OneWeb testar framgångsrikt anslutningsmöjligheter i flygplan och förbereder sin andra generation av satelliter

oneweb

Företaget rör sig tystare än andra, men medan dess sista batcher av satelliter är jordade, förbereder det sig för framtiden … och visar framgångsrikt flygbolag att dess anslutningssystem fungerar. Vad ska man förbereda inför framtiden lugnt inför SpaceX, Telesat och Amazon?

Den andra generationen kommer att bli ännu effektivare.

OneWeb lyfter (och den här gången med flyg)

Ett videokonferenssamtal, streaming och sedan ett videospel: passagerare på en testflygning med ett flygplan kunde dra nytta av en satellitanslutning till konstellationen i OneWebs låga omloppsbana. En upplevelse organiserad med Stellar Blu, en operatör som specialiserat sig på flygplansanslutningar den 14 juni, för att marknadsföra deras gemensamma lösning.

För med Starlink, som krossar genom sin reklam, sina tusentals satelliter och sina direkterbjudanden till konsumenterna debatterna om superkonstellationerna, kan man glömma att OneWeb också har 428 satelliter i omloppsbana. Och att systemet är aktivt, för nu över stora polarområden för bättre täckning. Diskret, eftersom det endast är avsett för kommunikationsoperatörer som redan är etablerade lokalt, gör OneWeb ändå framsteg på sjö-, luft- och markmarknaderna, med ett allt starkare rykte.

OneWeb lyfter inte (med sina satelliter)

Faktum kvarstår att företaget 2022 utsätts för stark press på den tekniska sidan: det fanns sex starter kvar, var och en med ett kluster av 36 satelliter som skulle skickas i omloppsbana när Ryssland invaderade Ukraina. I ett utbyte av sanktioner och utpressning hade direktören för Roscosmos till och med beslutat att stoppa starten av en Sojusraket från Baikonur med en av satelliterna.

Som ett resultat är 36 enheter fortfarande hänglåsta i Kazakstan, medan de andra snabbt behöver komma in i omloppsbana. Den första “backup”-lanseringen med SpaceX (även om det är en konkurrent, OneWeb hade egentligen inget val) kunde ske under det sista kvartalet, liksom med den indiska GSLV Mk3-raketten.

Sojus start Franska Guyana OneWeb © ESA/CNES/CSG/Arianespace/S. Martin

OneWeb kommer att ta fart (med NewSpace)

Slutligen är OneWeb redan engagerad i en övergång till sin andra generation av satelliter. Nu när verksamheten är väletablerad (om inte lönsam…) måste framtiden säkras. Och ta ledningen: framtida enheter från SpaceX, Amazon och Telesat kommer att ha utökade möjligheter, så slösa inte tid.

OneWeb har därför tecknat ett hemligt men flera hundra miljoner dollar kontrakt med Relativity Space, en av NewSpaces yngsta nystartade företag. Medan den senare förbereder sig för starten av sin första Terran-1-raket, gäller kontraktet med OneWeb en framtida generation Terran-R… och detta, för uppskjutningar från 2025. Mycket snäv timing på båda sidor, upp till deras ambitioner! Det här kontraktet är utan tvekan en besvikelse för andra spelare baserade i USA (Rocket Lab, Virgin Orbit), men även i Europa för Arianespace, som hoppades få tillbaka flera uppskjutningar.

Ändå kanske OneWeb kommer att spela det säkert den här gången genom att distribuera sina andra generationens beställningar mellan flera leverantörer?

Om samma ämne:
Hot, invektiver och flygförbud: det omöjliga fallet med OneWeb-satelliter

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button