Nya fibernanosensorer: de kommer att ha viktiga biomedicinska tillämpningar

Området nanoteknik har under de senaste åren sett en riktigt stor tillväxt med tillämpningar som har involverat praktiskt taget en stor del av sektorerna. Idag har ett team av forskare utvecklat nya nanosensorer som snabbt kan identifiera och mäta biomarkörer som molekyler och celler.

Att presentera dessa nya nanosensorer är en studie publicerad i tidskriften Sensorer och ställdon B. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från instituten Cnr, Ibbc, Scitec, Isasi som har samarbetat meduniversitet av Sannio och med CeRiCT i regionen Kampanien. För att bygga dessa små enheter använde forskarna ett substrat från Ytförstärkt Raman-spektroskopi (SERS) deponerar det på spetsen av en fiber. Detta gjorde det möjligt för dem att utveckla nanosensorer som på ett känsligt sätt kan identifiera kemiska och biologiska molekyler i en brett utbud av sektorer.

Tekniken som utvecklats är verkligen otrolig och än så länge är den den enda som utvecklats och det visar sig vara potentiellt revolutionerande. Faktum är att biomedicinska tillämpningar av dessa nanosensorer kan vara väldigt många. Närmare bestämt SERS substrat monterades igenom nanosfärer av polystyren tätt ihoppackade och sedan täckt medguld-. Packningen av pärlorna gör systemet särskilt mångsidigt och anpassningsbart till storleken och formen på provet som ska detekteras.

Storleken och avståndet mellan nanopartiklarna kan styras in enkel väg Och inte dyrt direkt på fiberspetsen. Detta gör att nanosensorerna kan användas till exempel för identifiering av celler som i röda blodceller eller cellulära proteiner. Kort sagt, vi ställs inför en teknik Mycket effektiv och det kan revolutionera diagnos av patologier som t.ex cancervilket gör det mer och mer exakt Och i god tid.

Relaterade Artiklar

Back to top button