Opel Astra PHEV: här är den tyska kusinen till Peugeot 308

Opel Astra PHEV 2021 © Opel

Marknadsföringen av den nya Opel Astra laddhybriden kommer att starta i januari 2022. Vi fick möjligheten att upptäcka den nya kompakten baserad på Stellantis-gruppens EMP2-plattform: här är våra första intryck.

Det var dags för Opel att uppdatera en av märkets ikoner på Blitz: Astra. Den som har sålt mer än 15 miljoner exemplar världen över genomgår en stilistisk och teknologisk metamorfos, gjord av de organ som är gemensamma för Stellantis-gruppen och en nu mer markant visuell identitet.

Astra 2021: samma mall, nya linjer

Om bilmarknaden animeras från år till år av enkla restylings som av nya versioner, för denna Astra år 2021 måste vi verkligen tala om en total översyn. Ja, nästan.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Du måste vara uppmärksam på detaljerna för att veta att om kompakten fortfarande visar samma längd som den tidigare versionen (4,37 m) med en bredd på 1,86 m, ökar hjulbasen 13 mm (2,675 m) tack vare dörrens främre överhäng minskat med 54 mm (93,3 cm). Karosshöjden sänks med 12 mm och taklinjen med 15 mm (1,47 m).

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Så många förändringar som borde gå obemärkt förbi, men som ändå bidrar till den mer “poserade” och mer racy aspekten av nya Astra. De spända linjerna i denna mycket markerade, nästan kroppsbyggda kaross är inte heller orelaterade, liksom den tvåfärgade färgen i denna presentationsversion.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Liksom alla märkets senaste modeller bär Astra nu sitt efternamn i sin helhet och den eleganta svarta logotypen fungerar som bålmekanism. Ljussignaturen förenar Mokka-e och GrandLand PHEV med denna L-form som sträcker sig från vingen till stammen och bildar en horisontell linje. De som är mest känsliga för design hittar den berömda Opel Compass med den vinkelräta linjen som sträcker sig från det tredje bromsljuset till stötfångarens botten.

Det hela bildar alltså de fyra kardinalpunkterna. Det är också ganska överraskande att se hur detta tredje bromsljus har reducerats till sin mest kongruenta del. Uppflugen ovanför bakrutan är den knappt större än en tunnelbanebiljett.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Även framtill är de nya designkoderna (inklusive Opel Vizor) lätta att identifiera. Det helt svarta gallret lyser både av sin beläggning och av sin frånvaro av en tydligt synlig logotyp. Han är där, men diskret också.

Nya Astra drar återigen nytta av en stor evolution inom belysning, eftersom den använder Intelli-Lux LED Pixel Light-block direkt lånade från märkets flaggskepp: Insignia. Varje strålkastare består av 84 lysdioder, totalt 168 för att ge intelligent och dynamisk belysning av vägen.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra hybrid: pris och liv ombord

Två viktiga datum är att komma ihåg hos Opel. Först 2024 lovar tillverkaren ett helt elektrifierat sortiment. Sedan 2028 siktar man på att gå mot “noll utsläpp”. Den 100 % elektriska Astra kommer att marknadsföras 2023. En snabb migrering möjliggjord tack vare en gruppinsats.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

EMP2-arkitekturen är naturligtvis en av dem. Astra delar den också med nya Peugeot 308. Det finns två effektnivåer: 180 och 225 hk. Båda använder en 1,6L turbobensinmotor (EAT8) med 150 hästkrafter och ett 12,4 kWh batteri. Det är då kraften i elmotorn som kommer att göra skillnaden.

Opel Astra PHEV 2021 © Opel

Opel nämner ett maximalt vridmoment på 360 Nm för den mer kraftfulla av de två versionerna. Räkna även med en liten skillnad vad gäller varvtider med ett skott från 0 till 100 km/h på 7,7 s för 225 hk-versionen och 7,9 sekunder för 180 hk plug-in-hybridmotorn.
Fortfarande vid sidan av siffrorna meddelar Opel bränsleförbrukning enligt de kombinerade cyklerna som sträcker sig från 1,1 till 1,4 l/100 km. Helelektrisk räckvidd varierar också från 38 till 61 km och utsläppen från 24 till 31 g/km. Observera att dessa data endast gäller versionen på 180 hk.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Tillverkaren kommer senare att kommunicera data relaterade till denna motor, såväl som priset. Och eftersom vi diskuterar ämnet, vet att inträdesbiljetten ligger på 35 550 euro i “Edition”-finishen och sträcker sig till 43 000 euro i “Ultimate”-versionen som presenteras här i bilder.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Bostadsutrymmet ombord tycktes vara lämpligt för oss i framsätena med en viktig egenskap hos denna Ultimate-finish: kvaliteten på AGR-sätena, som borde erbjuda sittkomfort och bra stöd. Två tillgångar som kan visa sig vara värdefulla på denna kompakta enhet som, med tanke på dessa effektnivåer, borde visa sig vara dynamisk och mångsidig, särskilt under längre resor.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Baksätena är å andra sidan mer trånga, med åtkomst ombord något komplicerat av höjden på taket som ålägger en viss gymnastik om inte att säga vridning.

Väl ombord rymmer vår sjuttiofem meter ett något begränsat benutrymme. Å andra sidan räcker höjden på huvudnivå en gång ombord. Mittsätet är väldigt trångt. Observera den begränsade sikten genom bakrutan, särskilt om de stora nackstöden är utplacerade.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

På den här plug-in hybridversionen behöver du inte lita på det justerbara golvet i två nivåer i bagageutrymmet eftersom batterierna är där för att ta tag i lastvolymen. Räkna sedan med 352 liter när sätena och bagageskyddet är på plats, och 1268 liter i sin konfiguration som ger det största förvaringsutrymmet.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

På förarsidan har Astra en helt ny ratt med nya kontrollknappar som faller mycket väl under tummen på varje hand. Liten precision av stor betydelse: låt dig inte luras av finishen på rattens centrala element. Detta är bara en prototyp, och det här skyddet bakom vilket krockkudden är låst kommer att vara, som “bågen”, täckt av läder. Observera också att den tredje ekern på ratten tar upp den yttre designkoden, med en form som liknar den för det tredje bromsljuset.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Astra 2021 drar också nytta av den mycket lovande tekniska arsenalen, men som tenderar att bli utbredd i kompaktsegmentet, åtminstone i de bäst utrustade versionerna. Adaptiv hastighetsbegränsare och farthållare, styrassistans, varning för döda vinklar och tvärtrafik, nödbromsassistans, parkeringshjälp med sensorer och 360° kameraseende m.m. allt finns där, inklusive ett head-up display system. Inte dåligt !

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Lite mer i detalj spelar denna tekniska panel kallad “Intelli-Drive 2.0” på multiplikationen av sensorer och kameror för att erbjuda mer exklusiva funktioner som hastighetshantering i svängar när den aktiva farthållaren används, samt filbytesassistansen .

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

I denna konfiguration visar de två LCD-skärmarna integrerade i instrumentbrädan och som utgör “Pure Panel” var och en en diagonal på 10. Instrumenteringen erbjuder några anpassningsfunktioner, som vi måste upptäcka mer i detalj under vägtestet.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Då hoppas vi också att lyhördheten för den centrala skärmen också ska förfinas. Inget katastrofalt, men ibland måste man insistera på att menyerna svarar: ett karakteristiskt symptom på gränssnitt som fortfarande är under utveckling.

Hur som helst, oavsett om det är på skärmen bakom ratten eller på infotainmentskärmen, kan vi bara välkomna de ansträngningar som gjorts för att erbjuda ett helt nytt grafiskt gränssnitt som vi inte kan vänta med att testa vidare. Kombinationen av pekkontroller och fysiska knappar kan löna sig vid användning, särskilt eftersom dessa är placerade högt på instrumentbrädan. De är därför lätta att läsa på ett ögonblick.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

På Astra överger Opel Cobra-Shifter som särskilt utrustar Corsa-e och antar den lilla växelväljaren. Bredvid kan mugghållaren användas som förvaringsfack.

Opel Astra PHEV 2021 © David Nogueira

Utöver induktionsladdningsfacket finns ett 12 V cigarettändaruttag framtill samt två USB Type-C-uttag. Höjdpunkten i showen, systemet är fortfarande kompatibelt med Android Auto och Apple CarPlay, men nu i en trådlös version.

En tillbakablick på ett arv och en förälskelse på Kadett A

“Hejdå Astra av generation K, välkommen till den nya Astra”: om denna årgång 2021 skulle bära bokstaven L, föredrar Rüsselsheim-företaget helt enkelt att kalla det “den nya Astra”. En önskan att markera en ny början under Stellantis-eran? Inte fullständigt.

Opel Kadett © David Nogueira

För om Opel inser styrkan hos Stellantis-gruppen (som framför allt kommer att tillåta den att exporteras till Kina), är tillverkaren ändå väldigt fäst vid sina rötter. Och det är till och med en av få som delar det så starkt genom att inrätta ett slags minimuseum på varje (eller nästan) av sina presentationer för pressen. Möjligheten att ta detta familjefoto av några förfäder till Astra som visar, från höger till vänster, Kadett A (produktion 1962 – 1965), Kadett B (produktion 1965 – 1973) och Kadett C (produktion 1973 – 1979).

Relaterade Artiklar

Back to top button