NZXT Function MiniTKL recension: ett första kompakt och anpassningsbart mekaniskt tangentbord

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

När en specialist pc-spel går in på marknaden för kringutrustning, vilket resulterar i NZXT-funktionen, den första mekaniskt tangentbord från det kaliforniska varumärket, som förespråkar ett koncept som är relativt ovanligt bland kända tillverkare: det med modularitet och personalisering.

NZXT riktar sig till spelare genom att släppa inte en utan tre varianter av funktionstangentbordet (Full Size, TKL och MiniTKL), samt en NZXT Lift-mus, som testades för några dagar sedan på Clubic. Specialisten på kylning och PC-fodral skickade två olika exemplar av sitt nya tangentbord till oss: grundfunktionen TKL, utan föregående modifiering, och funktionen MiniTKL anpassad för tillfället. Efter ett antal tester, här är vår åsikt om det första speltangentbordet signerat NZXT.

Sammanfattning

NZXT Funktion MiniTKL Datablad

Tangentbordslayout

Tangentbord standard
QWERTY

Tangentbordsplats
franska

Kompakt
Ja

TKL
Nej

typ av användning
Spelare

Anslutningsmöjligheter

Trådlös
Nej

Tangentbordsanslutningsteknik
Trådbundet

Datorgränssnitt
USB

Ergonomi

Typ av nycklar
Mekanisk

brytartyp
Gateron Röd

Bakgrundsbelyst tangentbord
Ja (RGB)

Multimedia nycklar
Ja

Numerisk knappsats
Nej

handledsstöd
Nej

Tekniska egenskaper

OS som stöds
Microsoft Windows, Apple Mac OS, Linux

Effekttyp
USB uttag

Anti ghosting
Ja

USB-genomföring
Nej

nkey rollover
Väsentlig

Medföljande programvara
NZXT CAM

Fysiska egenskaper

Längd
338 mm

Höjd
123 mm

Djup
40 mm

Vikt
718g

NZXT BLD: “anpassad” men dyr!

Funktionssortimentet inkluderar alltså tre NZXT-tangentbordsmodeller, allt från den klassiska fullstorleken till den mest avancerade kompaktheten (MiniTKL är inte mer än 34 cm lång) via TKL – tankelös.

Alla tre modellerna kan anpassas via NZXT BLD, tillgänglig på tillverkarens officiella webbplats. Det är ett intuitivt gränssnitt, nästan samma som det som erbjuds av NZXT för att konfigurera en speldator, så att du kan välja färg på chassit (vit, grå eller svart), layouten på layout (ANSI eller ISO) och språk.

NZXT BLD © Matthieu Legouge

Fem typer av switchar erbjuds då: Gateron Brown, Blue och Red, samt Gateron Aliaz Silent och Silent Black Ink som lägger ytterligare några tiotals euro på notan. Det återstår färgen på knapparna i “sublimerad PBT” (grå eller svart), accentfärgen för vissa nycklar och USB-kabeln (bland fem färger).

Å andra sidan finns det inget valfritt handledsstöd i konfiguratorn. Funktionen TKL levererades till oss med ett handledsstöd, men inte MiniTKL. Det verkar som att bara de två största versionerna följer med. I slutändan, medan den erbjuds med ett utgångspris på €109,99, ser Function MiniTKL sin notering gå upp till nästan €260 om du väljer alla alternativ med NZXT BLD.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

För några centimeter mindre…

De två versionerna i vår ägo är inte de mest kompakta på marknaden i sina respektive kategorier. NZXT har lämnat en liten marginal på kanterna, speciellt till vänster, för att integrera ett volymhjul i sitt första tangentbord. Med 338 x 123 mm är MiniTKL-versionen en modell som frigör mycket utrymme på skrivbordet även om vi redan sett bättre vad gäller kompakthet, till exempel med “60%”-tangentbord. Detta miniatyrformat är dock välkommet: det innehåller inte mindre än 87 tangenter, där du måste nöja dig med cirka 60 eller 70 tangenter på kortare tangentbord som Asus ROG Falchion eller Razer Huntsman Mini för att nämna några.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge
NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

Människor som redan är vana vid att optimera utrymmet på sitt skrivbord kommer inte att vara malplacerade med funktionen MiniTKL. Det tar förvisso lite tid att anpassa sig för att hitta din riktning, men minskningen av utrymmet mellan de två händerna gör att du kan inta en mer naturlig position, mindre tröttande i längden, samtidigt som tangentbordets kompakthet frigör ett bra utrymme för musrörelser. Vi befinner oss äntligen där ganska snabbt, särskilt när det gäller att gräva fram ett tangentbord att spela; endast frånvaron av ett numeriskt tangentbord riskerar att straffa stamgästerna.

När det gäller design och material behärskar NZXT sitt exemplar, särskilt för en första, och lyckas motivera det kryddiga priset på detta lilla tangentbord. Funktionen MiniTKL är i själva verket ledad runt ett plastchassi med en relativt tjock aluminiumplatta, i vitt i vårt fall. Vikten på denna version är uppenbarligen innesluten, men dess 718 gram säkerställer ändå god stabilitet på skrivbordet. De fem halkfria kuddarna hjälper också till, de har sällskap av två justerbara fötter på två nivåer även utrustade med kuddar.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

Om layouten i MiniTKL har något atypiskt förblir tangentbordet ganska klassiskt. NZXT innehåller ändå relevanta genvägar för att hantera multimediainnehåll, samt ett volymhjul till vänster. Tre diskreta knappar är anordnade på chassit bredvid detta hjul, deras funktion är fast och de kan inte konfigureras om via NZXT CAM; vi uppskattar dock att kunna justera intensiteten på bakgrundsbelysningen, låsa Windows-tangenten eller till och med stänga av ljudet med ett enda klick.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

Det finns dock en skillnad i storlek mellan de två versionerna i vår ägo. Funktionen TKL drar nytta av ABS-tangentkapslar, där MiniTKL gjord med NZXT-bluider är prydd med PBT-tangentkapslar. Fråga om hållbarhet det finns inget foto, PBT kommer att hålla sig mycket bättre över tiden och dess inskriptioner kommer inte att blekna efter några månader. Å andra sidan är dessa knappsatser en spelväxlare när det kommer till belysning, vilket våra bilder vittnar om.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

Ett hållbart tangentbord tack vare dess hot-swap-omkopplare

Som standard kommer de tre funktionsvarianterna med Gateron Red-kontaktorer. Det är bara genom att gå igenom konfiguratorn som det är möjligt att välja andra switchar för ett litet överskott på fakturan, som vi sett tidigare. Våra två modeller levererades till oss med sina grundbrytare, dessa är linjära kontaktorer som kräver en aktiveringskraft på 45 gram, har en total slaglängd på 4 mm och en aktiveringspunkt placerad på 2 mm. Så länge du uppskattar den linjära touchen, gör dessa switchar jobbet perfekt.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

Fördelen med NZXT-tangentbordet ligger dock i det faktum att dessa switchar kan bytas ut i farten. Detta erbjuder först anpassningsmöjligheter, till exempel genom att ersätta ZQSD-switcharna med en annan typ av switch enligt preferenser. Framför allt är funktionen ett tangentbord som kan hållas i många år: allt du behöver göra är att byta ut de felaktiga kontaktorerna. Tack vare de 5-stifts MX-kompatibla uttagen kommer det inte att vara svårt att hitta reservdelar, som nyckelkapslar. NZXT tillhandahåller också en praktisk tång och nyckelavdragare.

NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge
NZXT Funktionstest © Matthieu Legouge

I användning är tangentbordet mycket behagligt till vardags, vad gäller skrivkomfort och ljud. De linjära switcharna avger nästan inget ljud medan tangentens slag på aluminiumchassit förblir mycket diskret, i värsta fall dämpad. Bara nyckeln Plats genererar ett störande ljud: stabilisatorerna skulle förmodligen tjäna på att smörjas.

NZXT CAM: hur bra är den kompletterande programvaran för det här tangentbordet?

NZXT CAM är programvaran som stöder alla märkets produkter, från vattenkylningssatser till fläktar till LED-remsor. Den erbjuder olika övervakningsverktyg för att hålla ett öga på din maskin, för att inte tala om överklockningsalternativ. Precis som med NZXT Lift-musen finns en ny flik på menyn för funktionstangentbord.

NZXT CAM © Matthieu Legouge
NZXT CAM © Matthieu Legouge

Möjligheterna är relativt begränsade. Det kommer att handla om att anpassa färger och effekter av bakgrundsbelysningen, med en parameterinställning knapp för knapp. NZXT CAM låter dig också spela in makron och det är ungefär det. Slutligen, notera att fyra olika profiler kan sparas med hjälp av det inbyggda minnet på detta tangentbord.

NZXT-funktion: Clubics åsikt

NZXT Funktion MiniTKL8

Funktionstangenterna är en perfekt lyckad och behärskad introduktion till ämnet för NZXT. Tillverkaren sammanför briljant allt som fans av mekaniska tangentbord kan förvänta sig av en sådan produkt, samtidigt som de lägger till intressanta anpassningsalternativ via sin byggare.

Utöver sina obestridliga egenskaper finns funktionen i tre olika format och drar nytta av utbytbara switchar, som få tillverkare erbjuder. Bland NZXTs konkurrenter är tangentborden Logitech G Pro X, Ironclad GG eller Mountain Everest Max som funktionen: original, hållbart, men dyrt. Å andra sidan är det tangentbord som du enkelt kan behålla i väldigt långa år från det att du tar hand om dem… vilket inte alltid är fallet med mer lättillgängliga modeller, med svetsade kontaktorer. Med tanke på dessa argument verkar det begärda priset motiverat, särskilt eftersom det höga priset huvudsakligen gäller tangentbord designade via NZXT BLD-konfiguratorn.

Funktionen har också några svagheter; vi skulle dock ha uppskattat mycket att ha smorda stabilisatorer för att dra nytta av bättre förnimmelser när de aktiveras och ytterligare minska de få bullerstörningar som kvarstår.

Mest

  • Mångfald av erbjudande och personalisering
  • Utbytbara kontaktorer
  • Design och byggkvalitet
  • Kompakt storlek

De mindre

  • Kryddig mat via byggaren
  • Få alternativ med mjukvara
  • Osmorda stabilisatorer
  • Ingen USB-genomföring

110,96 €

110,96 €

Relaterade Artiklar

Back to top button