Om frågan om NVIDIA Max-Q GPU:er i bärbara datorer

NVIDIA RTX 3060 Bärbar dator © NVIDIA

NVIDIA överlåter alltid till integratörerna att specificera – eller inte – förekomsten av Max-Q på sina datablad.

Medan grafikkortsmarknaden
skrivbordet besväras av ett utbud som ligger långt under efterfrågan, står det för bärbara speldatorer inför ett andra problem: det att tydligt identifiera vad som verkligen finns i din bärbar dator.

Faktum är att, som svar på olika rykten, har NVIDIA bekräftat att Max-Q-tekniken fortfarande finns på vissa av dess lösningar… Men det är ibland mycket svårt att komma till botten med det på grund av ofullständiga tekniska datablad.

Läs också:
GeForce RTX 30xx: nästan 28 bärbara varianter, vi ska upplysa dig

Ta en ordentlig titt på TGP

Kom ihåg att Max-Q-tekniken implementerades av NVIDIA för att uppnå tunnare, lättare bärbara datorer utan att (för mycket) offra grafikprestanda. Strömförbrukningen och uppvärmningen av GPU-certifierade Max-Q måste mätas mer. I gengäld har du fortfarande att göra med prestanda ett snäpp under.

Problem, det är svårt idag att veta om din bärbar dator är ja eller nej Max-Q. Vissa återförsäljare spelar med och pekar ut saker exakt. Om så inte är fallet har du ofta inget annat val än att gå till kontrollpanelen på odjuret … och därför ha den bärbara datorn i dina händer.

Laptop RTX 3070 Max-Q © Tom's Hardware

På NVIDIAs kontrollpanel kan du faktiskt konsultera systeminformation och få en detaljerad beskrivning av den inbyggda grafiklösningen… Med, om nödvändigt, omnämnande av närvaron av Max-Q. Om det är “ja”, utan tvekan möjligt. Å andra sidan, om det är “nej”, är det inte så enkelt.

I detta fall, Toms hårdvara råd att ta en titt på raden precis nedanför som anger maximal effekt i watt. Där kan du fastställa förekomsten av Max-Q om:

  • Din RTX 3060 har en TGP på mellan 60 och 70W
  • Din RTX 3070 har en TGP mellan 80 och 90W
  • Din RTX 3080 har en TGP mellan 80 och 90W

För varje grafikkort, om TGP är över värdena som anges ovan, är du säkert utrustad med en “normal” modell, därför mer effektiv, men också mer energikrävande.

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button