Ola presenterar S1 och S1 Pro, prisvärda elektriska skotrar med upp till 180 km räckvidd

Ola S1 © Ola

Den indiska tillverkaren Ola Electric har precis presenterat två elektriska skotrar: S1 och S1 Pro. Med sober, färgglad design och gedigna tekniska datablad skulle de två modellerna kunna tilltala den internationella marknaden.

Tillverkaren säger att de två nya elektriska skotrarna först kommer att lanseras i Indien. Men med en produktionskapacitet på upp till 10 miljoner fordon per år är de andra kontinenterna redan i sikte.

Läs också:
Piaggio retar ONE, dess andra elektriska skoter med löstagbart batteri

Utmärkt autonomi

Medan Ola S1 och S1 Pro ser likadana ut, är deras huvudsakliga skillnader i räckvidd, topphastighet, färgalternativ och körlägen.

Ola S1-modellen når en topphastighet på 90 km/h och ståtar med en 0-40 km/h växlingstid på 3,6 sekunder. Dess maximala räckvidd är 121 km, för en toppeffekt på 8,5 kW.

För sin del är S1 Pro lite kraftfullare och kan nå en topphastighet på 115 km/h. Den hävdar en acceleration från 0 till 40 km/h på 3 sekunder. Batteriet erbjuder en maximal räckvidd på 181 km och samma effekt på 8,5 kW.

Ola S1 © Ola

Även om batteriet inte är borttagbart kan det laddas på cirka 30 minuter. Det tar bara 18 minuter på en Ola snabbladdare för att få en räckvidd på 75 km. Hemma tar laddningen med en 750W bärbar laddare cirka 4,5 timmar för S1 och 6,5 timmar för S1 Pro.

Sista skillnaden, S1 Pro-varianten har tre körlägen: Normal, Sport och Hyper (den klassiska S1 har bara Normal och Sport-lägen). Enligt märket förbättrar Hyper-läget accelerationen och erbjuder en tid från 0 till 60 km/h på 5 sekunder. Som sagt, S1-modellen ligger inte långt efter med 0-60 km/h på 7 sekunder.

Läs också:
Med 1-OFF gör Harley-Davidson elcyklar med vintagelook

Klassisk design och aggressiv prissättning

Det indiska varumärket förlitar sig på skotrar med en sober, elegant och mycket färgstark design. Ola S1 finns i fem färger: vit, gul, röd, svart och himmelsblå. För sin del erbjuder S1 Pro tio: de fem färgerna i S1 men också rosa och fyra nyanser av svart och mörkgrått.

Tekniken glöms uppenbarligen inte bort på dessa elektriska skotrar. En sju tums pekskärm visar enhetens instrumentpanel. Den drivs av operativsystemet MoveOS, en 8-kärnig processor, med 3 GB RAM, och den stöder Wi-Fi, Bluetooth och 4G-anslutning.

Närhetssensorer gör att skotrar kan upptäcka föraren (särskilt hans eller hennes smartphone) när han eller hon närmar sig den och slås automatiskt på. Ett stöldskyddssystem ingår också.

Båda skotrarna kan lita på olika lägen som är mer eller mindre praktiska i vardagen. Låt oss särskilt nämna det “omvända” läget som underlättar det senare; och speciellt “Hill Hold”-läget. Detta upptäcker automatiskt sluttande ytor och håller skotern på plats. Föraren behöver därför inte längre använda handbromsen eller hålla i skotern med fötterna.

Ingen exakt tidtabell har avslöjats för en eventuell marknadsföring i Frankrike. Som sagt, de angivna indiska priserna är mycket aggressiva: Ola S1 kostar 1 100 €, Ola S1 Pro till cirka 1 500 €.

Källor: electrek , penningkontroll

Relaterade Artiklar

Back to top button