NVIDIA: DLSS 3 kan mycket väl landa på äldre generationens RTX!

NVIDIA DLSS 3.0 © NVIDIA

Den avancerade exklusiviteten hos DLSS 3.0 med grafikkort överprissatta RTX 40 kanske inte är en självklarhet.

Dörren öppnades i alla fall av Bryan Catanzaro, Vice President of Applied Research on Deep Learning på NVIDIA. Men det finns ett ben.

Känsligt ämne för djupinlärning

RTX 4080 och 4090 som presenterades i tisdags har redan fått mycket bläck att flöda. Både på deras orimliga pris och på det faktum att de uppenbarligen kommer att vara den enda generationen av NVIDIA-grafikkort som stödjer DLSS 3.0.

Den nya versionen av tekniken som drivs av AI har verkligen för avsikt att öka prestandan ännu mer på kort som redan är naturligt kraftfullare än föregående generation. Det är svårt att inte se en rent intresserad gest från NVIDIA, som tvingar prestandaentusiaster att skaffa en RTX 4000-modell, den tidigare generationen har redan mer eller mindre lämnats åt sidan av kameleontmärket.

Den berömda DLSS 3.0 kan dock göra sin debut på RTX 2000 och 3000, enligt Bryan Catanzaro. Han delade sin stolthet över det arbete som utförts av hans team med denna teknik och passade på att svara på några brännande frågor.

Ett hopp som ska tas med pincett

Enligt Vice President för Deep Learning Research på NVIDIA behöver DLSS 3.0 den förstärkta optiska flödesacceleratorn (AFO) från Ada Lovelace-arkitekturen för att leverera jämnare rendering av högre kvalitet.

Observera dock att AFO har funnits sedan Turing-arkitekturen, som användes på RTX 2000. Bryan Catanzaro indikerar alltså att tillämpningen av DLSS 3.0 på tidigare generationer av RTX-grafikkort skulle vara teoretiskt möjlig, om forskare och ingenjörer satte händerna- på.

Han dämpar dock förhoppningarna hos dem som inte tänker förlora en njure för en RTX 4000 genom att specificera att DLSS 3.0 inte skulle vara lika effektiv på tidigare generationer. AFO har uppenbarligen förbättrats så mycket på den kommande generationen att DLSS 3.0 skulle ha motsatt effekt som eftersträvas på RTX 2000 och 3000.

DLSS 3.0 skulle också för närvarande ha latensproblem. Detta kompenseras av stöd för NVIDIA Reflex, den egenutvecklade anti-latensteknologin. Vi finner ganska ironiskt nog här en form av ond cirkel: DLSS kompenserar för de våldsamma sänkningarna i prestanda hos den mycket giriga RTX, och Reflex kompenserar för latensproblemen hos DLSS.

Hur som helst, i avvaktan på en eventuell gemensam ansträngning för att optimera DLSS 3.0 på RTX 2000 och 3000, kommer spel som stöder denna teknik alltid att erbjuda DLSS 2.0 och Reflex-kombo för den senare.

Källa: Bryan Catanzaro via Twitter

Relaterade Artiklar

Back to top button