O2feel iSwan City Boost 8.1-test: en elcykel som kombinerar kraft och komfort

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 01 © Clubic / Matthieu Lauraux

I den stora O2feel-familjen ber vi om iSwan City Boost 8.1! Vet den förstklassiga urbana modellen av det franska varumärket, nu erfaren, hur man ska kryssa i alla rutor för den ofullständiga urbana? Med sitt höga pris förväntar vi oss mycket. Dom.

O2feel föddes 2009 och har därför redan en gedigen erfarenhet av elcykeln. Många modeller utökar katalogen, inklusive denna exklusiva urbana som svarar på det söta namnet iSwan City Boost 8.1. Vi provade den i en låg ram och iPowerpack 432 batteriversion.

Sammanfattning

Design och grepp: en VAE med bra finish och passar alla storlekar

Utseendemässigt spelar denna cykel på det moderna med sin tvåfärgade aluminiumram med vassa kanter och framfjädring, men fortfarande i klassisk holländsk anda. Denna anda förstärks av närvaron av stora 28-tumshjul med Schwalbe Road Cruiser-däck med reflekterande vita väggar.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 03 © Clubic / Matthieu Lauraux

Observera att 28 tum är specifika för storlekarna L och M som här, men ner till 26 tum på versionerna S. Alla storlekar är därför lämpliga, och den justerbara skaftet tillåter en idealisk position. Styret ger bra grepp och svänger bra, förutom till vänster med gränsen för kablar.

För avslutningen är det allvar! Förutom kanske de fria kablarna framtill som är omantlade, men vi är lite petiga. Det hela väger cirka 25 kg, på grund av den tunga motorn och det stora batteriet, men det är ungefär genomsnittet för en high-end e-cykel.

Körning och komfort: det kungliga valet av Shimano

Ett kort tryck på batteriknappen i 2 sekunder räcker för att väcka O2feel. Samma knapp säkerställer stopp, men via ett kort tryck, och undviker ändå felen sedan placerad på sidan av ramen. Skärmen lyser och du är redo att gå. Innan vi ger det första pedalslaget har vi två val: växlingen och kraften för assistans.

Bytet av de 5 växlarna kan vara antingen automatiskt eller manuellt genom Shimano Nexus-systemet. Installerad i det bakre navet överför växeln allt via ett flexibelt bälte. I manuellt läge växlar en tvåknappsreglage mycket snabbt. I automatik görs allt efter din trampkraft, ett alternativ som är möjligt tack vare vridmomentsensorn. Den är väldigt bekväm, eftersom den även säkerställer en nedväxling när den står stilla.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 05 © Clubic / Matthieu Lauraux

Det är dock inte perfekt. I mycket dynamisk trampning i starten trampar man mycket i mannagryn innan andra växeln värdar att komma, och vissa passager hänger lite. Det finns också vissa tillfällen då den ilagda växeln inte alltid följer behovet, särskilt i en brant stigning. Detta ger intrycket av att inte dra nytta av iSwans fulla vridmoment, och vi föredrar att manuellt sänka hastigheten för att nå 25 km/h igen.

Det andra valet är det av de tre nivåerna av elektrisk assistans. Skillnaden är mycket tydlig mellan dem, med ett mycket lågt läge 1 som kommer att reserveras för lugna promenader på en strand eller en söndagsmorgon på stan. Mode 2 ger redan bra starter och stödjer ansträngningen bra i små backar. Läge 3 är mycket mer intensiv med varma starter vid grönt ljus för att grilla bilar och skotrar (även med en första växel som är för lång) och överlever alla klättringar… förutom i autoläge. Detta maximala läge ger intrycket av att ha en liten moped på lägenheten.

Den kraftfulla Shimano E6100-motorn, centralt placerad på vevpartiet, är ansvarig för denna effekt, med en omedelbar respons och 60 Nm skickad. Motorn är inte helt tyst, men ger inte ifrån sig visselpipan från vissa. Det är nästan behagligt, och störande med variationerna i automatväxeln.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 06 © Clubic / Matthieu Lauraux

Förutom kraften är komforten hos denna cykel tillfredsställande. Kombinationen av stora Schwalbe Road Cruiser-däck och främre stötdämpare (50 mm slaglängd) dämpar alla möjliga urbana ytor och begränsar passagen av små trottoarer. På Champs-Élysées kullersten är det till och med kungligt. Jo nästan, för sadeln är inte den mest stötdämpande över långa sträckor.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 04 © Clubic / Matthieu Lauraux

Hydrauliska sidobromsar med ventilerade skivor, Shimano fortfarande med en diameter på 160 mm, inget att säga. Kraften finns där (det räddade oss till och med flera gånger) och är progressiva. Axa-ljusen som är installerade framtill lyser mycket bra utan att blända andra trafikanter, och nämner mycket väl för den bakre banderollen integrerad i bagagehyllan. Den saknade dock stoppfunktion.

Stor autonomi

Modellen iSwan 8.1 City Boost erbjuder två batteristorlekar: iPowerPack 432 och 540. Vi hade den första versionen, som, som namnet antyder, erbjuder 432 Wh kapacitet. Så mycket att säga det från början, det räcker för vanliga dödliga.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 08 © Clubic / Matthieu Lauraux

Beväpnade med läge 3 och snurrade på ringen av boulevards des maréchaux runt Paris, tillryggalade vi 40 kilometer med ungefär hälften av energin. Detta är en uppskattning, eftersom de 5 displayfälten (eller 5 batterilampor) är ungefärliga. Genom att noggrant observera förlusten av varje bar, räkna 15 km vardera, dvs 75 km totalt, och 10 km max med regelbundna klättringar och starter.

Uppladdningen tar cirka 3 timmar till halv effekt, och cirka 7 timmar att gå från 10 % till 100 %. Laddaren ger ingen indikation förutom att den är inkopplad. För att följa utvecklingen måste du lita på batteriets 5 loupiottes. Dessa lampor släcks när laddningen är klar. Bra poäng: du kan ansluta direkt utan att behöva ta bort batteriet, och den 3-poliga kontakten är mycket lätt att snäppa på plats.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 09 © Clubic / Matthieu Lauraux

Detsamma kan inte sägas om batteriet, som därför är avtagbart. Väl förbi de två stadierna av upplåsning med nyckel och tryck på en knapp, faller den i händerna eftersom den är placerad under ramen, och framhjulet hindrar dess utdragning. Man vänjer sig, men borttagning från toppen av ramen hade varit att föredra.

Skärm och säkerhet: lite för minimalistisk

Precis som de andra komponenterna är skärmen på O2feel från Shimano. Dess monokroma display är enkel, men bakgrundsbelyst för god nattläsning. Tre huvudinformation är integrerad till höger, med hastigheten i mitten med decimal. Överst ger 5-bars mätaren batteriets status.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 07 © Clubic / Matthieu Lauraux

Längst ner visar en indikator den återstående räckvidden, resavståndet (manuell återställning) och den totala körsträckan. Strax ovanför indikeras det om du är i manuell / autopassage och växeln är ilagd (1 till 5). Knappen till vänster på skärmen låter dig byta från den ena till den andra, men väldigt liten och därför svår att använda med handskar. Slutligen, till höger, visar tre vertikala staplar nivån på assistansen, som väljs via två stora knappar. Man måste erkänna att skärmen inte är särskilt intuitiv till en början, men man vänjer sig efter några dagar. Ibland kan fel (som batteriöverhettning) dyka upp längst ner till vänster på skärmen.

O2feel iSwan City Boost: pris och tillgänglighet

För 3 799 € är O2Feel iSwan City Boost 8.1 dyr. Den lyckas motivera detta pris med sina high-end Shimano-komponenter med sina kraftfulla bromsar, automatisk växellåda eller motor. Vi har också bra autonomi, en 27 kg bakre bagagehylla och baklås ingår. För fler kilometer är ett 540 Wh-batteri valfritt för 200 €. I händelse av ett fel eller förlust säljs laddaren för €149, batteriet till det höga priset av €549. Sällsynt faktum: O2feel designar sina batterier med Shimano, garanterar dem i 2 år och lovar en livslängd på 80 000 km. En garantiförlängning till 4 år är möjlig.

O2Feel iSwan City Boost 8.1 2021 02 © Clubic / Matthieu Lauraux

O2feel förlitar sig också på ett nätverk av hundratals återförsäljare i Frankrike, som säkerställer övervakning eller underhåll av cykeln. Den finns i nästan alla departement, med en hög täthet på Atlantkusten, norra delen, Parisregionen och Côte d’Azur. Monteringen av VAE sker i Taiwan, men varumärket har flyttat en del av sin produktion (8 000 av cirka 25 000) till Frankrike, till Wambrechies (59).
Slutligen, glöm inte att varumärket erbjuder en komplett katalog av stadsmodeller. Således börjar iSwan City Boost på 2 899 € men iVog sjunker under 2 000 €.

O2feel iSwan City Boost 8.18

Denna iSwan City Boost 8.1 är överst i korgen från märket O2feel, en elcykel som lyser med sin komfort, oavsett om den är dämpad fjädring eller automatisk (eller manuell) växellåda. Kraftfull nog och med två batterier att välja mellan med stor autonomi, är VAE dyr men förtjänar sitt pris och kompenserar för vissa defekter i skärmen eller växlingar.

Inom en rad urbana elcyklar är iSwan City Boost 8.1 i framkanten av O2feel-märket. Dess holländska stil med några inslag av modernitet är mycket trevlig och erbjuder bra utrustning, ett bra urval av storlekar och justeringar, men tyvärr inget val av färger.

Den är baserad på väletablerade och kvalitetskomponenter från Shimano, även om växlingen är perfekt. På styret erbjuder denna VAE en hög nivå av komfort tack vare den främre fjädringen och generösa Schwalbe-däck. Dess kraft är tillräcklig, den automatiska växellådan förenklar körningen med möjlighet till manuella växlar. Dess grundläggande autonomi är redan bred och ett större batteri erbjuds som tillval, dock med en lång laddning på 7 timmar. Allt detta har ett pris, €3 799, som inte alla kommer att kunna dra av.

Mest

  • Mycket lång autonomi
  • Kunglig komfort
  • Tillfredsställande kraft

De mindre

  • Mycket högt pris
  • Ointuitiv skärm
  • Lång laddning

Design7

Komma igång9

Funktioner6

Autonomi9

Pris7

Se priset

Se priset

Relaterade Artiklar

Back to top button