Nya MacBook Air kan vara längre bort än väntat

Apple gav sitt sortiment av lättviktiga bärbara datorer ett uppsving i slutet av 2020 genom att introducera M1 MacBook Air, men rykten tyder på att vi snart kan se ankomsten av en omdesignad version av den banbrytande enheten.

Viskningar online tyder på att nya MacBook Air kan vara ännu tunnare och lättare, packa en nästa generations Apple Silicon-processor och till och med (flämta) komma i en mängd olika färger. Här är vad vi vet hittills.

När kommer nya MacBook Air att släppas?

M1 MacBook Air gjorde sin debut i november 2020, vilket gjorde den knappt 18 månader gammal – och redo för en uppgradering.

Det fanns tyvärr inga tecken på en ny MacBook Air under Apples evenemang 2021 – men inte överraskande. Bloombergs Mark Gurman hade tidigare föreslagit att Apple kanske skulle föredra första halvan av 2022 istället för Air.

En 9to5Mac-rapport från juli 2021 säger att den anmärkningsvärda industriförsörjningskedjeanalytikern Ming Chi-Kuo håller med Gurman och citerar en release i mitten av 2022, liksom den produktiva Twitter-läckaren @dylandkt i en nu raderad tweet.

Kuo följde sedan upp i slutet av september 2021 och antydde att MacBook Air inte kommer att börja produceras förrän i slutet av andra kvartalet 2022, eller möjligen till och med tredje kvartalet 2022, vilket pekar mot en release någon gång mellan augusti och september 2022.

Det senaste mullret i mars 2022, återigen från Bloombergs Mark Gurman, upprepar Kuos känsla. När han diskuterade den omdesignade MacBook Air i sitt veckobrev, föreslår Gurman att den inte kommer att finnas tillgänglig förrän någon gång under andra halvan av året. Med tanke på Apples releaseschema förväntar vi oss att det kommer att dyka upp efter lanseringen av iPhone 14, möjligen i oktober eller november.

Med allt detta sagt ser det ut som att du måste vänta några månader till på en ny MacBook Air.

Hur mycket kommer nästa MacBook Air kosta?

Något annat som Ming Chi-Kuo uppgav i sin rapport var att MacBook Air skulle få en prissänkning, men det är oklart om detta skulle bero på att de nya modellerna är billigare eller att Apple behåller de äldre versionerna i katalogen och sänker kostnaden.

Om du köper en ny M1 MacBook Air för tillfället får du tillbaka följande belopp:

  • M1 MacBook Air, 8-kärnig CPU, 7-kärnig GPU, 256 GB SSD £999/US$999
  • M1 MacBook Air, 8-kärnig CPU, 8-kärnig GPU, 512 GB SSD £1 249/US$ 1 249

Ett sätt för detta att fungera är att Apple slår runt £100/$100 av de äldre modellerna och skjuter in de nya till de befintliga prisklasserna, vilket skulle göra de ursprungliga M1-modellerna ännu mer lockande.

Twitter-läckaren @dylandkt föreslår dock att det nya sortimentet kan vara något dyrare på ingångsnivån (även om inga specifika priser angavs) så prissättningen för det nya sortimentet är mycket fortfarande obekräftat i detta skede.

Vilka nya funktioner kommer MacBook Air att ha?

Rykten tyder på att Apple mycket väl kan lägga till nya funktioner och ta tillbaka några gamla med MacBook Air (2022) omdesign. Du kan förvänta dig standarduppgraderingen av nya processorer, lagringsökningar och tillgång till den senaste versionen av macOS, men här är de mer intressanta sakerna vi har sett rapporterat hittills:

Tunnare och lättare design

Bloomberg har rapporterat att den nya MacBook Air kommer att vara “tunnare och lättare” än de nuvarande modellerna. Detta kan uppnås genom att krympa ramarna runt skärmen, och eventuellt föra den närmare något som den nya MacBook Pro-serien, Dell XPS 13 eller Huawei MateBook 14 (2020), om än utan den senares 3:2 bildförhållande.

Ming-Chi Kuo föreslog i ett meddelande från augusti 2021 till investerare att designen kunde vara i linje med designen för den omdesignade MacBook Pro-serien som sedan har lanserats, med mindre ramar som delvis uppnåtts genom att placera webbkameran i ett skåra som skär in i överst på displayen. Analytikern fördubblade sin förutsägelse i mars 2022 och sa återigen att nya MacBook Air kommer att ha en helt ny formfaktor, fler färgalternativ och mer vid release senare i år.

Twitter-läckaren @Dylandkt föreslår också att detta kommer att vara fallet, och hävdar att den nya MacBook Air kommer att likna designen för 2021 års MacBook Pro-serie “samtidigt som den är tunnare, lättare”.

Andra rykten blir mer specifika och hävdar att den nya MacBook Air kommer att väga cirka 2,9 pund (cirka 1,3 kg) med ett tangentbord som nära återspeglar det omdesignade MacBook Pro-serien och en mängd USB Type-C och Thunderbolt-portar. Det finns till och med en rendering som ger oss en god uppfattning om vad vi kan förvänta oss designmässigt.

Ny Apple Silicon-processor

2020 MacBook Air var en av de första enheterna som drevs av M1-chippet, Apples första laptop-processor designad internt. M1 uppdaterades 2021 med nya M1 Pro och M1 Max-versioner, och M1 Ultra avslöjades i mars 2022 – men den senare är endast för stationära datorer.

En tweet från den produktiva läckaren Dylan antyder att nästa MacBook Air kommer att lanseras 2022 tillsammans med ett helt nytt M2-chip, vilket återspeglar liknande förutsägelser från Mark Gurman som också föreslår att en M2-uppgradering är på korten för den nya bärbara datorn. Men detaljerna om vad denna nya processor kommer att tillföra bordet är relativt tunna på marken.

Tidiga indikationer tyder på att det kommer att likna A15-chippet som finns i iPhone 13, även om vissa rapporter hävdar att det inte är lika kraftfullt som M1 Pro och M1 Max. Istället sägs M2 ha åtta kärnor i ett försök att förbättra GPU- och CPU-effektiviteten.

Analytikern Ming-Chi Kuo tror dock annorlunda och säger på Twitter att han tror att den omgjorda MacBook Air kommer att ha en variant av M1-chippet och inte nästa generations M2, så det är långt ifrån officiellt i nuläget.

Nya färgalternativ

För att sammanfalla med omdesignen av MacBook Air överväger Apple tydligen att skicka den i nya färgalternativ. Det är inte ovanligt, med tanke på att iPhone 13, iPad Air och nu senast 24in iMac alla kommer i en mängd olika färgglada alternativ inklusive rött, grönt och blått.

Det verkar faktiskt vara en trend inom Apple för tillfället att introducera icke-proffsprodukter i ljusare, mer levande färger, så det är inte svårt att föreställa sig att samma sak kommer att hända med MacBook Air.

Det föreslår i alla fall Apple-läckaren Jon Prosser. Läckaren, som korrekt förutspådde att iMac-serien skulle komma i en mängd nya färger (även om hans färgförutsägelser var avstängda) diskuterade den kommande M2-aktiverade MacBook Air i en YouTube-video i maj 2021.

Han hävdar att en av hans källor har sett en prototyp av den omgjorda MacBook Air i en ny nyans av blått, och sa att det såg “helt fantastiskt ut”.

Han följde upp dagar senare med en annan YouTube-video med renderingar baserade på fotografier av de nya bärbara datorerna han hade sett.

Ming-Chi Kuo förväntar sig också att den nya MacBook Air-serien kommer i en mängd olika färger, och noterade i ett meddelande till investerare i augusti 2021 att det kommer att finnas “flera” färgvarianter att välja mellan, även om analytikern ännu inte har belyst vad de färgerna kan vara.

Det finns också på korten enligt Twitter-läckaren @dylandkt, vilket tyder på att den kommer att finnas tillgänglig i “färgalternativ som liknar iMac 24”.

Mini-LED display

Ming Chi-Kuo (via Macrumors) sa redan 2020 att de nya MacBooks som Apple har på gång kommer att innehålla Mini-LED-skärmar – ett rykte som backades upp igen i april 2022 av WCCFTech. Dessa skulle ge mer balanserad kontrast till färger och belysning, ljusare paneler och skulle visa sig vara mer energieffektiva.

Alltså en snyggare skärm och längre batteritid. Det är något vi alla skulle vilja se i en bärbar dator.

Mini-LED har redan anlänt i den uppdaterade 14in MacBook Pro, och när den når MacBook Air kan det vara vanligt bland Apples bärbara datorer.

Om du vill veta mer och varför det är en stor sak, läs vad en Mini-LED-skärm är och varför du vill ha en.

MagSafe

Många långvariga Mac-användare kommer att glädja sig åt tanken på att MagSafe-laddare kommer tillbaka till MacBook Air. Dessa magnetiskt fästa laddningskablar hade den utmärkta egenskapen att de omedelbart hoppade ut om någon drog i kabeln.

Så om din hund bestämmer sig för att springa över rummet medan du har din Mac inkopplad, kommer den inte att rycka enheten från bordet och få den att slamra i golvet om deras tassar fastnar i kabeln.

MagSafe är en annan funktion som vi har sett dyka upp i 2021 års MacBook Pro-uppdateringar, så det är mer troligt än någonsin att det också kommer att ingå i nya Air. I dessa bärbara datorer stöds laddning på både MagSafe och USB-C/Thunderbolt 4-portarna, så förhoppningsvis kommer detsamma att gälla för Air – läckaren @dylandkt tror verkligen det.

Om du inte vill vänta på att nya MacBook Air ska komma kan du kolla in de nuvarande bästa MacBook Air-erbjudandena samt vår guide till de bästa bärbara datorerna som finns tillgängliga just nu.

Relaterade Artiklar

Back to top button