Nya Dell XPS 13, den “tunnaste datorn i världen” och 2-i-1 för att erövra Apple?

Dell XPS 13 2-i-1 © Dell

Dell presenterar en intressant revidering av sin XPS 13-serie, med på ena sidan en bärbar dator ultratunn, och å den andra en 2-i-1 som har blivit Läsplatta.

En “fint” genomtänkt revision både för att erbjuda en av de lättaste bärbara datorerna i världen och för att konkurrera med iPads och Surfaces inom deras område.

En ny “fint” fungerade XPS 13

Låt oss börja med nya XPS 13, som utmärker sig särskilt genom sin enorma tunnhet, eftersom den bara är 13,9 mm tjock, för en fjädervikt på 1,2 kg. Förutom denna förändring verkar XPS 13 inte visa någon annan märkbar skillnad från sina föregångare.


Beroende på modell har den en 13″ 4K UHD+-skärm (3 840×2 400) eller en 13″ FHD+-skärm (1 920×1 080). För dessa två typer av definitioner är det möjligt att välja pekskärmsfunktionen eller inte. Skärmen kommer i alla fall att krönas med en 720p webbkamera som kan separera infraröda och RGB-sensorer för bättre bildkvalitet.

En annan trevlig liten nyhet med denna webbkamera: närvaron av proprietär Express Sign-In-teknik. Detta kommer att använda närhetssensorer i kombination med Windows Hello för att upptäcka om användaren är framför datorn, och låsa skärmen och spara batteri om inte.

Det är dock inuti som förändringarna är mest märkbara. Börjar med integrationen av de senaste Alder Lake 12:e generationens processorer (i5 eller i7), och lägger till fler kärnor (10 totalt).

Vem säger att tunnare dator säger också mindre moderkort. 1,8 gånger mindre än sina föregångare, det är faktiskt det minsta moderkortet som någonsin tillverkats av Dell. XPS 13 behöver alltså bara en enda fläkt för att kylas effektivt, jämfört med två för sina äldre.

Utöver processorn visar den nya generationen XPS 13 ett Iris Xe-grafikkort, mellan 8, 16 och 32 GB LPDDR5 RAM och en SSD med 256 GB, 512 GB eller 1 TB lagringskapacitet. På grund av dessa olika val kommer autonomin för XPS 13 att variera mellan 6 och 12 timmar.

På anslutningssidan är det dock lite sparsamt med endast två USB-C-portar. En USB-C till USB-A-adapter kommer att medfölja enheten, och en USB-C till 3,5 mm-jackadapter kan erhållas som tillval. Den kommer dock att stödja Wi-Fi 6E.

XPS 13 är tillgänglig idag, från $999 med Windows 11, eller $949 för en Developer Edition som kör Ubuntu 20.04. Priset kan givetvis gå upp mycket beroende på vilka alternativ som väljs.

En XPS 13 2-i-1 som konkurrerar med Apple och Surface

Låt oss sedan gå vidare till XPS 13 2-in-1 som har genomgått en trevlig förvandling. Övergången från utfällbar bärbar dator till surfplatta är förstås inte utan uppoffringar. Denna nya generation byter alltså ut en Intel 11:e generationens processor mot en 12:e Intel generation (i5 eller i7). På RAM-sidan kommer den att kunna välja mellan 8 eller 16 GB LPDDR4x RAM. Den kommer att visa en autonomi på cirka femtio dagar vid full laddning.

Trots dessa uppoffringar kommer det att vara mer än tillräckligt för att dra full nytta av dess 13″ 3:2 (2 880×1 920) 500-nit pekskärm som stöder HDR400. Detta kommer att toppas med en 5-megapixel 1080p-kamera på fram och en 11-megapixel 4K-kamera på baksidan för att ta bilder och filma.

Dell XPS 13 2-i-1 © Dell

På anslutningssidan reducerar XPS 13 2-in-1 också bärytan och anpassar sig till den traditionella XPS, med endast två USB-C Thunderbolt-portar som stöder DisplayPort och Power Delivery. Det offras av att passera uttaget och microSD-kortläsaren. För att kompensera kommer en USB-C till USB-A-adapter att medfölja enheten, samt en USB-C till 3,5 mm-jackadapter. Observera att en av modellerna kommer att stödja Wi-Fi 6E, medan den andra också kommer att stödja 5G och eSIM.

För sin förvandling till en surfplatta överger XPS 13 2-in-1 därför helt logiskt det vikbara tangentbordet för att erbjuda ett löstagbart tangentbord (säljs tyvärr separat), som påminner om Apples Magic Keyboard. Kallas XPS Folio, den kommer magnetiskt att fästas på XPS 13 för att gå från surfplatta till bärbar dator på ett ögonblick.

Dell XPS 13 2-i-1 © Dell

XPS Folio kommer att stödja tre vinklar, nämligen 100 grader, 112,5 grader och 125 grader, och kommer även att erbjuda en magnetisk penna (säljs även separat) för att använda pekskärmen mer effektivt.

Ett mycket trevligt program som erbjuds av Dell och som skulle kunna överskugga iPad och Surface. XPS 13 2-in-1 väntas någon gång i sommar. Dell har ännu inte specificerat vare sig releasedatum eller startpris.

Om samma ämne:
Microsoft presenterar den nya Surface Laptop Go 2, dess bärbara dator till ett mycket överkomligt pris

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button