Onlinespårare: hur de påverkar din integritet och vad de vet om dig

Sekretess är en grundläggande faktor i nätverket

Tänk på att upprätthålla konfidentialitet när surfar på internet är väsentligt. Vi måste alltid ta hand om vår personliga information om vi inte vill ha problem som kan äventyra vår data och i slutändan även påverka säkerheten.

Lyckligtvis har vi verktyg till vårt förfogande som hjälper oss att skydda våra system. Vi kan använda program som hjälper oss i vårt dagliga liv och därmed förhindrar eventuella inkräktare från att komma in på våra konton eller få personlig information.

Men det finns också många metoder som kan användas på webben för att spåra oss. Vi vet redan att vår information har stort värde på webben. Många marknadsföringsföretag kan skicka oss in i spamkampanjer, skicka riktade annonser eller till och med sälja denna data till tredje part.

Ett sådant sätt att invadera vår integritet är så kallade onlinespårare. Vi kommer att förklara vad de är och hur de kan påverka oss.

Vad är onlinespårare och vad vet de om oss

De spårare online använda olika metoder och kan varieras. Ett exempel är de som är webbläsarbaserade. De kan använda det som kallas ett fingeravtryck. På så sätt följer de vår webbsurfning, de kan samla in data om de webbplatser vi besöker, skärmupplösningen vi använder, typen av bildskärm, de delar av en webbplats vi har besökt, etc. Data som kort och gott kan hjälpa till att få mer information från oss.

All denna information är van vid skapa användarprofiler . På så sätt kan de rikta annonsering eller inkludera denna användare i en specifik marknadsföringskampanj baserat på den information de har kunnat samla in.

De Småkakor är en av de mest använda metoderna för att spåra användare . Vad de gör är att lagra användarinformation. De får information om vårt namn, vår plats, e-post eller någon annan identifierare som du kan ha samlat in.

Vid slutet av dagen, spårare online kan samla in en stor mängd information från användare. För att göra detta kan de använda olika metoder beroende på vilka resurser de har. På så sätt kan de skapa en profil av användare och kunna skilja på dem.

Flera spårare

Tänk på att det inte finns någon enskild spårare eller typ av spårare. Det kan finnas en stort antal som är utformade för att få olika typer av information och data. Varje spårare kan ha en funktion för att samla in data när du surfar på Internet.

Var och en av dessa spårare skickar sedan insamlad data till en central spårare. Denna centrala spårare är den som ansvarar för att hantera all information de har samlat in.

Varför påverkar spårare vår integritet?

Som vi nämnde i den här artikeln, spårare online kan samla in en stor mängd data. Det innebär att de kommer att känna till olika aspekter av användare och skapa en profil som kan inkludera oss i en databas med spamkampanjer, till exempel.

Vi pratar också om uppgifter som kan vara känsliga såsom vår legitimation, bostad osv. De kan hamna i fel händer och allvarligt äventyra vår integritet och säkerhet. Det är därför dessa onlinespårare kan bli ett verkligt problem.

Med denna data de samlar in från oss kan de till och med utge sig för att vara oss. Så det är ett stort problem. Detta tvingar många användare att använda specifika verktyg för att surfa privat i nätverket, som att använda VPN-tjänster eller använda sekretessbaserade webbläsare, som Tor.

Relaterade Artiklar

Back to top button