Opel Manta GSe ElektroMOD: en snygg eftermontering inifrån och ut

Opel Manta GSe © David Nogueira

Vi kunde upptäcka och gå ombord på den unika Manta GSe ElektroMOD under en presentation för pressen. Elektrifierande möte med en modell som uppenbarligen kommer att talas om!

I maj förra året lyfte Opel officiellt slöjan för en bil som surrade några dagar tidigare på webben: Manta GSe ElektroMOD. Varumärkets välkända modell har gått till eftermonteringsbänken för att migrera till en 100% elektrisk plattform. En ganska imponerande metamorfos som inte bara rör löparutrustningen, utan även cockpiten som också har uppdaterats. Den som inspirerade designen av Mokka-e och tillverkarens senaste bilar genomgår också en ansiktslyftning som inte saknar karaktär.

En “organdonator” anpassad till denna metamorfos

“Det är inte ett majestätsbrott att konvertera en Opel tillverkad i nästan 400 000 exemplar med en 1900 cc motor3. Här var det ingen fråga om att offra en sällsynt modell som vissa bilar kan vara”. Grégoire Vitry, kommunikationsdirektör för Opel France (Stellantis-gruppen), är desto mer bekväm i sina kommentarer som han har för honom surret som orsakats av denna eftermontering av Opel Manta GSe ElektroMOD på de olika webbplatserna, Internet och sociala nätverk.
Ingen anstöt mot belackarna av denna typ av metamorfos, resultatet är enligt vår mening (och vi kommer inte att vara de enda) mycket attraktivt. Han utmanar i alla fall på gatan, bekräftar Grégoire Vitry.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Den berömda Mantan från 70-talet (ägd av Opel Museum på bilderna ovan och nedan) är “organdonatorn” som födde Manta GSe. Den vackra gula var en gång en röd-orange Manta A med svart vinyltak och automatlåda. Opel Classic hade ärvt den 1988, given av sin ursprungliga ägare, en dam från Wiesbaden.

Opel Manta GSe © David Nogueira

“Hon hade köpt Manta ny 1974 och hade kört den i 14 år och tagit hand om den: karossen var praktiskt taget fri från rost” anger tillverkaren. Ett skikt av fluorescerande gul färg och migreringen till en elektrisk plattform senare och bilen är redo att klara den tekniska kontrollen av TÜV och därmed få dess tillstånd att cirkulera.

Opel Manta GSe © Opel

Opel Manta GSe © Opel

Presenterat på detta sätt verkar det nästan enkelt, men det var naturligtvis månader av arbete som höll teamen sysselsatta under “COVID-perioden” och hälsorestriktioner. ” Idén att skapa Manta GSe ElektroMOD föddes i slutet av maj 2020. Alla var väldigt exalterade. Idén valideras i augusti med grönt ljus från ovan. Arbetet startade i september. förklarar Pierre-Olivier Garcia, ansvarig för designteamen för Manta GSe-projektet.

I januari var det mesta av arbetet gjort, men det tog ytterligare en månad att genomföra elektrifieringen, utförd i samarbete med ett specialiserat tyskt företag. Några skapelser i 3D-utskrift av vissa element och i april 2021 var det klart!

Opel Manta GSe © Opel

Opel Manta GSe © Opel

Om Pierre-Olivier kämpar för att uppskatta antalet timmar som lagts ner på att designa denna Manta GSe, delar han med oss ​​utan återhållsamhet “passionen hos teamen som deltog i projektet”, uppskattar också en kostnad som är fem gånger lägre än den för att designa en konceptbil som vi känner dem i bilvärlden

Och jämfört med en konceptbil får vi inte förbise en viktig punkt: denna Manta GSe har validerats av TÜV. Hon har rätt att färdas på vägen, eftersom hon därmed har ett grått kort. Det är det fina med det: en 47 år gammal bil som inte längre släpper ut CO2 och som ignorerar alla (eller nästan) trafikrestriktioner i storstäder.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Opel Pixel Vizor: elementet som imponerar mest

Reglerna kräver att Manta under körning visar en hel grill prydd med den nuvarande Opels ljussignatur som produceras av LED-strålkastarna. Men, huvudattraktionen för GSe, detta galler kan visa meddelanden.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Opel Manta GSe © David Nogueira

Opel Manta GSe © David Nogueira

Opel Manta GSe © David Nogueira

Anpassningen är nästan obegränsad, som vi har sett med den här “generiska Star Wars”-scenen, animeringen av en Manta ray som korsar gallret eller ett rött band som studsar “K2000”-stil.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Andra bilister kan till och med läsa “Flytta till höger” i sina speglar när de närmar sig Manta GSe. Roligt, även om man ska komma ihåg att den här inte har något med ett kraftmonster att göra.
Kom ihåg att den fyrcylindriga termomotorn i 1974 års Manta GT/E utvecklade en effekt på 105 hk och att denna GSe-version gör ett litet språng med en synkron elmotor på 108 kW, eller 147 hk och ett vridmoment på 255 Nm. Ändå indikerar Opel att Manta GSe kan nå en hastighet på 150 km/h, elektroniskt begränsad.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Vi fick inte fotografera den elektriska drivlinan, eller ens det 31 kWh Lithium-Ion-batteripaketet (uppskattad räckvidd på 200 kilometer enligt Opel) inbyggt i bagageutrymmet. Vad vi kan berätta är att under huven, medan integrationen är ganska ren, är den också ganska imponerande på grund av ett nästan hemmagjort kylsystem. Dito i bagageutrymmet, med stora batteripaket sammanlänkade. Det är svårt att föreställa sig att söndagshantverkaren beställer sina delar på Internet för att fixa en gammal Manta.
Konverteringen är inte tillgänglig för alla, men Opel bevisar ändå att det är möjligt och att OEM-tillverkare arbetar med att ta fram konverteringssatser.

Opel Manta GSe © David Nogueira

På den mekaniska sidan, särskilt omnämnande för driftsättet med en fyrväxlad växellåda som var utrustad med den ursprungliga Manta. Återigen är det roligt att upptäcka likheten med föregångaren.

Här är det naturligtvis ingen fråga om att trycka motorn i övervarv vid varje rapport, eftersom det är en elektrisk plattform. Dessutom skulle det inte ens vara nödvändigt att koppla ur kopplingen för att växla – förutom första och backväxeln – men magin fungerar och vänsterfoten kan inte låta bli att göra sitt jobb under körning.

En 100 % digital cockpit

Som du säkert har förstått är uppdateringen inte bara stilistisk, den är också teknisk. Detta kan upptäckas inuti med en perfekt funktionell digital cockpit, som är ingen mindre än Pure Panel som återigen utrustar de senaste modellerna som Opel Mokka-e. Den här skulle lätt ha hittat sin plats ombord, inte utan några modifieringar från teamens sida.

Opel Manta © David Nogueira

1970-talets Manta som ställs ut av Opel på presentationsplatsen gör att vi kan inventera de förändringar som har gjorts.

Vi kan alltså se vad som har uppdaterats och vad som tvärtom har hållits identiskt medvetet, som växelspaken, ventilerna på instrumentbrädan, värmereglagen och till och med tändningsnyckeln.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Opel Manta GSe © David Nogueira

Du kommer utan tvekan att känna igen den nu välkända “Opel Pure Panel” som inkluderar en 12-tums instrumentskärm och en 10-tums centralskärm. Vi kommer inte att ha kunnat navigera i dessas menyer.

Purister kommer att uppskatta den manuella fönsterkontrollen, som ålägger denna karakteristiska gymnastik som blir nästan rolig 2021 i en bil också nördig än denna Manta GSe. Slutligen är laddningsuttaget dolt bakom bränsletankens ljuslock.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Slutligen ersatte Opel naturligtvis de stora sätena i den gamla Manta som, även om de var vadderade, inte hade nackstöd. Teamen har valt Recaro-säten som liknar dem i företagets lilla sportbil, Adam S.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Sammanfattningsvis måste vi inse att vi lätt kan tänka oss att köra denna Manta GSe ElektroMOD. Detta är en framgång för oss. Opel visar i vilken utsträckning vissa klassiska bilar kan rehabiliteras, givetvis förutsatt att man har en exploateringsbar bas och den budget som krävs för att genomföra en eftermontering.

Opel Manta GSe © David Nogueira

Relaterade Artiklar

Back to top button