Onyx Boox avslöjar Mira, en överraskande monitor… med elektroniskt bläck!

Onyx Mira © Onyx Boox

Det kinesiska märket Onyx Boox – främst känt för sin e-läsare – har just lyft på slöjan på en märklig extern monitor som heter Mira. Hans särart? Den använder E-Ink-teknik.

Med Mira fortsätter Onyx farten i Max Lumi som redan kan fungera som en extern skärm samtidigt som den erbjuder läs- och anteckningsfunktioner.

Läs också:
Vårt test av Vivlio Color e-läsare

E-Ink-skärm eller multifunktionsläsare?

Onyx Boox är inte ett utbrett varumärke på våra breddgrader. Vilket är synd, eftersom det producerar kvalitetsläsare och erbjuder mycket avancerad övervakning av sin programvara. Vi hade möjlighet att se detta med den utmärkta Nova 3 Color under vårt test.

I mitten av 2021 verkar det asiatiska varumärket testa nya horisonter med Mira. Visuellt ställs vi inför en enhet som starkt påminner om en pekplatta eller en mycket stor e-läsare. Maskinen är 13,3” och väger 590 gram för en tjocklek på endast 5,8 mm. Man skulle nästan kunna tro på en tvillingläsare av Max Lumi vars egenskaper är mycket nära.

Onyx Boox Mira © Onyx Boox

Mira säljs dock som en äkta extern pekskärmsskärm och inte en e-läsare. Den använder en E-Ink Mobius-panel med en definition på 2200 x 1650 px. Anslutning till din PC/Mac/surfplatta sker via en mini-HDMI- eller USB-C-anslutning. Två USB-C-portar är alltså tillgängliga. Vi föreställer oss att det kommer att vara möjligt att ladda om skärmen medan den är i drift, en av portarna fungerar som ett laddningsuttag och den andra som en datalänk om du inte använder mini-HDMI.

Panelen innehåller även frontbelysning med färgtemperaturhantering. Onyx lovar oss till och med ett nytt uppdateringsläge som heter Aragonite och tillåter en reaktivitet som liknar den för en klassisk LCD-skärm. Ett uttalande som ska tas med en nypa salt: en hög uppdateringsfrekvens på E-Ink-paneler kommer på bekostnad av hög uthållighet, även kallad spöken

Läs också:
Bookeen Notea vs Likebook P10, en duell av titaner för storformatsläsning

Ett intressant koncept men…

I absoluta tal är det bra att använda e-bläck för en extern bildskärm. Tack vare denna teknik utsätts inte ögonen för direkt belysning vilket kan vara tröttsamt i längden. Vi vinner på komforten, speciellt eftersom det inte finns några – eller väldigt få – reflektioner på dessa plattor. Tack vare frontbelysningen kan du arbeta både dag och natt utan att anstränga ögonen.

Men det finns några nackdelar att tänka på. Redan måste du hantera nivåer av grått. Frånvaron av färger gör displayen ibland svår och rörig. Sedan är den låga uppdateringsfrekvensen för E-Ink-skärmar deras största nackdel. För läsare som bara vill vända sidorna i en bok en eller två gånger i minuten är detta inget problem. Men när du måste surfa på webben eller till och med bara vandra runt i ett Windows-gränssnitt är det en annan historia… Du måste därför vara försiktig och vänta på omfattande tester för att se vad Argonite-uppdateringen har i beredskap.

Pris och tillgänglighet

E-Ink Onyx Boox Mira-skärmen kommer att lanseras officiellt i Kina den 28 maj. Det kommer dock att bli nödvändigt att vänta till september/oktober 2021 för att denna märkliga enhet ska gå vidare till mer internationell marknadsföring.

Inget pris har kommunicerats av märket för tillfället. Men med tanke på formatet på denna externa skärm kan vi redan förvänta oss ett pris nära €1 000. Max Lumi-läsaren, som också är 13,3” och kan fungera som en HDMI-skärm, kostar den nätta summan av cirka 850 €.

Källa: Onyx Boox pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button