Ombord på nya Renault Austral 2022: en snygg och balanserad elektrisk modell

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Framgången för Peugeot, som lyckades en snabb rörelse på marknaden tack vare 3008, har inte undgått Renault. Den nya Austral, som ersätter en föråldrad Kadjar från lanseringen, tillämpar samma exklusiva recept: en mer förfinad finish, en fungerande design, men också elektrifierade motorer. Clubic kunde gå ombord i förhandsvisning.

Mot alla bestämmelser fortsätter SUV:n att tilltala europeiska kunder – och Renault har gått miste om kompaktmodellsegmentet. Genom att utan framgång försöka modernisera minivansformeln med Scénic och genom att erbjuda en Kadjar utan ambition, har Losange lämnat vägen öppen i Frankrike för Peugeot 3008, som nyligen översteg en miljon producerade enheter.

Med bytet av ledning och ankomsten till Luca De Meo som huvudman, började tillverkaren sin berömda “Renalution”, som tar upp den strategi som gjorde Lions succé: en rörelse i exklusivare marknad kombinerat med elektrifiering. Efter den elektriska Mégane förkroppsligar Austral, som presenterades i mars 2022, denna nya riktning.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

En klassisk SUV

Vid första anblicken ger Austral inte en känsla av fräckhet lika markerad som Mégane E-Tech. I enlighet med marknadens standarder försöker den att lugna med ganska muskulösa och germanska linjer. Även i sitt format spelar Austral ett klassiskt partitur. Med 4,51 m lång är den i mitten av segmentet: den är 6 cm längre än 3008 och mycket exakt längden på Volkswagen Tiguan, den väsentliga europeiska stjärnan i kategorin. Samma observation med avseende på längd och höjd. Det är verkligen en femsitsig modell, men vi kan förvänta oss att det kommer utökade sjusitsiga derivat i framtiden, då Renault Espaces dagar är räknade.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Austral är baserad på en utveckling av alliansens CMF-plattform, som den delar med Nissan Qashqai. Den använder därför samma löphjulsarkitektur med en McPherson-axel fram och en deformerbar tvärbalk bak.

Austral erbjuder dock en “in-house” specificitet som tillval på toppen av sortimentet, nämligen fyrhjulsstyrningen 4Control som invigdes i sin tid av Laguna 3. Detta system styr hjulen upp till 5° under 50 km/h sedan 1° bortom. Den har till stor del visat sig i termer av hantering och vägbeteende på Laguna, Espace och Talisman. Det leder till antagandet av en specifik flerlänkad bakaxel, precis som Qashqai, som erbjuder en på sina modeller utrustade med 20-tumsfälgar.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Elektrifierad, men inte för mycket

Det är svårt att lansera en ny modell 2022 utan att erbjuda elektrifierade motorer, men Austral driver inte radikalismen så långt som Mégane E-Tech, som erbjuds exklusivt i batteriversion. Kommersiell realism i ett segment som representerar 24 % av försäljningen i Europa har dikterat dess lag.

SUV:n använder därför det enkla hybrid-hundboxsystem som redan setts på Arkana, Captur och Mégane, men det revideras från topp till botten på nyheten. Den överger den naturligt aspirerade 1.6 Nissan för en helt ny trecylindrig 1.2 av “in-house” design. Motoringenjören som ansvarar för projektet som vi pratade med, Michael Proust, är särskilt stolt över sin baby, som han presenterar som den motor med bäst prestanda i kategorin, särskilt tack vare användningen av en vattenpump. en Miller-förbränningscykel och användningen av en olja med mycket låg viskositet, möjliggjort genom behandlingen av cylindrarna (ej mantlade) med plasma.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Hur som helst, med 130 hk och 205 Nm i vridmoment, 38 hk respektive 61 Nm mer än 1,6:an, tillgänglig mycket lägre i varvtal, borde den erbjuda en välkommen uppsving i prestanda och energieffektivitet. . Detta gäller särskilt bergskunder, som har klagat mycket på e-Tech-systemets beteende när de går uppför eller utför.

Den elektriska delen och transmissionen har också setts över, med antagandet av ett nytt starkt kinesiskt cellbatteri på 1,7 kWh och 400V mot 1,2 kWh och 230V för det gamla systemet. Det räcker med att säga att körsensationerna borde skilja sig betydligt från nuvarande E-Tech för de två versionerna som erbjuds med 160 hk och 200 hk.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

För tillfället inget laddningsbart batteri på programmet, men sprängskivan som visar modellens plattform med en batteriplats i mitten visade att det fanns utrymme för att hysa mycket större ackumulatorer… medan luckans bränsle tydligt verkar dimensionerad för att rymma CSS kontakter. Hur som helst, de två hybridversionerna meddelar särskilt låg bränsleförbrukning i WLTP-cykeln med 4,6 l/100 km och 105 g/km CO22, extremt konkurrenskraftiga värden​ för en SUV av denna storlek. De kommer inte att misslyckas med att utmana företag.

I sortimentet ingår även en instegsmotor mild hybrid 48V fortfarande baserad på denna nya 1,2 TCe på 130 hk, som erbjuder utsläpp på 123 g/km vilket borde göra det möjligt för den att undkomma den ekologiska malusen under några år. Slutligen kommer sortimentet att kompletteras med mildhybrid 12V-versioner av 1.3 TCe med 130 och 160 hk, som redan setts på resten av sortimentet.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

En rymlig och resolut modern inredning

Interiören i Austral är tydligt inspirerad av den elektriska Mégane, från vilken den till stor del tar upp instrumentbrädan. Ändå, för Renault-förare i världen tidigare, kommer chocken att bli hård, eftersom förändringen är djupgående.

Den första utvecklingen gäller finishen, vilket höjer nivån avsevärt, både vad gäller kvaliteten på materialen och sammansättningarna. Vi kommer att behöva vänta med att prova de slutgiltiga produktionsmodellerna för att bilda oss en definitiv uppfattning, men Austral verkar inte längre ha några lärdomar att dra av Volkswagen… speciellt eftersom den senare tydligt har sänkt sin vakt i ämnet.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Det är dock den digitala miljön som helt förändras jämfört med Renaults nuvarande utbud. Austral träder i kraft på sina två 12-tumsskärmar, varav den andra är placerad vertikalt och orienterad mot föraren, ett multimediasystem som drivs av Android. Strikt identisk med Mégane som vi kunde testa, drar den nytta av samma egenskaper av intuitivitet och enkelhet att uppdatera “Over the Air”.

Austral kommer att ha rätt till en förutseende körassistent för att spara bränsle och körhjälp på nivå 2 motsvarande Volkswagens Travel Assist. Han kommer därmed att kunna anpassa sin hastighet till kurvradien. Slutligen drar dess layout nytta av en skjutbar bänk som är ganska sällsynt bland sina konkurrenter. Tillräckligt för att erbjuda ett urval av rymlighet bak eller en bagagelucka med en volym på 555 dm3 VDA (20 dm3 mindre på fullhybriden).

Slutligen, notera en liten originalitet i utvecklingen på nivån för förarställningen: ett glidande handstöd som integrerar laddningen genom induktion och täcker platsen för telefonen eller annan förvaring.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

Ankomst sista kvartalet 2022

Uppenbarligen sänder inte Renault någon sortimentsstruktur eller ens priser för Austral. Vi vet dock att sortimentet kommer att ha två avancerade versioner, inklusive en som heter “Alpine Spirit” med en sportig tendens, som framstår som ersättningsutrustningen för RS Line som fortfarande finns i sortimentet.

Som sig bör sjunker den blå färgen där efter behag inuti med kraftiga sömmar på klädseln i Alcantara, medan exteriören överger sitt satinkrom till förmån för svart och erbjuder specifika fälgar. Det är dock bara en linje med en ganska subtil behandling.

Renault Austral 2022 © Camille Pinet för Clubic

I vilket fall som helst är ankomsten i koncession för denna SUV som tillverkas i den spanska fabriken i Palencia planerad till sista kvartalet 2022.

Relaterade Artiklar

Back to top button