Opibus tillkännager den första elbussen som designats och tillverkas i Afrika

Opibus elbuss © © Opibus

Opibus fortsätter på sin glada väg genom att nu arbeta för kollektivtrafiken.

Den svensk-kenyanska firman satsar särskilt på en helelektrisk buss till grön transporter i Afrika.

Masstillverkade bussar från slutet av 2023?

På bara fem års existens har Opibus avancerat med hög hastighet inom området för elektrisk mobilitet i kollektivtrafiken. Det säger sig nu vara det första företaget att tillverka en elbuss i Kenya. Målet är att sätta på däck ett prisvärt fordon, särskilt när det gäller underhåll, som kan serietillverkas inom två år.


Opibus satsar på en buss helt designad och tillverkad i Kenya, med underhållskostnader reducerade med 80 % jämfört med en liknande dieseldriven termisk buss enligt företaget; man planerar också att minska driftskostnaderna med 50 %. Priset skulle också sänkas om det inte fanns ett behov av att importera denna buss från ett annat land, eller ens från en tredje kontinent. Det första exemplaret ska vara i drift i år och det finns redan planer på att placera ut tio bussar i mitten av 2022 i Kenya för att testa kommersiell användning, enligt Dennis Wakaba, Opibus projektkoordinator för kollektivtrafiken.

För att särskilja sig från andra tillverkare satsar företaget också på plattformen som strukturen för dess buss kommer att baseras på, som den planerar att vara modulär för att anpassa den till olika användningsområden. Ändå har enhetspriset för dessa bussar ännu inte avslöjats.

Läs också:
Uber vill distribuera en flotta på 3 000 elmotorcyklar i Afrika

Källor: Pressmeddelande från Opibus , Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button