaren eller dra fingret över den. I det här fallet är det gestens riktning som avgör åtgärden som ska utföras (från botten till toppen för utplacering, i motsatt riktning för upprullning). Tillverkaren berättade att han fortfarande arbetade på det bästa sättet att utlösa operationen, ingenting är för närvarande fast beslutat.

Mekanismen är designad för att klara 100 000 kompletta cykler. Det är upp till 5,5 års användning om den används 50 gånger om dagen. Även här arbetar OPPO fortfarande med att förbättra.

Om det representerade en stor utmaning, genererade designen av skärmen andra begränsningar, lika känsliga att lösa. Till exempel, hur säkerställer man bra styvhet till smarttelefonen när skärmen är utplacerad och därför en del av enheten är “ihålig”? Och hur kan man optimera placeringen av 4G-, 5G- och Wi-Fi-antennerna i en enhet med variabel geometri, så att nätverksanslutningarna alltid är bra? OPPO hävdar att de har löst dessa pussel (och många fler) för att göra dess X 2021 användbar.

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Kameran saknas just nu

A priori är det bara integreringen av en främre kamera som fortfarande ställer till några problem, denna saknas i den presenterade prototypen. Detta kommer bara att störa fans av selfies och videokonferenser. De andra kommer att vara en del av den bakre kameran som består av tre moduler, varav den huvudsakliga bär en 48 Mp-sensor.

Vi kommer inte att uppehålla oss för mycket vid de elektroniska komponenterna som används, som anses vara sekundära av tillverkaren i detta skede. Vi kommer bara att påpeka att X 2021 har en Snapdragon 765 SoC från Qualcomm, OPPO lägger inte större vikt än så vid den interna elektroniken som den generellt behärskar mycket väl.

Mjukvaruutveckling

Viktigare är mjukvaruutvecklingen av ColorOS, husets överlägg som är monterat på alla märkets smartphones. Den måste givetvis anpassas till denna föränderliga skärm, precis som applikationerna som utrustar den.

Logiskt sett erbjuder Google för närvarande ingen applikation anpassad till denna typ av skärm (tillverkaren har precis börjat integrera särdragen hos vikbara skärmar i Android SDK). Det var därför OPPO som gjorde jobbet, resultatet är just nu ganska intressant. Till exempel anpassas skärmens storlek automatiskt till formatet på en video som visas för att eliminera alla svarta band som omger den.

Oppo X 2021 © Clubic - Marc Mitrani

Twitter- eller Facebook-applikationerna ändrar radikalt sitt utseende beroende på storleken på skärmen (traditionell vy i smalt läge, visning utöver ett bekvämare redigeringsfönster i brett läge, till exempel).

Spelarna glöms inte bort och det är fortfarande möjligt att förstora skärmen även när ett spel pågår utan att behöva avbryta det. OPPO demonstrerar denna ganska imponerande möjlighet med PUBG.

I slutet av detta korta grepp kan vi bara vara entusiastiska över potentialen hos roll-up-skärmen. OPPO anger dock att detta fortfarande är ett pågående projekt och att X 2021 inte kommer att marknadsföras som den är. Å andra sidan kommer dess teknologier sannolikt helt eller delvis att tas över i framtida modeller… Eller så kommer de inte att pratas om på ett bra tag.

Vi kanske minns att OPPO var först med att visa i slutet av 2018 en främre kamera gömd under skärmen. Såvitt vi vet har den ännu inte införlivats i en kommersiell produkt. Tålamod är definitivt en viktig dygd när det kommer till ny teknik…

Relaterade Artiklar

Back to top button