Öppna ett förseglat brev i 300 år utan att faktiskt öppna det: så här

Kan du läsa innehållet i ett brev utan att faktiskt öppna det och utan att skada det? Säkert skulle många av oss svara med att det inte är möjligt att öppna ett brev och läsa dess innehåll utan att faktiskt öppna det. I själva verket kan vi idag säga att så inte är riktigt fallet.

Vissa forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT), i själva verket lyckades de avslöja hemligheterna i en brev förseglat i 300 år och vikt med en komplex teknik som var tvungen att klara det okränkbar. I deras arbete, publicerade i den berömda vetenskapliga tidskriften Naturkommunikationförklarar amerikanska forskare hur de kunde öppna det gamla dokumentet utan att orsaka någon skada.

För att “öppna” det mycket hemliga och uråldriga brevet tog MIT-forskarna till en speciell Röntgenmikrotomografiskanner utvecklat för att studera tändernas sammansättning. Dokumentet i fråga tillhör “Brienne samling” sammansatt av 2 600 brev aldrig levererade anlände till L’Haag från hela Europa mellan 1680 och 1706. Det här är brev som lämnas inlåsta i en bagagelucka som ägs av en postanställd. På den tiden, för att hålla hemligheterna i bokstäverna okränkbara, användes en speciell vikningsteknik känd som “brevlåsningVilket representerade en slags fysisk kryptering.

Brevlåsning: Att läsa ett brev har aldrig varit så svårt

När historiker hittade dessa brev var det ett för dem riktig utmaning att kunna öppna dem och läsa innehållet utan att orsaka skada. Så, för att undvika en sådan invasiv intervention, har MIT-forskare tänkt på att använda en skanner så att de kan läsa innehållet i varje brev utan att faktiskt öppna det. Tekniken, tillämpad på ett dokument i samlingen, gjorde att det kunde rekonstrueras i 3D. Sedan, tack vare en speciell algoritm det var möjligt att praktiskt taget separera skikten på arket och på så sätt se orden skrivna ovan.

Detta är en tillämpning av röntgenmikrotomografi egentligen otrolig vilket gjorde det möjligt att avslöja mysterierna i ett brev som går tillbaka till cirka 3 århundraden sedan utan att någonsin riktigt öppna dokumentet. Allt detta är verkligen utöver det vanliga sedan det tillät att avslöja en berättelse som fram till nu, han hade aldrig sett dagens ljus.

Relaterade Artiklar

Back to top button