Nytt chip gör robotar medvetna om sina förmågor

Forskare som sysslar med Artificiell intelligens de bygger anpassade “hjärnor” för robotar i ett försök att göra dem snabbare, starkare och mer medvetna om sin omgivning och sina förmågor.

Ett team från MIT och Harvard University gör anspråk på sina datorchips hyperspecifik de kommer att tillåta robotar att utnyttja sina hjärnor som om de vore inuti en människokropp. Robotens hårdvarukonfiguration, fysisk layout och detekteringsmöjligheter måste beaktas. Chipsen kan tillåta mänskliga robotar att interagera på ett sådant sätt mer naturligt med människor och utföra tidigare omöjliga uppgifter.

Brian Plancher, en av medförfattarna till forskningen, säger: “För att robotar ska kunna användas i fält och fungera säkert i dynamiska miljöer runt människor måste de kunna tänka och reagera snabbt. Aktuella algoritmer kan inte köras tillräckligt snabbt på nuvarande CPU-hårdvara.” Mycket anpassade chips designade för en specifik hårdvara är ingen ny idé. IPhones använder dem för närvarande. Men moderna robotar förlitar sig för närvarande på standardchips som kör mjukvara för att fungera.

Tänkande robotar, ny forskning förbättrar chips genom att göra robotar medvetna och effektivare

Det nya tillvägagångssättet, kallas robotbehandling, gjorde det möjligt för Dr. Neuman och hennes team att designa ett chip som körs åtta gånger snabbare än en icke-anpassad CPU trots att den fungerar på en lägre frekvens. “Jag är nöjd med de här resultaten,” sa han. “Även om det hämmades av hastighet, kompenserade vi för det helt enkelt genom att vara mer effektiva”.

Ingenjörerna i Boston Dynamics, inte involverad i forskningen, berömde framstegen och sa att det skulle “låsa upp funktioner som aldrig tidigare setts”. “Det här arbetet är spännande eftersom det visar hur specialiserade kretsdesigner kan användas för att accelerera en kritisk komponent för att styra robotar.”

Relaterade Artiklar

Back to top button