NVIDIA: SLI? NVLink? Det är slut!

NVIDIA SLI © NVIDIA

Det är lite som slutet på en era, men vi såg det komma. Efter flera år av semi-uppgivenhet har chefen för NVIDIA bekräftat att RTX 4000s verkligen tappar NVLink-kontakten… och därför SLI-läget med rikoschetter.

Att överge SLI kommer utan tvekan att misshaga vissa användare, men det är verkligen inte en överraskning … det hängde i ansiktet på oss. Jensen Huang, chef för NVIDIA, bekräftade i en intervju med pressen att företagets nya grafikkort verkligen övergav NVLink-kontakten och, följaktligen, SLI-läget. Som en påminnelse tillät det två identiska grafikkort att anslutas till varandra för att duplicera GPU-prestanda.

Skiljedom av NVIDIA till förmån för ” något annat »

Som rapporterats TechPowerUpkommer denna borttagning av NVLink-kontakten från en skiljedom från NVIDIA, som ansåg att den behövde denna I/O-plats för att ” något annat “. Som det ser ut föredrog företaget att inte spendera resurser på att koppla ett NVLink-gränssnitt, utan föredrar att se till andra horisonter: AI i synnerhet.

Vi får alltså veta att NVIDIAs ingenjörer medvetet offrade NVLink-kontakten för att återhämta sig från ytan för att ” integrera så mycket AI-bearbetning som möjligt “. En synbart betalande fördom om vi håller oss till prestandan för de nya Ada Lovelace-korten och den uppenbara effektiviteten hos deras DLSS 3.0.

PCIe Gen 5, ja… men nej

Jensen Huang motiverade också detta förutsebara övergivande genom att ta upp frågan om PCIe Gen 5-standarden… även om de nya RTX 4000s inte stöder det. ” Eftersom Ada är baserad på Gen 5, PCIe Gen 5, har vi nu möjlighet att göra peer-to-peer över generation 5. Vilket är tillräckligt snabbt för att vara en bättre kompromiss “, han förklarade.

Kontaktas av TechPowerUpbekräftade företaget och förtydligade något sin ledares ord: ” Ada stöder inte PCIe Gen 5-standarden, men Gen 5-strömkontakten ingår. PCIe Gen 4 ger tillräcklig bandbredd för nuvarande grafikanvändning, så vi kände att det inte fanns något behov av att implementera Gen 5 för denna generation av grafikkort. De stora rambuffertarna och stora L2-cacharna hos Ada Lovelace GPU:er minskar också PCIe-gränssnittsanvändningen “.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button