Onlineannonsering och integritet, Mozilla går samman med Meta

Firefox banner © Mozilla

Medan respekt för privatliv på Internet väcker fortfarande många frågor nu Mozilla och Meta har just tillkännagett ett gemensamt projekt som syftar till att optimera onlineannonsörers reklamkampanjer, utan att förråda användarnas förtroende…

Flexibilitet och säkerhet, som skulle kunna sammanfatta detta projekt gemensamt tillkännagav av Meta och Mozilla!

När enhet är styrka

Sedan flera månader tillbaka har team från Mozilla (Firefox) samarbetat med de från Meta (tidigare Facebook) i syfte att sätta upp ett helt nytt annonsverktyg som heter ” Interoperabel privat attribution », eller mer enkelt IPA. Dess mål? Mät resultatet av annonskampanjer samtidigt som du säkerställer skyddet av användarnas privata data. En punkt som Mozilla särskilt insisterar på i sitt officiella blogginlägg.

På pappret har IPA därför åtagit sig att garantera total respekt för konfidentialitet. Men i verkligheten, hur fungerar det egentligen?

IPA, hur fungerar det?

Först och främst är det viktigt att notera att denna enhet är baserad på två nyckelprinciper för att säkerställa bevarandet av användarnas integritet. Den första är flerpartsberäkningen (MPC) vars syfte är att förhindra en enhet (webbplats, annonsör, etc.) från att få information om internetanvändares beteende. En princip som Mozilla redan är bekant med eftersom dess sökmotor Firefox använder Prio, en statistikinsamlingstjänst som syftar till att förhindra spårning på Internet.

Den andra principen för IPA är att det är ett aggregerat system. Detta innebär att resultaten inte kopplas till enskilda användare. Dessa två aspekter, kopplade till varandra, gör alltså IPA till en enhet som förhindrar någon form av intrång i användarnas integritet, och de senare kan därför inte spåras. Men fördelarna berör inte bara Internetanvändare eftersom IPA också är utformat för att erbjuda större flexibilitet till företag i deras reklamverksamhet.

Tillsammans lämnade Meta och Mozilla in IPA-enheten till Private Advertising Technology Community Group (PATVG), en W3C-grupp vars uppdrag är att arbeta för att förbättra reklam, samtidigt som användarnas integritet respekteras. För tillfället utvecklas IPA fortfarande och de två allierade uppmanar internetanvändare att dela med sig av sin feedback för att kunna fortsätta att förbättra denna enhet. Ett intressant initiativ som verkar vilja göra respekten för användarnas integritet till en prioritet.

Om samma ämne:
Firefox 97 integreras (lite) bättre med Windows 11

Källa: Mozilla

Relaterade Artiklar

Back to top button