Obegränsat smartphonebatteri: här är den nya grafenuppfinningen

När vi köper en ny smartphone är ett av våra mål att undersöka vilken enhet den kan erbjuda oss en lång batteritid. För många vore det en dröm att kunna ha ett batteri med obegränsad autonomi.

Från och med idag är det dock kanske inte längre bara en dröm. Faktum är att forskarna i den har skapat en prototyp av batteri som lyckas garantera autonomi till smartphonen 20 gånger högre än litiumjonbatterier.

Dessutom kommer full laddning endast att ske inom sekunder. Med denna nya upptäckt kommer det att vara möjligt att ladda vår enhet på rekordtid och inte ha några problem med låg batterinivå under viktiga ögonblick på dagen.

Grafenbatteri: hejdå till meddelandet “Lågt batteri”.

Den nya prototypen komponerad i grafen den kommer att vara totalt immun mot den berömda “minneseffekten”. Faktum är att även efter 30 000 laddningscykler, det blir inga negativa effekter på batteriet, såsom kemisk nedbrytning och så vidare.

Ett nyckelproblem med litiumjonbatterier är definitivt försämring över tid. Faktum är att efter att du har använt din smartphone börjar du märka att batteritiden gradvis minskar, t laddningstiderna ökar.

Detta fenomen inträffar eftersom litiumjonbatterier kan laddas för ett begränsat antal gånger (mellan 800 och 1000) och mitt i sin livscykel börjar de arbeta sämre. Detta förklarar varför nästan alla batterier går sönder efter cirka 2 och ett halvt år nödvändigtvis ersatt.

Så här fungerar framtidens grafenbatterier

Men hur fungerar grafenbatterier? Ovannämnda utnyttjar förmågan att lagra på kort tid energin på ett statiskt sätt på deras yta. Detta innebär att det kommer att finnas inneslutning av ett större antal elektroner och följaktligen batteriets livslängd det kommer att öka mycket.

Om någon föreställer sig enorma batterier så har de fel. Faktum är att ett grafenbatteri kommer definitivt att vara det mindre jämfört med de som används idag. Denna nya uppfinning har dock en stor brist: priset.

Grafen definieras av många experter som det material som kommer att förändra våra liv och våra enheter, men allt detta kommer inte att vara gratis alls. Att det är ett material som utnyttjar nanoteknologier och det är supersmidigt och hållbart, priset blir det väldigt högt.

Relaterade Artiklar

Back to top button