Ola, Uber, andra taxiaggregatare för att möta regeringen på grund av orättvisa handelsmetoder

Regeringen har kallat till ett möte med taxiaggregatorer som Ola och Uber på tisdagen för att diskutera deras policyer relaterade till prisberäkning, högprissättning, avbokningar och åtgärder som vidtagits av dem för dataskydd av kunder, sa konsumentminister Rohit Kumar Singh på måndagen. Mötet har kallats mitt i ökningen av konsumentklagomål om påstådda orättvisa handelsmetoder från dessa plattformar, inklusive avbokningspolicy då förare tvingar kunder att avboka resor efter att ha accepterat bokningar, vilket resulterar i att kunder betalar avbokningsavgifter.

“Vi har sökt information från hyttaggregatorer om hur de hanterar avbokningsavgifter och höga priser och hur de beräknar biljettpriset”, sa Singh när han talade vid ett evenemang som anordnades av ministeriet.

Han sa vidare, “Vi har frågat varför avgifterna för att gå från punkt A till punkt B är olika för två olika personer.” Ministeriet skulle också vilja veta om dessa appar för åkande har vidtagit lämpliga åtgärder för att skydda konsumentdata på sina plattformar.

“Vi har bett om information. Vi kommer att diskutera med dem och baserat på resultatet kommer vi att vidta ytterligare åtgärder”, sa sekreteraren.

Förra veckan sa chefskommissionär Nidhi Khare för Central Consumer Protection Authority (CCPA), “Vi har fått flera klagomål från konsumenter angående annullering och prissättning av hyttaggregatorer. Antalet klagomål är mycket stort och därför har vi ringt hyttaggregatorerna för att förklaring av sin politik.” Med hänvisning till några exempel sa Khare att tillsynsmyndigheten har fått många klagomål om påstådda orättvisa handelsmetoder, inklusive taxichaufförer som tvingar konsumenter att avboka en resa och bära en straffavgift eftersom förarna av någon anledning inte vill acceptera resan.

Khare sa vidare att befintliga konsumenter debiteras höga priser för en åktur, medan nya användare lockas med lägre avgifter för samma sträcka.

“Det verkar som om hyttaggregatorer använder algoritmer för att locka nya kunder, vilket gör gamla kunder i underläge. Detta är en orättvis praxis”, tillade hon.

Mot denna bakgrund sa Khare att tillsynsmyndigheten skulle vilja förstå deras algoritmer och andra policyer som antagits för att fungera som hyttaggregatorer i landet.

Nitish Bhushan, chef för Central Operations, Uber Indien och Sydasien, lämnade följande uttalande till Gadgets 360 som svar på utvecklingen:

Vi är engagerade i departementet för konsumentfrågor och uppskattar djupt feedbacken från dem och kommer att fortsätta att ge våra synpunkter. Vi strävar efter att vara den bästa plattformen för både förare och förare och fortsätter att investera i teknik och kundsupport för att leverera en utmärkt upplevelse för dem. Vi är fast beslutna att ständigt höja ribban – för oss själva, vår bransch och framför allt för de människor som använder våra tjänster.


Relaterade Artiklar

Back to top button